Pehar: Nisam znao tko je dobavljač respiratora, niti koliko vrijede i koja količina se nabavlja

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je pred Sudom BiH da u vrijeme kada se krenulo u nabavu respiratora da je on smatrao da je prioritetnije nabaviti zaštitnu opremu za medicinske radnike

Pred Sudom BiH u srijedu je nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi” koji se odnosi na nabavu 100 respiratora plaćenih 10,5 milijuna KM u travnju prošle godine. Osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavu respiratora optuženi su i ministrica financija FBiH Jelka Milićević, suspendiani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik poduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta tvrtka u svojstvu pravnog lica. U srijedu su kao svjedoci Tužiteljstva BiH svjedočili Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Marina Bera, pomoćnica ministra u Federalnom ministarstvu zdravstva, prenosi Fokus.ba.

Odgovarajući na pitanja tužitelja o ulozi Zavoda u nabavi medicinske opreme i zaštitnih sredstava među kojima su i respiratori Pehar je podsjetio da je Zavod izradio plan nabava svega onog što je medicinskim ustanovama u FBiH trebalo za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Tri verzije plana potreba

Zavod je zadatak da izrade plan dobio nakon Peharovog sastanka 23. ožujka 2020. u zgradi Vlade FBiH, a kojem su nazočili i premijer FBiH Fadil Novalić, Fahrudin Solak, tadašnji direktor FUCZ-e, te još nekoliko ljudi čijih se imena Pehar nije mogao sjetiti.

Plan je izrađen na osnovu podataka koje je Federalni zavod dobio od županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Iako se Pehar nije mogao sjetiti da su postojale tri verzije plana nabavki tužitelj Džermin Pašić na grafoskopu je pokazao te dokumente iz kojih je to bilo i vidljivo.

Sažetak Peharovog svjedočenja svodi se na to da je on postao član Federalnog stožera Civilne zaštite 25. ožujka, te da je taj isti dan jednu verziju plana nabavki za koju je ustvrdio da je službena dostavio FUCZ-e. U tom planu bili su brojčano navedene količine opreme koja je neophodna zdravstvenim ustanovama. Među tom opremom navedena je i količina od 300 respiratora, a od specifikacijskih detalja navedeno je samo “za djecu i odrasle”:

Pehar je pojasnio da mu ranije odluke Stožera nisu bile poznate, te da je on isti Plan sa svojim suradnicama Šejlom Cilović i Aidom Ramić prezentirao na sastanku s Novalićem i Solakom 28. ožujka.

Pehar je kazao da on nije nazočio sjednici Stožera održanoj na dan kada je imenovan u to tijelo, točnije 25. ožujka.

Kazao je i da je nakon što je 1. travnja nazočio sjednici Stožera tražio dodatni sastanak s premijerom Novalićem, jer kako je kazao nije bio zadovoljan dinamikom realizacije plana potreba i nabava, prenosi Fokus.ba.

Na sastanku s Novalićem, pojasnio je Pehar zadržao se nekoliko minuta i tada mu je Novalić rekao 2da se ide u nabavu respiratora”. Međutim, tvrdi dalje Pehar on je Novaliću rekao da smatra da je u tom trenutku prioritetnija medicinska zaštitna oprema za zdravstvene radnike.

Na upit tužitelja je li tog dana bio još neki sastanak, Pehar je kazao da je održana telefonska sjednica Stožera, da je on bio u automobilu kada ga je tajnik obavijestio da su mu materijali poslani pute E-maila, ali da on nije u tom trenutku mogao vidjeti taj E-mail. Ispričao je da je on pitao ako je Jelka Milićević, ministrica financija suglasna s odlukama na sjednici da je i on.

Na dodatni upit tužitelja zbog čega je dao suglasnost uz takav uvjet, on je kazao da je Milićević zapovjetnica Stožera i da je zbog toga to rekao. Pehar tvrdi da o odlukama o izdvajanju sredstava za nabavu medicinske opreme donijete na Stožeru nije razgovarao s Milićević tih dana o tome, te da nije bio upoznat ni što je kupljeno za ta sredstva dok nije kako je kazao “krenulo u medijima”.

Pehar nije isključio mogućnost da je razgovarao s Milićević o tome što je nabavljeno za sredstva odobrena na Stožeru nakon što se priča o nabavi respiratora pojavila u medijima.

Inače, kada su u pitanju predložene cijene u tablicama koje je pravio Zavod u jednoj od verzija planova, Pehar je kazao da je cijena od 65.000 KM po jednom respiratoru kako je navedeno u tablicama, dobivena od UNDP-a, kojeg je Zavod konzultirao.

Pehar je na pitanje tužitelja Pašića je li on kao direktor Zavoda i član Stožera znao tko će biti dobavljač respiratora, je li znao po kojoj cijeni će se respiratori nabavljati i koja količina, kazao da to nije znao. Rekao je i da je za nabavu respiratora doznao iz medija.

On je potvrdio i da je Zavod tek 7. svibnja prošle godine iz FUCZ-e dobio dopis iz kojeg je saznao da je Zavod ugovorno tijelo iz Ugovora FUCZ-a sa “Srebrenom malinom” koji je trebao izvršiti kako je kazao neki tehnički prijem respiratora. Tužitelj je podsjetio da je ugovor za nabavu respiratora potpisan 3. travnja, a u Zavod je stigao tek 7. svibnja. Podsjećamo u to vrijeme Tužiteljstvo BiH već je od Tužiteljstva Županije Sarajevo preuzelo istragu o nabavc spornih respiratora.

Pehar je pojasnio da on na taj dopis nije odgovorio jer Zavod nema stručnjake koji bi mogli izvršiti tehnički pregled respiratora.

Vasvija Vidović, ovjetnica optuženog Fadila Novalića, pitala je Pehara je li razlog tome što je on 1. travnja tražio dodatni sastanak s Novalićem i taj kako je kazala što je stanje zbog pandemije koronavirusa bilo kaotično. Pehar je odgovorio da je sastanak tražio prije svega kako bi izrazio nezadovoljstvo dinamikom realizacije plana potreba medicinske opreme i sredstava i njihove nabave.

Na daljnje pitanje Vidović je li mu Novalić kazao da se treba skoncentrirati na nabavu najbitnijih stvari Pehar je kazao “ne sjećam se da smo o takvom nečemu razgovorali”.

Na pitanje Vidović jesu li popisi stvari za nabavu bili skraćeni zbog hitne potrebe prioritetnih sredstava, Pehar je kazao da su popisi nastali prije njegovog razgovora s Novalićem 1. travnja.

Marsela Bajramović, odvjetnica Fahrudina Solaka tijekom simultanog ispitivanja Pehara konstatirala je da činjenica da su 1. travnja održane dvije sjednice Fedelanog stožera Civilne zaštite govori koliko su bile izvanredne okolnosti. Pehar je na to odgovorio:

Situacija u to vrijeme u FBiH nije bila toliko loša koliko je loša bila u okruženju, naročito u Italiji, kazao je on.

Pehar je potvrdio konstataciju Bajramović da je u to vrijeme bilo teško doći do respiratora, ali je kazao i da je on epidemiolog i da iz Zavoda nisu preporučili koja vrsta respiratora da se nabavlja.

Na pitanje odvjetnice Bajramović je li sudjelovao u raspodjeli respiratora ACM812 A kada su stigli u FBiH, Pehar je kazao da je prijedlog rasporeda došao na Federalni stožer, da je prvobitno usvojen, ali je kasnije povučen.

Sutkinja Novaliću: Vi kao da spavate

Pehar je također potvrdio da su ponude za nabavku respiratora stizale na E-mail ureda Zavoda u Sarajevu i Mostaru, ali da su ponude stizale na njegov službeni, a ne privatni W-mail. Sve ponude, kazao je, prosljeđivane su FUCZ-e, a neke je i on sam nosio u fascikli u FUCZ. Nije mogao odgovoriti na pitanje jesu li u FUCZ-e te ponude protokolirane.

Fahrudin Solak, pitao je Pehara je li on detaljnije razmatrao Plan potreba koje je izradio Zavod, na što mu je Pehar odgovorio da se ne sjeća detalja. Solak je potom Pehara podsjetio da u Planu primjerice nije bilo navedeno koja vrsta respiratora je potrebna, ali da je bilo navedeno koliko vrsta maski i od koliko litara trebaju biti nabavljene kante.

Na pitanje člana Sudskog vijeća Branka Perića tko je trebao odlučivati o tehnološkim svojstvima opreme i uređaja koji su trebali biti nabavljeni prema Planu Zavoda, Pehar je kazao da on smatra da je trebao biti angažiran stručnjak koji je to trebao procijeniti.

Inače, kada je sutkinja Džemila Begović pitala premijera Fadila Novalića ima li on pitanja za svjedoka Pehara, Novalić nije odmah odgovorio. To mu se inače događalo i na prethodnim ročištima, kada je svaki put nakon pitanja sutkinje “ima li on pitanja za svjedoka” sutkinja morala to pitanje ponoviti barem dva puta, pa mu je danas to i spočitala.

Vi kao da cijelo vrijeme spavate, kad god vas nešto pitam vi kasnite, kazala je sutkinja Begović, a Novalić je kazao da nema pitanja, prenosi Fokus.ba.

Inače, premijer Novalić je danas imao nezgodu sa zaštitnom pregradom, a koja ga razdvaja od njegovih odvjetnika. Naime, ta pregrada se srušila, ali nasreću bez posljedica po ikoga, ali je dok ju je službenik osiguranja ponovno namjestio dokazni postupak nakratko bio prekinut.

Senka Nožica, odvjetnica Jelke Milićević, kazala je da danas nema pitanja za Pehara, ali da postoji mogućnost da će Pehara pozvati naknadno u daljem tijeku postupka kada će mu predočiti i određene dokumente.

Bera tražila mišljenje stručnjaka

Kao svjedok Tužiteljstva BiH danas je svjedočila i Marina Bera, pomoćnica ministra u Federalnom ministarstvu zdravstva. Ona je ispričala da je bila dugogodišnja članica Federalnog stožeraa Civilne zaštite, sve do 25. ožujka prošle godine, kada su ona i većina dotadašnjih članova smijenjeni.

Na pitanje tužitelja Mirze Hukeljića pojasnila je da je za smjenu doznala iz medija i da nikada nije dobila nikakvo pisano rješenje o tome.

Svjedokinja Bera je pojasnila i da je na posljednjoj sjednici na kojoj je nazočila prije smjene bilo govora o nabavi testova i zaštitne opreme. Ona je rekla da je inzistirala na tome da se da siulasnost za nabavu testova, ali nakon što se stručnjaci, konkretno mikrobiolozi izjasne o njihovoj kvaliteti.

No, s obzirom na to da je ubrzo smijenjena, Beri nije poznato je li za tu i općenito druge nabave traženo mišljenje stručnjaka.

Tužitelj Mirza Hukeljić Beru je pitao i je li u vrijeme dok je ona bila članica Stožera raspravljano o nabavi respiratora. Reagirao je Kadrija Kolić odvjetnik Fahrudina Solaka, koji je uputio prigovor na ovo pitanje, jer ono kako je kazao “nije postavljano tijekom istrage”.

Sutkinja Džemila Begović kazala je Koliću:

Čim se spomenu respiratori, Vi skačete, kazala je Begović koja je dozvolila svjedokinji da odgovori na ovo pitanje.

Bera je odgovorila da na u vrijeme dok je ona bila u Stožeru, a to je bilo do 25. ožujka na sjednicama tog tijela nije razmatrana nabava respiratora.

Odvjetnica Vasvija Vidović pitala je Beru je li joj poznato da je Vlada FBiH o situaciji u vezi sa stanjem medicinske opreme raspravljala već na sjednici 30. siječnja prošle godine, a svjedokinja je odgovorila da ona nije nazočila sjednicama Vlade FBiH, a da je jasno odgovorila na pitanje da o tome nije bilo govora dok je ona bila članica Stožera.

Javio se i premijer Novalić, te je kazao da je na sjednici 28. veljače Vlada FBiH kako on tvrdi “donijela specifikaciju respiratora”.

Naredno ročište zakazano je za ponedjeljak 26. travnja. Na tom, ali i na ročištu idućeg dana, te onom predviđenom za 30. travnja, Tužiteljstvo BiH će prezentirati analizu dokumenata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) oduzetih tijekom pretresa u istrazi u ovom predmetu, prenosi Fokus.ba.

Iako je Tužiteljstvo BiH planiralo da pojašnjenja o tim dokumentima izuzetim iz pretresenih kompjutera prezentira Emir Sokočević iz SIPA-e, ali ne u svojstvu svjedoka, nego tumača analize, obrana se tome usprotivila. Sudsko vijeće je nakon konzultacija donijelo odluku da se Sokočević može pojaviti u svojstvu tehničkog lica, ali se neće moći obraćati na ročištu, nego će Tužiteljstvo pojasniti detalje analize.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.