Papa završio povijesni posjet Iraku

Papa Franjo u ponedjeljak je završio svoje povijesno putovanje u Irak, nakon što je posjetio ratom uništene gradove, susreo se s islamskim i kršćanskim čelnicima i propovijedao o miru i suživotu.

Papa je još jednom mahnuo prije nego što je ušao u zrakoplov ukrašen zastavama Iraka i Vatikana. Do aviona je 84-godišnjeg Papu dopratio irački predsjednik Barham Salih.

Franjo, prvi papa koji je posjetio Irak, stigao je bliskoistočnu zemlju u petak.  Obišao je četiri grada, uključujući Mosul, bivše uporište džihadističke skupine, tzv. Islamske države, kojega su dijelovi teško razoreni.

Održao je i međuvjerski susret u drevnom gradu Uru, domu Abrahama, vodio misu u Erbilu te se susreo s ocem Aylana Kurdija, dječaka koji se utopio pokušavajući stići u Europu i time postao simbol migrantske krize.

Papa je Iračanima propovijedao kako je “mir moćniji od rata”. Irak će „uvijek ostati sa mnom, u mome srcu“, rekao je poglavar Svete Stolice, a prenosi Reuters.

Franjo, koji je šepao tijekom užurbanog putovanja, prvi je katolički čelnik koji se susreo s iračkim ajatolahom Alijem al-Sistanijem, glavnim šijitskim klerikom u državi.

Iračani su pozdravili dolazak Pape, vjerujući da je to prilika da svijet u novom svjetlu vidi njihovu krizama pogođenu državu.

Irakom vlada kronično loše upravljanje i korupcija, a rašireno je i nasilje, povezano s invazijom Sjedinjenih Država prije 18 godina i rivalstvom te zapadne države sa susjednim Iranom.

U Iraku je nekad bilo više od milijun kršćana, a danas, nakon godina rata, vjerskog progona i ekonomskih kriza, ih je između 250 i 400 tisuća, prenosi agencija dpa.

Papa Franjo održao najveću misu za posjeta Iraku, molio za kršćane koji su propatili pod ISIL-om

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.