Fadil Novalić istaknuo zasluge svoje Vlade

Vlada koju predvodim je reformska vlada, koja je konkretnim mjerama uspjela riješiti velik broj ključnih problema našeg društva i postaviti dobre temelje za daljnji ekonomski razvoj i napredak, ističe federalni premijer Fadil Novalić.

Ocjenjujući rad entitetske vlade u ovom mandatu, Novalić ističe kako su reformski procesi urodili plodom.

Rast BDP-a, broja zaposlenih, kao i rast prihoda i investicija, sve to su zasluge ove vlade, naglašava Novalić.

Rast gospodarstva je, navodi, izravna posljedica mjera ekonomskog programa Vlade FBiH i taj rast se ogleda u velikom rastu BDP-a za preko tri milijarde maraka (sa 17,9 na 21 milijardu) koji je, po riječima Novalića, ostao u realnom sektoru i vraćen privredi, odnosno nije otišao u javnu potrošnju koja je ostala nepromijenjena.

Novalić dalje navodi veliki porast vrijednosti investicija, što je rezultiralo povećanjem profita poduzeća u FBiH za 1,1 milijardu KM, koji su sa 1,9 milijardi, u 2017. godini povećani na tri milijarde KM.

Kao rezultat ovakvog rasta gospodarstva broj zaposlenih se povećao za oko 50.000, dok je rast prihoda od izravnih poreza i doprinosa (za PIO, zdravstvo i nezaposlenost) povećan za jednu trećinu, odnosno povećan za 1,3 milijarde maraka, naglašava Novalić.

Dodaje i kako je izravna posljedica reformskih procesa financijska stabilizacija Zavoda PIO/MIO, fondova zdravstvenog osiguranja, kao i stabilizacija proračuna svih razina vlasti. Također, naglašava kako je rast prihoda izravan rezultat povećanoga zapošljavanja i jačanja financijske discipline.

(Fena)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.