Papa pozvao vjernike na mjesec molitve za Crkvu pogođenu skandalima

Katolici, njih 1,3 milijarde, trebali bi tijekom listopada pronaći vremena za svakodnevnu molitvu za Crkvu pogođenu skandalima, rekao je u subotu papa Franjo.

Sveti Otac je odlučio pozvati vjernike diljem svijeta da tijekom mjeseca listopada posvećenog Mariji svaki dan mole krunicu, piše u priopćenju Svete Stolice.

U molitvi upućenoj Djevici Mariji i svetom Mihaelu arhanđelu zaziva se “zaštita Crkve od Zla“, navodi se dalje u priopćenju i dodaje da će to pomoći Crkvi da postane svjesnija svoje krivnje, pogrešaka i zlostavljanja počinjenih danas i u prošlosti te predana odlučnoj borbi kako to zlo ne bi prevladalo.

Razdoblje molitve podudara se s općom biskupskom sinodom koja se održava od 3. do 28. listopada i na kojoj bi se trebalo raspravljati o nedavnim skandalima svećeničkoga spolnog zlostavljanja i njegova prikrivanja.

Skandali su izbili u više zemalja, među kojima u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj, Čileu i Nizozemskoj, što je Franjin pontifikat gurnulo u duboku krizu.

Papa Franjo prošli se mjesec sučelio s neviđenim pozivima na ostavku koje mu je uputio bivši nuncij Svete Stolice u SAD-u koji ga je optužio da je bivšeg kardinala osumnjičena za spolno zlostavljanje zaštitio od kazne.

Papa nije htio odgovoriti nadbiskupu Carlu Mariji Viganu koji nije iznio dokaze za svoje optužbe. Neki misle da je Vigano predstavnik zlonamjernih konzervativnih krugova u Vatikanu koji napadaju Papu i njegove reforme.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.