Papino pismo na koje je svijet čekao: Čovjek uništava planetu

Cijeli svjetski ekosustav mogao bi biti uništen u ovom stoljeću ako klimatske promjene, za koje je najviše kriv čovjek, ne budu hitno zaustavljene, poručio je papa Franjo, u dugo očekivanom pismu svim rimokatoličkim biskupijama, čija je prva verzija dospjela do talijanskih medija.

U talijanskoj verziji dokumenta na 192 strane, koju je jučer objavio tjednik “Espresso”, poglavar Rimokatoličke crkve ponovo je podržao znanstvenike koji smatraju da je globalno zagrijavanje na prvom mjestu izazvao čovjek i da razvijene zemlje snose posebnu odgovornost za ovaj proces koji najviše pogađa siromašne.

Vatikan je osudio objavljivanje dokumenta u tisku, ali nije negirao njegovu autentičnost. Glasnogovornik Vatikana rekao je da to nije konačna verzija, koja će ostati pod embargom do četvrtka, kada je predviđeno da bude objavljena.

U međuvremenu, svi značajnili talijanski listovi objavili su izvode iz dokumenta u današnjim izdanjima. “Ako se sadašnji trend nastavi, u ovom stoljeću moglo bi doći do nezapamćenih klimatskih promjena i nečuvenog uništenja ekosustava, s ozbiljnim posljedicama za sve nas”, napisao je papa Franjo, prema verziji koja je dospjela u javnost.

Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je da želi da dokument pod nazivom “Briga o našem zajedničkom domu” bude dio debate na velikom sumitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, koji će ove godine biti održan u Parizu. Papa Franjo rekao je u nedjelju da je dokument upućen svim ljudima, bez obzira na vjersku pripadnost.

“Zemlja, naš dom, sve se više pretvara u ogromno smetište”, napisao je navodno papa Franja, dodajući da je, iako postoje i drugi faktori, brojne studije pokazuju da je globalno zagrijavanje izazvali plinovi staklene bašte, koje većinom emitira čovek. On je, također, pozvao bogate države da preispitaju svoj način života i kulturu “bacanja stvari”, koji uništava planetu.

Ovakvim stavovima pape Franje mogli bi se usprotiviti konzervativci, naročito iz SAD, koji su prvog pontifa iz Јužne Amerike već kritizirali zbog iznošenja znanstvenih argumenata, ocjenjuje Reuters.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

2 komentara

  • Ma ajd papa , neće niko orlova vika ,štono se kaže.Dok more more..kad ne more ,onda pravac more.Najbolje Makarska…živ ti meni bio još dvadeset godina…

  • Moramo se molit za naseg Papu
    Blago onima sto povjerovase a Ne Vidjese
    Dobro bi bilo da posjeti Medugorje i da se sam uvjeri !

Komentiraj: