Papa se zauzeo za migrante: “Želimo biti Crkva koja podupire kulturu koja zna prihvatiti”

Papa Franjo se zauzeo za migrante istaknuvši u petak u Srednjoj Americi, odakle povorke s tisućama ljudi redovito bježe u Sjedinjene Države zbog sukoba i siromaštva, da oni nisu nositelji “društvenog zla”.

Istog dana se ponovo nametnula tema pedofilije među svećenstvom o kojoj se dotad nije govorilo na Svjetskom danu mladih u Panami. Na tiskovnoj konferenciji privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Alessandro Gisotti bio je upitan zašto Papa dan ranije nije o tom pitanju razgovarao na susretu s biskupima Srednje Amerike.

Alessandro Gisotti je rekao da je to jedna od tema koje “najviše zaokupljaju” Svetog Oca koji je za kraj veljače sazvao međunarodni susret prelata o “zaštiti malodobnika” unutar Crkve koji se nestrpljivo iščekuje.

Bit će to jedinstvena prilika za iznošenje problema i pronalaženje pravih, konkretnih mjera kako bi se biskupi, kada se iz Rima vrate u svoje biskupije, mogli sučeliti s tom strašnom pošasti, dodao je vatikanski čelnik.

Želim istaknuti kako (Papa) ne mora svaki put na susretu s biskupima ili s mladima govoriti o toj temi (…) Možete shvatiti koliko je taj sastanak (u veljači u Rimu) važan za Papu, dodao je.

Predvečer, dok je temperatura i dalje bila 36 Celzijevih stupnjeva, papa Franjo kojemu su 82 godine, predvodio je pobožnost Križnog puta na golemoj pozornici uz obalu Tihog oceana. Kršćani se u Križnom putu sjećaju Isusove muke, od osude na smrt do razapinjanja na križ, smrti i polaganja u grob.

Želimo biti Crkva koja podupire kulturu koja zna prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati, koja ne proziva i, prije svega, apsurdnim i neodgovornim osudama ne generalizira gledajući na svakog migranta kao na nositelja društvenog zla, rekao je papa Franjo pred 400.000 ljudi, navode organizatori.

Tijekom jutra, poglavar Katoličke Crkve koja ima 1,3 milijarde vjernika, posjetio je zatvor za malodobnike blizu panamske prijestolnice.

U životu se čini lakše stavljati natpise i etikete koje zaustavljaju i stigmatiziraju ne samo prošlost, nego i sadašnjost i budućnost ljudi. Etikete koje, na kraju, samo dijele: na dobre i loše; na pravednike i grješnike”, rekao je Sveti Otac mladima u zatvoru u Pacori. “Takvo stajalište sve onečišćuje jer podiže nevidljiv zid koji navodi na mišljenje da će se marginaliziranjem, izdvajanjem i izoliranjem čarobno riješiti svi problemi, dodao je.

(Hina)


10 komentara

    • Nisam ni ja nesto optimistican povodom tih migranata, niti me posebno zanimaju, ali zasto bi morali prihvatiti kriz? Ne razumijem po cemu je to relevantno, neces nekoga silom krstiti ili islamizirati, gluposti, pusti i zivi da zive. A Papa ne moze ”raditi protiv svojih”, on samo slijedi krscanske nauke, a temelj krscanske nauke, u svojoj sustini, je postuj i voli drugoga, kao sto nas uci Novi Zavjet.

  • Nije zalud gornja starosna granica radne sposobnosti 65 ili 67 godina. Sve preko je vrijeme za odstupiti i mirno cekati kraj.
    A 82 gosdne covjek vise nije sposoban ni samoatalno zivjeti.
    Tako i franc, paravan za kojekakve ludorije, je davno bio za mirovanja.

  • Ali sumljiv mi je jos nije prespavao u sobi gdje su sve Pape spavale on spava u gostinjskom konaku. Nemam pojma ali ovako javno pozivat na islamizaciju europe nesto mi nije jasno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.