Par-nepar: U Sarajevu u nedjelju ne prometuju vozila s parnim brojevima

Na području Sarajevske županije u nedjelju od 7 sati bit će dozvoljen promet samo vozilima sa neparnim registracijskim pločicama, potvrdio je za Klix.ba ministar prostornoga uređenja, građenja i okoliša Sarajevske županije Čedomir Lukić.

Lukić je kazao kako je danas održan sastanak Operativnoga stožera te da je upravo potpisao odluku o proglašenju treće epizode uzbune.

“Jedna od mjera je ograničenje uporabe motornih vozila po sustavu par-nepar. Sutra od sedam sati to ograničenje stupa na snagu prvo za vozila s parnim brojem, a onda u sljedećim danima u ponoć će se mijenjati na neparne”, rekao je Lukić.

Dodao je kako će takva ograničenja trajati sve dok traje ovakva situacija te da sutra od sedam sati voze samo neparna vozila na području Sarajevske županije.

U prijevodu, to bi značilo kako zabrana važi za sva vozila čija registracijska oznaka završava brojevima 0, 2, 4, 6, 8, a da će se od ponoći zabrana odnositi na neparne brojeve.

Ova mjera ne odnosi se na vozila policije, ministarstva obrane, javnoga gradskoga prijevoza, komunalnih poduzeća i vozila s diplomatskim pločicama te hitnih intervencija (hitna pomoć, Civilna zaštita, vatrogasci), kao i na vozila za opskrbu lijekovima i namirnicama. Ovakav potez Vlade SŽ-a uslijedio je zbog sve većega prekoračenja dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10.

Odlukom o poboljšanju kvalitete zraka definirane su i novčane kazne za one koji se ne budu pridržavali pravila.

“Kazne su za pravna lica u iznosima od 1.000 do 5.000 KM, a za fizička od 500 do 1.000 KM. Kazne su propisane i one su takve kakve su”, kazao je on.

Jedna od mjera je i maksimalno povećanje kapaciteta javnoga gradskoga prijevoza, a Lukić ističe da je Operativni stožer sastavljen od svih relevantnih sudionika među kojima su i predstavnici pet ministarstva, među kojima je i ministarstvo prometa SŽ-a, u čijoj je nadležnosti gradski promet.

“U skladu s tim nismo GRAS-u slali dopise jer, ako ćemo slati dopise, mišljenja sam da na proljeće možemo očekivati da nešto uradimo”, rekao je Lukić. Operativni stožer Vlade SŽ-a nije razmatrao da se građanima omogući besplatan prijevoz u vozilima GRAS-a s obzirom na to da je za takva pitanja nadležna Vlada SŽ-a, a ne Operativni stožer.

(www.jabuka.tv)
3 komentara

  • Ja uplatio Novu godinu ko ce sad parenda mi vrati kad ne mogu do hotela kolima.

    Cak i da uzmem taxi pre ulaska u Sarajevo ko ce mi garantovati da cu zateci auto kad se vratim po njega jer ne postoji obezbedjen poarking.

    Najbolje je da otkazem i trazim pare nazad

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.