Kikiriki – omiljena grickalica – Jabuka.tv

Kikiriki – omiljena grickalica

Kikiriki (lat. Arachis hypogaea) je biljka koja pripada porodici mahunarki (lat. Fabaceae). Ova mahunarka, srodnik graha je omiljena grickalica visoke hranjive vrijednosti i prepoznatljivog okusa. Dobar je izvor proteina, mineralnih tvari, vitamina. Vodi podrijetlo iz Južne Amerike, a kod nas postaje sve popularnije njegovo uzgajanje.

Biljka kikirikija je jednogodišnja biljka čiji su plod mahune svijetlosmeđe boje koje se razvijaju pod zemljom sadrže dva ili tri zrna kikirikija. Kikiriki je toploljubiva kultura. Sije se čim prođe opasnost od mraza, u travnju, a točno vrijeme sjetve ovisi od vremenskih prilika.

Za sjetvu je potrebno odabrati laka zemljišta, dobro drenirana, bogata organskim tvarima kao što su kompost, stajsko gnojivo, suho lišće ili suha trava. Birajte osunčana mjesta, jer kikiriki voli sunce.

Berba kikirikija se obavlja krajem jeseni. Prvi znak kojim ćete prepoznati da kikiriki dozrijeva je žućenje lišća. Berbu je najbolje obaviti prije prvog jesenskog mraza.
Plodovi kikirikija se čuvaju u ljusci, a potrebno je skladištiti ih na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Na ovaj način kikiriki može biti skladišten i do 9 mjeseci.

Ostale informacije vezane za uzgoj kikirikija potražite od agronoma u Sjemenarnim agrocentrima.

 

(www.jabuka.tv)