Papa u Južnom Sudanu pozvao na okončanje krvoprolića

Papa Franjo je u petak rekao južnosudanskim čelnicima da proces postizanja mira i pomirbe zahtijeva “novi početak” i poručio da je “dosta prolijevanja krvi”, prvog dana pohoda toj zemlji razdiranoj borbama za vlast i krajnjim siromaštvom.

Budući naraštaji će cijeniti ili će izbrisati iz sjećanja vaša imena ovisno o tome što sada činite, rekao je u svom prvom govoru pred vlastima i diplomatskim zborom u Jubi, piše Hina.

Dosta je bilo prolijevanja krvi, dosta sukoba, dosta nasilja i međusobnog optuživanja tko je kriv, dosta nebrige za narod željan mira. Dosta razaranja, vrijeme je za građenje, istaknuo je.

Sveti Otac je rekao da proces uspostave mira i pomirbe zahtijeva novi početak te da se krivudav put mira više ne može odgađati.

Isusovac rođen u Argentini doputovao je u petak poslijepodne u tu zemlju s 12 milijuna stanovnika u kojoj je 2013. izbio krvav građanski rat između neprijateljskih čelnika Salve Kiira i Rieka Machara koji je trajao pet godina.

U sukobu je izginulo oko 380.000 ljudi, milijuni su raseljeni, a gospodarstvo uništeno. Unatoč mirovnom ugovoru potpisanom 2018., nasilje nije prestalo, a pothranjuju ga političke elite.

Godine 2019., godinu dana nakon mirovnog sporazuma, papa Franjo je u Vatikanu primio dvojicu političkih suparnika i kleknuo da im poljubi stopala, moleći ih da se pomire, što je bilo snažna poruka koja je ostavila dojam u javnosti.

Svjestan svojih iskrenih i otvorenih riječi, Papa je također upozorio vlasti da ne podlegnu napasti da služe vlastitim interesima, nego da bogati resursi zemlje moraju služiti svima.

(www.jabuka.tv | Foto: Filippo Monteforte/AFP)

2 komentara

  • U istočnoj i središnjoj Africi jako je puno sukoba između kršćanskih plemena u borbi za prevlast (Etiopija, Uganda, J.Sudan…) i riječ je o ogromnim ljudskim gubicima, dok u zapadnoj Africi islamisti iz unutrašnjosti vrše masovna smaknuća kršćana kako bi etnički očistili prostor da dođu do obale bogate resursima!
    Međutim, unatoč velikim ljudskim gubicima u sukobima, kršćani povećavaju svoj udio u ukupnom stanovništvu Crnog kontinenta i taj postotak će rasti sve jače i jače zahvaljujući, između ostalih, i Hrvatskim misionarima!

    • Vrko bezdušan komentar za nekoga tko se veseli porastu broja kršćana. Nisi pokazao nikakvo sažaljenje prema umrlima, nego samo veselje zbog broja kršćana. Zapamti, Isus je volio sve ljude.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.