Paradžiković osuđena zbog priloga u Provjerenom: “I opet bih učinila isto”

Bivšu urednicu Provjerenog Ivanu Paradžiković i novinara Ivana Čorkala Općinski sud u Osijeku nepravomoćno je osudio na deset mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog “povrede tajnosti postupka” jer su, kako se navodi u presudi, objavili detalje sudskog postupka u kojem je žrtva seksualnog nasilja bila maloljetna osoba te, tvrdi sud, posredno otkrili identitet žrtve.

Paradžiković i Čorkalo su u Provjerenom 2019. objavili prilog u kojem se na temelju dokumenata koje su dobili problematizirao propust Centra za socijalnu skrb u zaštiti djeteta koje je bilo žrtva seksualnog nasilja.

O svemu se na svom Instagram profilu oglasila Ivana Paradžiković koja je poručila da bi opet učinila isto te da je sve učinila po savjesti i moralnim načelima. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

Časni sude, kriva sam. I znate što, opet bih učinila isto! Zakon nije moralni kompas! Ljudi koji su štitili Anu Frank, kršili su zakon. Oni koji su je ubili, poštivali su ga.
Oduvijek sam činila po savjesti i moralnim načelima.
Pogotovo u toj priči! Čak i po cijenu koju sam danas platila. 10 mjeseci uvjetno zbog povrede tajnosti postupka? Radije bi u zatvor, ako će to biti primjerena kazna jer sam pokusala zaštititi tu djevojčicu, izboriti se zbog stravične nepravde koja joj je počinjena!
Ubila me ta priča. Kao majku, kao novinarku.
Spoznaja da su joj te grozote činili u trenutku dok je obitelj bila pod nadzorom centra za socijalnu skrb, da policija uopće roditelje nije obuhvatila istragom…ta spoznaja moj je bio motiv.
Ukazati da je nisu zaštitili! Djevojčicu od pet godina!
I danas plačem zbog nje. I ja sam očito podbacila, ni ja nisam uspjela. Neka mi oprosti, samo ona
A institucije…neka pokazu da je ovo pravna država u kojoj se zakoni revno provode.
Jučer je Damir Škaro osuđen na 2 i pol godine zatvora zbog silovanja!
Nekoliko mjeseci prije, jedan drugi sudac mu je presudio 30 000 kuna odštete jer smo mu narušili ugled objavom te priče. I tada smo prekršili zakon jer istraga je bila tajna. Da nismo…znate li kako bi i ta priča završila?
Istraživačko novinarstvo, moj poziv, moja strast, moj križ.
Ako ćes ga raditi časno, u korist žrtava, obespravljenih, kršit ćeš i zakon…nema sumnje!
Ako želis da pobijedi istina.
Danas se pitam, kome je uopće stalo do istine?

(www.jabuka.tv | Foto: Instagram / Ivana Paradžiković)

11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.