Pelješac gori, kanaderi ne mogu gasiti, naređena evakuacija

Veliki požar koji je u utorak oko 8 sati zahvatio borovu šumu u naselju Mokalo kod Orebića širi se nošen jakim vjetrom.

Zbog jakih naleta bure, kao i nepristupačnog terena, gašenje je otežano, doznaje Dubrovački vjesnik od županijskoga vatrogasnoga zapovjednika Stjepana Simovića.

Požar je aktivan, širi se i zahvatio je već veliku površinu. Čeka nas puno posla. Na požarištu su svi vatrogasci s Pelješca, JVP Slano i DVD Korčula. Stigla su nam dva kanadera, ali zbog jakog vjetra koji nam otežava i gašenje, nisu mogli gasiti. Čeka nas dug dan, kazao je Simović.

Požar se oko podneva okrenuo prema kućama i situacija je sve opasnija.

Brane se kuće, situacija je ozbiljna. Čekamo hoće li kanaderi ipak moći uzletjeti, da pomognu barem u jednom dijelu, kazao je Simović.

Vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu (40 osoba). Turisti iz dvaju obližnjih kampova evakuirani su na igralište Orebić.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Dramatične snimke i fotografije požara objavljene su na Facebook stranici Vatrogasci – Oni su naši Heroji.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.