Papa prao i ljubio noge zatvorenicima

Papa Franjo posjetio je talijanski zatvor na Veliki četvrtak gdje je oprao i poljubio noge dvanaestro zatvorenika u spomen na Krista koji je to učinio u znak poniznosti prema svojim apostolima u noći prije smrti na križu.

Franjini prethodnici na tronu sv. Petra služili su misu na Veliki četvrtak u Bazilici sv. Petra ili rimskoj katedrali.

No Franjo je od 2013., kada je izabran za papu, nastavio njegovati tradiciju koju je uspostavio dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, a ta je da misu služi u zatvorima ili domovima za starije i nemoćne.

Ove godine Franjo je odabrao novi zatvorski kompleks u lučkome gradu Civitavecchia sjeverozapadno od Rima. Videosnimka koju je objavio Vatikan pokazuje Papu koji pere i ljubi noge dvanaestero zatvorenika, muškaraca i žena različite životne dobi.

Mi svećenici trebamo biti prvi koji služe drugima, a ne eksploatirati ih, rekao je zatvorenicima u kratkoj improviziranoj homiliji tijekom mise u zatvorskoj kapelici.

Način je to da kažem: Ne sudim nikome. Pokušavam svakoga služiti, rekao je.

Bog će vam suditi, ali spreman je i oprostiti vam, rekao je Papa zatvorenicima, prenosi Hina.

Zbog ograničenja u pandemiji covida-19 protekle dvije godine obred na Veliki četvrtak održavao se u skraćenom, prilagođenom obliku unutar Vatikana.

(www.jabuka.tv | Foto: CNS/Vatican Media)6 komentara

    • To je redoviti katolički nauk, crkveno učiteljstvo. Svrha ovoga je ultimativno i djelatno pokazivanje one biblijske “zapovijedi ljubavi”, ljubavi prema čovjeku, bližnjemu, koja proizilazi iz ljubavi prema Bogu, od kojega polazi, onako kako to katolici, u ultimativnome smislu, vjeruju, jer kako zgodno veli ona krilatica “nema većega katolika od pape” pa je on i na neki način upravo i “mjera” jednako i te ljubavi odnosno toga “zakona, zapovijedi ljubavi”. Nije dakle posrijedi pokazivanje, dokazivanje i natjecanje u “oprostima, poniznostima, milosrđima, dobroti” itd., već o redovitom crkvenom učiteljstvu. Katolici vjeruju kako čovjek sam od sebe nije u stanju učiniti nikakva dobra, već on u manjoj ili većoj mjeri, da li primjećeno ili pak skriveno od očiju javnosti i zakona, od neke ljudske uredbe, griješi, pa tako netko ode u zatvor i zaradi još prijezir i odbacivanje, dok netko “jami” u nekim kriznim, prijelomnom svjetovnim momentima, nekome dakle “prođe”, sukladno nauku “ako prođe, prođe”, pa u tome još i gleda “božji prst i naklonost” kojemu se, eto, “čak i papa klanja”, jer je, tobože, i papa samo čovjek.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.