Papa o Stepincu: On je bio krepostan čovjek, ali postoje neke nejasne povijesne točke

Na povratku s trodnevnog posjeta Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji papa Franjo u avionu je razgovarao s novinarima.

HRT-ova dopisnika Silvija Tomaševića zanimalo je Papino mišljenje o proglašenju Alojzija Stepinca svetim.

Tomašević kaže kako je iz Papinog odgovora poprilično očito kako ćemo još dugo čekati na kanonizaciju kardinala Stepinca.

Stepinac je bio krepostan čovjek, stoga ga je Crkva proglasila blaženim. No u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne točke, povijesne točke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savjete i vidio da trebam zatražiti pomoć Irineja.

On je velik patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogriješimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo, rekao je papa Franjo.

(www.jabuka.tv)


40 komentara

  • Normalno da vam smeta racionalan i realan covjek u skladu sa vremenom, koji cisti ispred svog dvorista, a ne napada druge. U potpunosti mi je jasno zasto ovi licemjerni vjernici i lazni moralisti u Hercegovini ga ne vole samim time. Ocekuju valjda da njima puse u sviralo samo, inace ne valja, ajmo ga bojkotirati, odricati se, otkazati poslusnost. Ocekivano.

   5
   2
  • Ja bih rekao da si ti veći katolik od pape.
   Širokobriježanima bi najviše odgovarao papa koji do podne sluša Thompsona, popodne Matu Bulića ,subotom uveče naleti do Počitelja a u nedjelju popljuje Biskupa Perića pa se ode ispovidit u nekog od ovih naših ilegalnih pratara. Sreća pa se takvi ko ti ne pitaju inače bi nas đava davno odnio.

   • Kako i sama rijec kaze, Boga se samo oBozava, papu Fahru recimo mozes opapavati. Ako ti nedostaje vec rijeci kojim bi izrazio svoje postovanje covjeka koji je trenutacno zalutao na celo Svete Rimske Crkve. Iliti latinske jeresi kako je zovu svetosavci, medju njima i irinej.
    Proucavanje papinog stava je besmislica jer on mora biti jasan, decidan, razumljiv svakom vjerniku. Ovaj stav njegov je jasan samo tebi i ljudima mozda koji se bave psihologijom i psihijatrijom.. I egzorcizmom pride.

    • Bitno je da ti odrediš tko će voditi crkvu. Nisam znao da na Širokom ima ovoliko teologa koji mogu Papi držati lekciju. Šteta koliko vas ima a pratara fali.

     5
     1
     • Pa duznost je svakog katolika da poznaje nauk koji slijedi u zivotu. Ako ga slijedi.
      A ako su mu jedine informacije o vjeri pokupljene s rtl-a, nove tv, onda nemamo o cemu pricati.
      Vas “prave” katolike zanesu politicki korektni i sladunjavi govori sadasnjeg pape, koji ide niz dlaku trendovima i modernoj liberalnoj politici.
      Sto su bombasi samoubojice recimo uradile u crkvama za Uskrs, to isto samo bez buke, a upravo zahvaljujuci modernim katolicima, cini ovaj ciko u bijelim aljinama.

    • Vidi velikog Hrvata katolika kako se razbacuje srbizmima.
     Pride je prava srpska riječ. Svi ste vi VELIKI HRVATI KATOLICI crveni ispod kože. Uzalud se sakrivate iza napamet naučenih floskula koje ponavljate kao papagaji iako ih ne razumijete. Providni ste.

  • Jednostavno. Stepinca će, nažalost, koristiti i određene crkvene struje za obračun sa stavovima i zaključcima Drugog vatikanskog koncila kojega papa ne želi dovesti u pitanje jer je djelo i dar Duha Svetoga – crkvi i svijetu, razorenom podjelama i međusobnim optuživanjima, uništenjem – toliko potrebno pročišćenje i nada. Papa nastupa imitirajući Isusa koji „plače nad Jeruzalemom“ u želji da ga okupi u jedno kao „kvočka piliće“ (usp. Mt 23, 37), unaprijed suočen sa onim apokaliptičnim „ne htjedoste“ iz istoga navoda. Stepinac je Bogu mio, i kao takav kamen spoticanja, no njegovu svetost „razumiju“ u potpunosti samo oni koji ga ne odvajaju od pape koji kormilari crkvom koju je ustanovio Krist tj. koji ga ne odvajaju od ljubavi Božje.

  • Zasto? Ja podrzavam ovog Papu, kao i onoga prije njega, kao i onoga prije obojice. Covjek je na u potpunosti na mjestu, dasak svjezeg zraka i pomirenja, odmjeren u potpunosti, i u pravu je i sto se i Stepinca tice, jer pored svih njegovih vrlina i dobrih djela, zaista ima nerazjasnjenih pitanja o njegovoj ulozi u NDH. To su obicne cinjenice, a sad to sto se ljudi propnu na zadnje noge zbog toga, to Papu ne bi smjelo doticati.

  • Stav je stav. On je ovdje nebitan, a činjenice su činjenice. Mislim da su one u ovom slučaju puno bitnije. Nije bitno što Papa misli, bitno je što je stvarno bilo. Kako god, Bog sve zna i bit će onako kako on odluči a ne kako ja, ti ili Papa želimo.
   Sad imaš odgovor od “Papinog obožavatelja”

 • To je ta međureligijska suradnja o kojoj Franjo non stop tupi. Time indirektno katoličanstvo koje ima monopol na istinu svrstava u red folklornih skupina zajedno sa svim ostalim religijama. Naravno, i priča o puštanju što većeg broja muslimanskih ilegalnih migranata u svoja društva. Isusa je svijet mrzio i odbacio jer nije bio od ovog svijeta. Ovoga podržava cijeli svijet, svi bjelosvjetski hohštapleri i vladari, malo čudno zar ne?

  Čudna vremena

  7
  6
  • Isusa su Židovi razapeli jer je govorio istinu koja im se nije sviđala.
   Giordana Bruna je je inkviziciija spalila jer je govorio istinu koja im se nije sviđala.
   Alojzija Stepinca su proganjali komunisti jer je govorio istinu koja im se nije sviđala.
   Papu Franju su Širokobriješani razapeli jer govori istinu koja im se ne sviđa.

   Ništa se nije promijenilo zadnjih dvije tisuće i kusur godina.

   6
   1
 • Reci Sveti oče, zašto je hrvatski narod ovoliko patio u domovinskom ratu, a da ne govorimo o daljoj prošlosti. Zračna udaljenost između Rima i Splita recimo je 370 km.

  11
  5
 • Sveti oce da vam nije slucajno nove dokaze o Stepincu donio Mile Dodik a poslao ih Vucic, Vulin i Seselj… Cudna je zagonetka ovaj sveti otac Franjo… Neke stvari nisu bas jasne… Posebno prica i njegov stav o migrantima na prostoru EU- je… Ali tko smo mi da sudimo…!

  12
  7
 • Samo Bog zna što se događa s papom Franjom u zadnje vrijeme , zapravo od samog početka pontifikata..Prije nepune trei godine u lipnju 2016 godine jasno je glasno izrekao kako Katolička Crkva mora tražiti oprost od gay osoba..
  Ja ne znam ili nisam dostatno upućen ali nigdjeu evanđeljima nisam našao ni pročitao da Isus Krist svojim učenicima, svojim apostolima , i napose svojim sljedbenicima kaže poput Ovog pape:tražite oprost od svih onih svoga doba(rimljanima, grcima, egipćanima, )koji su ogrezli u raskalašenim orgijama i koji su se spustili na nivo životinja svojom životinjskom intuicijom parenja odbacivši ono veće, plemenitije, i uzvišenije što je u njima i što je uvjek sto puta vrjednije od tjelesnog…
  Čudne se stvari događaju u zadnje vrime s ovim papom.Proglašavati patrijarha Irineja velikim čovjekom može samo netko tko je obmanut, prevaren ili ne daj Bože nešto gore…
  Kakav je to veliki čovjek Irinej????’
  Možda se bolje zapitati kakva je to crkva, srpska pravoslavna crkva?
  Više je to sekta unutar interesne grupacije koja s izvornim Kristovim naukom i univerzalnošču Svete Rimske Crkve -nema ,ama baš nikakve veze..
  To je jedna četnička, velikosrpska, agresivna sektaška zajednica koja se pod krinkom ekumenizma i lažnog pravoslavlja-predstavlja onim što nije i onim što nikad nije bila..
  U Otkrivenju za takve jasno stoji napisano-Sinagoga Sotonina, lažna crkva odana mamonu, Sotoni, ,svakoj pokvarenosti upućena i naučena, djela joj jasno govore tko je i što je kome služi..Đavlu i njegovim anđelima a ne pravom Bogu.
  Ne bi me nimalo začudilo da slijedom čudnih i neshvatljivih okolnosti ovaj papa još za života proglasi Irineja svetcem i svetim a našeg blaženika, Božjeg čovjeka, Kristovog odanog slugu, prijatelja i svećenika Njegova -uzoritog blagopočivajučeg kardinala i jednog iz bezbrojna mnoštva katoličkih mučenika -tek beznačajnim i prolaznim, gotovo nevidljivim..
  Doista, čudne se stvari događaju u zadnje vrijeme, očito nije ni Bogu lako s uznemirenim i zbunjenim stadom i još više s nedorečenim pastirima..Zna se dobro, kako je blagopokojni A.Stepinac osuđivao svaki nacionalizam i kako je grmio s oltara kada nitko to u Europi nije smio protiv rasnih zakona koji su ljude svrstavali u one vrjedne i one beskorisne , koji su unaprijed osuđeni za odstrijel i nestajanje..
  On bijaše glas razuma u tutnjavi i gromoglasnoh buki mržnje, osvete, ubijanja , klanja, i poniženja ljudskog dostojanstva na mnoštvo tako bestijalnih načina kojih bi se i životinje postidjele kad bi kojim čudom mogle..
  TAKVOG velikana ljudskosti, tog velikana duha i uzora krjeposti na ponos cjelom hrvatskom narodu a na slavu cjeloj svetoj Majci Crkvi Katoličkoj , diljem svjeta , stavljati na led, i pritom se trsiti tog bradatog svetosavskog četnika Irineja -stavljati u isti rang s njim ,doista može netko tko je pogubljen u prostoru i ne shvaća što se događa i zbiva okolo njega..Stepinac osuđivaše nacionalizam onda kadase nitko u Europi ne usudi jasno i glasno s Oltara , poput njega i Pia XI.osuđivati mrak ne jedne nego tri ideologije zla koje se nadviše nad kršćansku Europu kako bi je sve tri zajedno a jedna protiv druge ponaosob, zatrle u mržnji, krvi, razdoru, neslozi i krvoločnom ubijanju koje je prelazilo sve dotađ viđene povjesne primjere izopačene đavolske mržnje kojom je udaren čovjek ostavljen sam na vjetrometini povjesti bez čvrstog uporišta u Bogu i Kristu Spasitelju..
  Doista, umraku i tminama drugog svjetskog rata kojim Europa bijaše nalik na apokaliptično grotlo Danteovog stvarnog pakla gušeči se u vlastitoj krvi, bjedi i nemoći rannjivog čovjeka nemoćnog oduprijeti se đavolskoj i demonskoj mržnji Sotone i njegovih legija, bijaše svjetlo neuništivo koje svijetli blagopokojni kardinal Alojzije Stepinac na uzor i ponos cjeloj kršćanskoj Europi kao znak Nade koja ne ostavlja , znak Nade koja pobjeđuje na kraju usprkos silama tame i tminama koje su zahvatile cjele narode i bacile u očaj milone duša pitajući ih u trenutcima kolektivne agonije , očaj i užasa -GDJE VAM JE SAD VAŠ BOG?
  Upravo je primjer uzoritog i svetog čovjeka ,blagopičivajučeg velikana KRISTOVE NEUNIŠTIVE CRKVE-Alojzija Stepinca bio posve zoran znak kako Bog nikada ne ostavlja svoje vjerne ,malene i udarene , obarane ali ne i oborene , posustale ali ne i pale, kako se onaj tko se utječe Bogu nikad neće naći sam, ostavljen niti se može njegov narod naći ostavljen, jer narod koji se utječe GOSPODINU, NAROD I NJEGOV PASTIR KOJI SE RADUJE U GOSPODINU , KOJI SKUPA I ZAJEDNO BLAGOSLIVAJU GOSPODINA i UZDAJU SE U Njega, umiru poradi Njega ,uskrsavaju u Gospodinu-takav narod i njegovi pastiri moraju gledati puninu radosti lica Božjeg jer su prijatelji Božji i uslišani vjerni pravednici Božji..

  8
  6
 • Dragi naš Sveti oče ,vama je izgleda najmanje važno i zanimljivo vaše stado (Katolički puk) ,napadate svoje (naše)svećenike ,biskupe ,kardinale ,a stalno branite druge (ISILovce ,srbe (irinej) migrante (teroriste) a kolijevka Kršćanstva bliski istok nestaje ) Sveti oče smišni ste i zbunjujete svoje stado

  8
  5
  • Isus je volio sve ljude bez obzira na vjeru i naciju. Papa Franjo voli sve ljude bez obzira na vjeru i naciju. Da nedjeljom slušaš propovijed umjesto da zijevaš i gledaš žene po crkvi možda bi bio manje zbunjen.

   5
   1
  • Ti si onaj tipicni zatucanko koji pojma nema o cemu prica. Zapitaj se ti kakav si ti vjernik i Katolik ako te ta tvoja vjera uci da mrzis druge (a sigurno te tome ne uci, samo sto je ocito ne znas niti je zivis). Zapitaj se onda i zasto Papa kao poglavar Crkve ide kao mirotvorac miriti svijet, pruzati ruku pomirenja, ljudskosti i ljubavi kao sto je Isus sam radio, bez obzira o kome se radilo, pa onda se zapitaj zasto nije jednostavno krenuo od ”izabranog naroda” (Hrvata naravno, jos tocnije Hercegovaca), pa im dosao tepati, gladiti po kosi, da valjda budu zadovoljni i da imaju odrijesenje grijeha i da im daje za pravo svo ovo licemjerje, lazni moral i laznu vjeru sto svaki dan umotaju u celofan ”pravog vjernika, hrvata, katolika”, pa se kriju iza te fasade dok bljuju vatru po drugima koji nisu dio ”odabranih”.
   E pa, Papa je upravo tu i upravo ovakav bas zbog vas takvih.

   2
   1
   • Nebitno ti si glup ko kanta sram te i sram bilp … nisi nikakav vjernik jer da jesi ne bi bio vjerni nevjernik … a i gej si

 • U čemu papa griješi? U tome što se vama ne sviđa njegova borba za istinu. Je li problem što traži istinu, je li problem što otkriva pedofile, ubojice i kriminalce? Ne kažem ništa protiv Stepinca, nego smo mi ovdje svi skupa licemjeri i sve hrvatsko nam je dobro. E pa nije. U Jasenovcu su Hrvati činili strašne zločine, u Ahmićima i na 100 drugih mjesta. Treba se pokajati i priznati, a ne stalno upirati prstom u druge. I danas u Hercegovini ima svećenika i fratara koji brane ratne zločince. Jesu li to Isusovi sljedbenici?

  11
  11
  • Svaka cast momak. Ali nece ti ove rvatine ovdje nikad dati za pravo da je Papa u pravu i da su ovakvi, normalni ljudi u pravu. Jer oni dobro znaju kakvi su, kakva im je dusa, tako da njima istina i pomirenje ne odgovara, njima samilost, suosjecanje i tolerancija ne znaci nista, oni su navikli mrziti, pljuvati, biti ubijedjeni u nekakvu hrvatsku svetost, na samu pomisao zvjerstava koje su Hrvati pravili, traze primjere u suprotnim taborima, umjesto da se pokaju kao Katolici za svoje grijehe, a ne napadati druge odmah, ili jos gore, napadati Papu koji se bori za istinu i mir.

   2
   1
 • Vidim postavljate pitanja o drugima, a kakva je to crkva u Hrvata u Hercegovini? Podjele i rat između biskupa i fratara, podjele unutar i jednog i drugog reda, rat i borba za vlast i materijalno. Eto to smo mi i nemamo pravo nikome ništa reći. Fratri žive ko biznismeni, prave hotele, biskup živi u viletini, vozaju se u crnim limuzinama, sve to u maloj Hercegovini, jesu li to Isusovi ljudi?

  10
  2
 • Na ovo samo moj kom iza koga stojim i pred Bogom i narodom-Pitao Irineja-Najveceg cetnika koji hoda trenutno ovom zemljom!Da njega pita o Stepincu!?Tuznoooo

  6
  2
  • Ono sto je tuzno je da vi ne shvacate uopce bit, da vi niste u stanju stajati iza svojih zlocina i pokajati se za svoje zlocine, a ne gledati uvik kod susjeda i na njega lajati. To Isus SIGURNO nije propovijedao za svoga zivota, to Papa sigurno ne propovijeda, niti bi vi kao Katolici, sljedbenici Isusa Krsta, se trebali tako ponasati. Pa ti komentiraj kako hoces ”pred Bogom i narodom”. To ne znaci da je to ispravno, nego samo tvoje misljenje, kakvo god bilo.

   1
   2
   • Ccc ja sam i napisao i velim opet stojim iza toga-IRINEJ JE NAJVECI CETNIK SADASNJICE!Po meni ga papa uopce ne bi trbao pitati o Stepincu!Ne tvrdim da Hrvati nisu pravili zlocine,ali tvrdim ni slicne onima koje su pravili drugi!A to sto su Srpske jevrejske romske itd itd BROJKE ZRTAVA NAPUHANE OOOOOHHHOOOO OTOM POTOM!IRINEJ najmanje dobra zeli kat Crkvi!A ti ces u sred raja blago tebi

    3
    1
    • A odakle tebi da je on nekoga pitao u vezi Stepinca? Ove stvari koje je on naveo su CINJENICE, to bi valjda SVATKO trebao znati i bez nekakvih Irineja i Papa. I ne, ne mozes jedne zrtve pravdati drugim zrtvama! Sta je to Papa rekao u tome da je Stepinac castan i krepostan covjek ali da ima nerazjasnjenih povijesnih tocaka u njegovom zivotu? Pa to tko ima GRAM pameti u mozgu i MINIMUM obrazovanja jednostavno MORA znati. Ako ti nije jasno to, e onda procitaj ponovno sve, a okani se ljudi koji idu ISTINU traziti, koji ne povladjuju jednima na stetu drugih, kao sto ti radis i takvi slicni tebi. Mene zanima istina, pa makar bila stetna prema Stepincu ili Hrvatima, ali je i dalje istina, i znat ce je Bog prepoznati i prihvatiti. A biti slijepo uvjeren u svoju svetost ili braniti nesto samo zato sto je ”tvoje” je RECEPT ZA KATASTROFU! Budi ubijedjen u to. Kao sto netko prije mene iznad dobro napisa – i Isusa su napadali i razapeli zato sto je govorio istinu koju nisu htjeli cuti! Pa ti dobro promisli sta pises i kako razmisljas, i sta u tom tvom razmisljanju ima od Isusove nauke i zivotne pouke!

     • Ti procitaj tekst uz koji idu ovi kom.i moje kom!I ako imas iole gram mozga skontat ces ih!?Uopce ne opravdavam zlocin i ne umanjujem nicije zrtve uopce nije vazno cije su–Ali da su Hrvati tj .ustase pobile toliko ljudi u Jasenovcu NEEE VJERUJEEEM I NIKAD NECU VJEROVATI!A stoji iza toga da PAPA NIJE TREBAO TRAZITI OD IRINEJA-NAJJJJJJVEECEEG CEEETNIKA DANASNJICE nikakvo misljenje u svezi Stepinca!Ne opet velim nisu Hrvati bili andjeli u retu 41g.ali NISU NAPRAVILI TOLIKO ZLOCINA KOLIKO IM SE PRIPISUJE!A Isusa u ovo uplitati i zasto su njega razapeli meni je tuzno!Taj prvi Irinej bi DANAS ISUSA ubio eto koliko voli kat crkvu!PRICITAJ MOJE KOM I TEKST I ONDA SKRABAJ!

 • Za hmmmm ,ti ne pripadaš našem (Katoličkom) stadu ,okani se ahmića ,a naša Hrvatska stratišta ,ne komentiraj više uljezu

  4
  3
 • Papa slusa Irineja , koji huška svoj narod, i koji tvrdi da su srbi najviše nastradali u ovom zadnjem ratu,svi oni koji niječu zločine svijesno i uveličavaju svoje žrtve, a druge umanjuju,takvi ljudi nemaju veze s Bogom, ali neće moći izbjeći doć božijoj pravdi

  4
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.