Pelinkovac iz Hercegovine uništio Dalmacijavino?

Odluka o otvaranju stečaja u Kraljevici nepravedna je i štetna. Ondje su dva broda pred završetkom i njihovom prodajom moglo bi se uprihoditi 40 milijuna eura, a najavom otvaranja stečajnog postupka omogućuje se naručiteljima da istupe iz ugovora. Tu će štetu ponovno platiti porezni obveznici, upozorio je Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, u emisiji ‘Karte na stol’ Osječke televizije, piše Tportal.hr.

Umjesto da se i Kraljevici ostavi dodatnih 90 dana kao 3. maju i Brodotrogiru, kako bi se ti brodovi završili i naplatili, mi sami sebi nanosimo štetu. A sve zbog tvrdoglavosti prvog potpredsjednika Vlade, Radimira Čačića, koji ne želi saslušati glas razuma, smatra Ozren Matijašević. Kaže da treba ubrizgati 20 milijuna likvidnih kuna kako bi se ubralo 40 milijuna eura i ako je onda stečaj za Kraljevicu rješenje, neka se otvara.

Matijašević se pita i zašto se, unatoč jednako lošem poslovanju Brodosplita, Trogira i 3. maja, stečaj otvara samo u Kraljevici te ustvrđuje da to brodogradilište, politički gledano, predstavlja najmanji problem. Vladi zamjera što radnike Kraljevice ne tretira jednako kao radnike drugih brodogradilišta.

‘Ne zazivam stečajeve u brodogradnji jer su neprovedivi. Imovina je državna i na pomorskom je dobru, pa ne može biti u pravnom prometu. Dakle, ako nema stečajne mase – a ostala je samo pokretna imovina koja je u razlučnim pravima banaka i države – kako će se vjerovnici naplatiti?’ pita Matijašević.

Matijašević tvrdi da Vlada nije riješila pitanje brodogradilišta, osim što je donijela odluke o dokapitalizaciji Uljanika putem radničkog dioničarstva i odabrala samoborski DIV kao kupca za Brodosplit, a za koji osnovano sumnjaju da nije zadovoljio uvjete natječaja. Zato su odmah zatražili sastanak na kojem će im Vlada obrazložiti argumente za takvu odluku. No sastanak je najavljen tek za četvrtak.

Prošla vlada svjesno ‘minirala’ Dalmacijavino?!

Nakon što je prvom potpredsjedniku Vlade, Čačiću, zamjerio uvredljiv odnos prema radnicima Dalmacijavina, Zračne luke Zagreb i Petrokemije, predsjednik Hrvatske udruge sindikata ustvrdio je da je prošla vlada svjesno onemogućavala rad Dalmacijavina odbijajući joj dvije godine dodijeliti trošarinski broj, zbog čega nisu mogli izvoziti žestoka pića na inozemno tržište.

‘A onda je u privatnoj kući u Hercegovini nikla proizvodnja pelinkovca i osnovano sumnjam da se time pogodovalo privatnoj inicijativi na štetu Dalmacijavina’, rekao je Matijašević.

Predlaže i da Jadrankamen, koji ima iznimno kvalitetnu sirovinu u vlasništvu hrvatske države, a zapao je u poteškoće zbog mogućega gospodarskoga kriminala, država pošalje u stečaj, a potom osnuje novu tvrtku i dodijeli joj koncesiju za vađenje kamena te ondje zaposli Bračane koji vjekovima imaju kamenoklesarski zanat i srednju školu kamenoklesarstva.

‘Svakodnevno sam po sudovima’

Ozren Matijašević prokomentirao je i posljedice načina na koji obavlja posao predsjednika HUS-a te javnog iznošenja neugodnih činjenica i kritika.

‘Desetke su privatnih tužbi protiv mene podnijeli pojedinci nedostupni hrvatskom pravosuđu, optuženi za djela gospodarskog kriminala. Svakodnevno sam po sudovima diljem Hrvatske, bio sam i uhapšen kao zadnji kriminalac i uz pratnju prepraćen od Splita do Zagreba. Prenoćio sam u ćeliji jer sam istinito govorio o čovjeku koji bježi pred hrvatskim pravosuđem. Našao je rezervnu domovinu i odande putem privatnih tužbi maltretira i mene i troši novac poreznih obveznika. Kako imam privremeni boravak prijavljen u Zagrebu, a pozivi su stizali na moju splitsku adresu, nisam ih mogao primiti. Dan danas taj Jozo Ćurković, vlasnik Katrana i Salonita, ne dolazi na rasprave, a nakon istražnih radnji optužen je za djela gospodarskog kriminala teža od stotinu milijuna kuna. Njemu se ne može suditi, ali se po njegovim tužbama postupa, a dosad ih je podigao 13! Tužio me i Marinko Mikulić, pa Mađar Kerekeš jer sam rekao da u privatizaciji Hotela Primošten nisu obavljena ulaganja koja su predmet kupoprodajnog ugovora’, ispričao je Matijašević i napomenuo da su mu sve te privatne tužbe realna prijetnja da će morati plaćati novčane odštete, a kako za to nema novca, boji se da će morati u zatvor.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.