Papa novim dekretom osnažio ulogu žena u Crkvi – Jabuka.tv

Papa novim dekretom osnažio ulogu žena u Crkvi

U novom koraku prema većoj ravnopravnosti žena u Rimokatoličkoj crkvi, papa Franjo je dekretom u ponedjeljak službeno dopustio ženama da čitaju na liturgijama, budu ministrantice i dijele pričest.

Papa je tako formalizirao ono što se već godinama odvija u brojnim razvijenim zemljama. No uvođenjem te promjene u Zakonik kanonskog prava konzervativni biskupi to više ženama neće moći zabranjivati.

Vatikan je naglasio da se te uloge “bitno razlikuju od svećeničke službe”, odnosno nisu korak prema tome da se se ženama jednog dana dopusti zaređivanje za svećenicu.

Stoga je Papa utvrdio da žene mogu pristupiti tim službama i pripisuje im se liturgijska funkcija koja ih institucionalizira, naveo je Vatikan u pojašnjenju.

Papa Franjo navodi u dekretu “Spiritus Domini” (Duh Gospodnji) da je odluku donio nakon teološkog promišljanja.

Dodao je da su brojni biskupi diljem svijeta rekli da je promjena nužna kako bi se odgovorilo na “potrebe vremena”.

(Hina)


83 komentara

  • Kakva crna nepravda? To sto ce citati, dijeliti pricest i ministrirati? Citaju vec godinama, totalno besmisleno i stetno. Prvo za citacicu, drugo za narod. Nitko koristi nema, ona brine kako ce citati i sta obuci, narod se brine o istom s druge strane. Meni je neugodno kad svecenik sjedi iza citacice, a one obicno mladje utegle se i guzicu izbacile i sve sretne citaju. Apa ti pratre misli o Bozjoj Rijeci. Pricestiti se necu iz ruke zene, taman mi zadnje bilo. Toliko se obescascuje Tijelo Kristovo laickim pricestima, identicno onom ponizenju dok je Gospod slavnu Muku podnosio. A ministriranje je svakako izgubilo smisao s Novim redom mise. Kao i mnoge stvari do sad. Uglavnom, od Svete Mise napravise cirkus i narodno veselje. Od Svete Tajne napravise ruglo, obicno protestantsko okupljanje i igranku. Kukolj je nadrastao zito, hoce li sta zdravo ostati za sjemena, vidjet cemo.

   • Pećka patrijaršija traži kvalitetna sjemena, za slavu Gospoda Strašnoga Sudije protiv jeresi i prokletije eve avetinje i bjelosvjecke urote paklene sile vatikanske protiv ameba i roda amebinog.

   • Sta bolan ti naskraba kojeg vraga? Prica se o diskriminatornom i podredjenom polozaju zene u Crkvi i opcenito u katolicanstvu, to su obicne cinjenice, samo sto nasim krkanoidima tako pase kad joj jednu ”odgojnu” odalami pa se pocne iza vjere skrivati. Ne bulazni ziv bio, ako ti ne pase imas sekti koliko hoces, a imas i slicnih tebi fanatika, pa uzivajte negdje zajedno na kakvoj ledini gdje vam je i mjesto.

    • A kako ti to vidis diskriminatorski i podredjen polozaj zena u KC? Naravno, treba im dozvoliti sve. Treba ih i zarediti za svecenice i biskupice. Nek budu jednake. Nek i KC bude jednaka otpalim protestantskim crkvama. Nek ide dotle, da kao i svedska evangelicka crkva vjencava i blagosliva homobrakove. Nek sve djavo odnese. A prvi korak je “uociti neravnopravnost zena”. I upravo taj prvi korak cini i kopira bas Franjo. Nije on izumio toplu vodu vec samo preuzima od zapadnih otpadnika. Ionako je nahvalio Lutera da se nije moglo ni slusat ni citat. Rasturice Franc ovo sto je ruine od crkve ostalo u ovo malo godina sto mu slijedi. Zivi bili pa vidjeli. Treba biti slijep pored ociju pa ne vidjeti.

     • Eto na tebi je da to kazes jado, to sto si ti obicni pecinar iz neke ercegovacke vukojebine i mislis da si veci Katolik od Pape i da si pozvaniji pricati o Crkvenom pravu od nasljednika Sv. Petra na Zemlji samo govori kakvi jadnici se nazivaju vjernicima ovdje, a od vjere nemaju nista!

   • Neces se pricestiti iz zenine ruke;a mozes pojesti rucak sto ti ga majka ili zena skuva,ili one nisu zene,mislim tvoja majka i supruga

  • Pa covjek vas uci, samo sto vi ne slusate, vi ste sami za sebe uzeli da ste najpametniji ovdje, da ne priznajete nit Papu, nit biskupa, nit ista sto se vasem uskom pogledu i ”razmisljanju” ne svidja. Dobro gdje vi pripadate, jeste li vi Rimokatolici ili ste Crkva bosanska, jeste li krstjani? Bogumili? Sta ste? Patereni? Jer Katolici sigurno niste s ovakvim razmisljanjima i otvorenom prkosu Vatikanu.

   • bravo..nek netko ima normalan.. ne sviđa mi se razmišljanje i ponašanje naših fratara nimalo, ali baš nimalo…pomalo na sektarenje sve to nalikuje…il se brate držite božjeg nauka, a to je da se papa poštiva bez pogovora il osnujte svoju crkvu, pa ćemo vidit dokle će te dogurat!!!

     • Papa je – slično kao sakrament – vidljiv, vanjski znak nevidljiva – po milosti – crkvena jedinstva, u smislu dakle vjere katoličke. Nije to nikakva “papolatrija” što svatko iole katolički poučen zna odnosno razumije. Naravno da je sve u tom smislu od Boga i da je papa čovjek koji se također uzda u Boga, u njegovu dobrotu itd., ali katolik zna kako se dužan odnositi prema papi ako želi biti odnosno ostati katolikom. I nije to stvar mistike niti teške matematike, nije to uopće teško iz naravna obzira i poštovanja, opće kulture, prešutjeti neke možda pogrdne i ružne, rugalačke riječi i kojekakva “duhovna propitivanja” njegova autoriteta, ako već izostaje onaj nadnaravan apsolutan posluh koji iz vjere proizilazi.

      • Za …. 12.1. U 00.04:
       I sveti Petar, prvi papa, je zatajio Gospodina tri puta. I pokajao se i dobio oprost. Ovaj danasnji papa ga je zatajio 3000000 i 3 puta. Bez kajanja, naravno. Niti mu pada na pamet. Dakle, nije bezgresan ni prvi, a kamoli ovaj slavnovladajuci. Drugo, polog vjere nije papa, vec nauk i tradicija. Tako da danas od sedam svetih Tajni, vi se drzite osmog izmisljenog sakramenta. Trece , papa bi trebao biti institucija, bez obzira tko je na stolici, a sada vidimo umjesto institucije obicno prostituiranje vjere i zavodjenje na krivi put. Nema on veze niti ga zanima ni dusa ni crkva ni spasenje. A kako rece vec pomenuti prvi papa, Sveti Petar, da je krajnji cilj spasenje dusa, od ovog to nisi niti si imao priliku cuti. Niti ces ikad. Ono sto su neprijatelji Crkve i Krista cinili bezuspjesno dva milenija, ovaj papa je to ucinio za par godina. Ako Bog da zdravlja, docekat cemo na svoje oci raspad ovoga sto mislis da je ostalo od Crkve. Slicno ko tumor kad metastazira po organizmu, izvana se cini zdravo tijelo a iznutra raspad. I ova odluka je samo jedna metastaza koja doprinosi smrti.

       • Katolička Crkva je utemeljena na papi – Ubi Petrus ibi Ecclesia – a vjera u Sveto Pismo, kao takvo, na što se u svome “promišljanju” referiraš, jest utemeljena na autoritetu Katoličke crkve.

        Tvoj je problem što ne vidiš shizofrenost svoga promišljanja ili nauma koji nastoji otprilike – “rastaviti papu od crkve, od ultimativnog autoriteta u ispravnu tumačenju svetoga pisma što se naziva polog vjere”, što je nemoguće i shizofreno.

   • “Mi ti nosimo dimije i slavimo krsnu slavu kad nas susjedi ne gledaju”

    Kako se ti ono zovu? Dobili jednog biskupa u 700 godina katoličanstva pa nas tu tlačite. Još ste i svoje emisare angažirali po portalu da pišu da su naši fratri sekta…Jeb*i ga, vi ste miks triju vjera. Kod nas je barem jedna.

     • Ma da? Znači ok je ako u 21. stoljeću nodiš dimije i tvrdiš da si rimokatolik i Hrvat?Mašala.
      Meni je svejedno je li pop ili fratar sve dok slijedi Kristov nauk.

      • Ne postoji nikakav “kristov nauk” kojega bi se slijedilo, ako bi se tu naime misli na Isusa kao krista tj. mesiju jer on ništa nije zapisao niti postoji audio zapis njegova govora. Postoji samo “nauk o kristu” kojega se u tom smislu može slijediti, pa ako se hoće vjerovati u ono što piše u bibliji, kao dakle katolik, nužno je biti apsolutno poslušan papi (kako u smislu definiranja vjere kao izvanrednog učiteljstva tako i u smislu tzv. redovitog učiteljstva koje uključuje i papina osobna mišljenja i geste) koji je temelj crkve, koja je poput “brodice koja plovi sa kormilarom papom” i kurtoazno mu očitovati naravno poštovanje.

 • Papa je već uhićen za 80 zločina trgovine ljudima,dječje pornografija incesta i svi zala
  Struje nema u Vatikanu
  Budite spremni
  Trump i Hrvati
  K

 • Postanak 3-16 Ženi reče: “Mnoge ću ti muke umnožiti, kad zatrudniš. U bolovima ćeš rađati djecu, a ipak ćeš žudjeti muža svojega, KOJI CE TI BITI GOSPODAR”.

  • Idi ubij se seljoberu, jesu to i tebi mokri nasilnicki snovi da se skrivajuci iza vjere kao brojne rvatine izivljavas nad zenom i sluskinjom je smatras? Daleko li si odmakao od ovih kozojeba sa Istoka, smlatino krkanska. Nauci makar jednom i zauvijek da Katolici slijede Novi zavjet, a ne Stari zavjet, ciji je Knjiga Postanka dio, retardu.

   • hahaha…ma bravo, kozojeba hercegovačkog ništa promijenit ne može..gledam svoju generaciju (30-40-to godišnjaci), iskreno žene mojih godina manje više nije ni za žaliti, jer se je to isprana mozga, njima vrijedi ona: muž je bog na zemlji…. kad čujem moj muž ovo, moj muž ono, povraća mi se…stockholmski sindrom u punom opsegu i razmjeru…zato novije generacije ne dajte se navući, nitko vam ne treba…mada i ove novije generacije idu u krajnosti….al valjda tako mora biti

    • Pa o kome ce pricat vec zena o muzu a muz o zeni? Koga drugog imaju osim jedno drugo? I to savjet dijeli netko tko se alfa muzjakom zove? U kojem ti filmu zivis? Ili ti je krivo, ti jadan mislis alfa muzjak, k…is se pred zenama a one nezainteresirane za tebe, samo o muzevima pricaju. Pajdo, nemaju one problem vec ti. Bice da si kakav ucviljeni samac.

   • S tim što se biblijski zapisi, novozavjetni, ne smiju tumačiti doslovno prema osobnom nahođenju, niti kao povjesna činjenica. Pisani su uglavnom desetljećima poslije Isusove smrti – najraniji 20, a najkasniji 90 godina nakon – pod jakim utjecajima helenističko-romanskih i drugih kultova toga vremena, a tijekom daljnje povjesti još dodatno i revidirana.

   • Muzevi sad i nekad su razlika nebo i zemlja.Evo odite u trzne centre pa vidite ko vuce vrecice s hranom zene ili muzevi…znaju oni da je zeni dovoljno skuhat i jos da moraju doteglit to sve.Nose fino papiric i kupe i tako sto stvari.Meni moj nije gospodar nego je gospodin koji me postuje i voli i u svemu smo skupa.

 • Širokobriježani me sa svojim kpmentarima Papi podsjećaju na Židove kada su Pilatu govorili “Raspni ga Raspni” dok je ovaj razapinjao Isusa. Jedna obična kivna i razjarena rulja puna mržnje u žedna krvi.

 • Ovo je logičan nastavak revolucije koja je počela 1969. godine ukidanjem tradicionalnoga rimskog obreda koji se služio neizimjenjen gotovo 1000 godina, a dobrim dijelom seže do apostolskih vremena.
  Liturgija je obezvrijeđena i pretvorena u cirkus.
  Nije njoj svrha poučavanje i svako moguće ludiranje: to je kult, najizvrsniji kult koji zaređeni svećenik prinosi Bogu.

  Žalosno je da je sada i u Hercegovini nametnuta svetogrdna pričest na ruke: a postoji niz dokaza da je veća opasnost od primanja pričesti na ruke, nego na jezik i mogućnost zaraze povećana x puta.

  Na staroj Misi vjernici su morali klečati i čekati svećenika kojega je pratio ministrant koji je držao pliticu. svećenik bi spustio svetu Hostiju na jezik vjernika bez dodirivanja. Crkva je preživjela mnoge pandemije i to je bio najprikladniji, ali i najsigurniji način pričešćivanja vjernika.
  To je napušteno i uveden ovaj red i gurkanje…stojeće pričešćivanje, a sada se nameće još na ruku.
  Strašnoooo!

  • Ajde budalo, psihijatrija te čeka. Kakvo svetogrđe, o čemu ti pričaš. Pričest je potrebno primiti ponizno i čist od grijeha, a nebitno je jesi li je primio na usta ili na ruke. Ne pričaj gluposti. Nigdje ne piše da je Isus lomio kruh i stavljao ga u usta apostolima nego da im je dijelio. Isto tako je pričest na usta smišljena od strane čovjeka, a ne od Boga.

   • Osim što ih Isus nije “kljukao na usta”, opis te tzv “posljednje večere” je kronološki prije kalvarije, muke i uskrsnuća, što se tumači “žrtvom”, jedincatom i jedinstvenom, po kojoj je svijet i čovjek spašen.
    No Pavao na jednom mjestu u poslanicama spominje nešto u smislu “nadopune onoga što nedostaje žrtvi Kristovoj” što danas ti nekakvi tzv. “tradicionalisti” što prave pomutnju, optužuju i histeriziraju protiv Crkve svakom mogućom i nemogućom prilikom, pa i kod sakramentalne discipline, tumače zapravo u smislu “mučeništva za vjeru, za Krista” gdje fanatično i radikalno koriste sve kritične trenutke pitanja života i smrti, u ovom smislu zaraze a nekada su to bili možda ratovi itd., kako bi “na silu i na prečac” zaradili “svetost”, ne mareći pri tom puno za druge oko sebe, u svom dakle radikalnom fanatizmu. Slično kao kad se onaj negdje raznese eksplozivom, jer mu je obećan Raj, ili što već, samo što ovi imaju za cilj zapravo “raznijeti” Crkvu.

    • Velika protivnica pričesti na ruke bila je i Majka Terezija. Postoji još mnogo drugih koji su protivnici.
     Dakako, tradicionalni pokret najglasniji je jer čuva Tradiciju Crkve.
     Pokušajte se pričestiti na ruke kod pravoslavnih, kod Armenaca, Kopta, Abesinaca, Sirijaca…prije bi poginuli nego vam dali pričest na ruku.
     Tako je bilo donedavno i u Katoličkoj Crkvi.

     Majka Terezija rekla je da sva zla u modernoj Crkvi potječu ponajprije od Pričesti na ruke.

     • Katolici se pričešćuju na ruke, i po ženskim rukama govoreći dakle u kontekstu ovoga konkretnoga uvođenja žena u akolitsku službu, i nisu nikakvi “protivnici” crkvenim odlukama u tom smislu.

 • Za cccc – želiš reći da je biskup Perić bio u pravu glede ukazanja u Međugorju? Nije li stav Vatikana takav da se ne priječi ono što se događa?Dakle, pomutnja je krenula od biskupa a ne od fratara. A i ovaj biskup ne vidi dalje od svoje karijere i kape.

  • Je li on u pravu ili nije je nebitno, to je rasprava za doktore teologije, sto Peric jest, a ne za obicne ljude. Biskup je jedini pozvan da o tome nesto kaze i da svoju preporuko, sve drugo je obicno pametovanje polupismenih i nedoraslih, tako i mene. Dakle, onako je kako Peric i Papa kazu, osnova vjere je pokornost i poslusnost poglavara, a ne to sto vi radite.

   • Samo Perić je tvrdio da je sve laž a komisija je ustanovila da se ne može utvrditi. Svejedno je u tom trenutku biskup bio neposlušan i nastavio po svom. Inače, Perića smatram u većini ostalih stvari, veličinom, nečim, što novi biskupić može samo sanjati, i doslovno i preneseno.

    • Kakva komisija, treba tu proci vremena i vremena da nesto bude sluzbeno, a apsolutno nigdje nije priznato Medjugorje kao mjesto autenticnih ukazanja i to je kraj svake price na tu temu, a biskup Peric je dao svoje preporuke kao doktor teologije i legitimni predstavnik Vatikana na ovom podrucju, i sta se tu ima dodati, po cemu to je biskup neposlusan, a nasi vjernici ispravni onda? Ti i takvi tumacite vjeru kako vama pase, i ne daj Boze da netko kaze ”ne valja vam to”, odmah bi ga spalili na lomaci kao da je lov na vjestice opet iznova. Evo vidim ne valja vam ni ovaj novi, vama sveti Petar sa nebesa da sidje bilo bi sto nije dosao u zlatnom Mercedesu pajdo, sta ce on nama govoriti, mi smo ercegovci, mi smo najpametniji i najveci vjernici. Cujete li vi sebe ikako?!

 • Kao žena tražim jednaka prava u svemu osim u onome što ima veze s fizičkom snagom. No, nisam zato da se žene uvode dublje u liturgiju. To se odnosi i na čitanje, i ministriranje i dijeljenje pričesti. Možemo voditi državu ali nismo za Kristov oltar.

 • Ako ovako nastave brzo će crkva počet priznavat istospolne brakove. To ne zavisi samo od pape jer biskupi mogu uvodit propise na svoju ruku na svom terenu.

  • Šta su to manje vrijedni istospolni parovi od ovih jasnih bijednih debeljuha u crkvi naprimjer don joze pančića luke pavlovića i dragana filipovića koji gledaju iz njemačke šta će im don vinko puljić darovat i pomagat da ostane u njemačkoj trebao je ić odmah nakon odlaska don Ante Ivančića zvanog crnog.

 • Jadne li su žene koje misle da su dobile prava na ovaj način. Slažem se gore s dugim komentarom da čitačice često ispred fratra stoje u uskim tajcama i farmericama, potpuno neprikladno za crkvu a pogotovo za oltar. A tek kad izlaze na oltar, pa se naklone kao sumo borci malo glavom. Znači, svaki put kad se Bogu klanjaš klekni do zemlje, i stare babe kleknu jer znaju kome se klanjaju. jednom i jedinom Kralju i jednom i jedinom koji je toga dostojan. Ovaj Papa radi čuda i izvrće stvari, ne bi mu u kožu. Više mu je dano i od njega se više traži…

  • Naravno, stare zene su ljubile ruku sveceniku, ne zato da mu se dodvore, vec su imale jednostavno objasnjenje i tvrdu vjeru da iz te ruke, dakle ruke svecenika, primaju Krista Zivoga. Tako je i moja pokojna baba govorila. I zamisli ti sad kakvu natrackanu, namazanu zenetinu, koja je cijelu subotu bila kod frizera, nokte mazala, odjecu (usku) birala, dodje i pricescuje nedjeljom. Katastrofa i sunovrat vjere.

   • Bas tako, plus taj “đava” u liku žene ometa i nas muske da pratimo pozorno misu (mislim kako pratra slusat kad ona gujicom mrda, sva natapirana i zgođušna 1m ispred tebe 🙂 )

  • Dasta, zene su krive jer taj fratar ne moze suzdrzati svoje nagone, je li, problem sto su u uskim tajicama i farmericama?! Haha Isusatikrista seljacine. Pretpostavljam da su i krive kad te ”izazivaju” izazovnom odjecom, a ti jadan dosao kmisi sav ponizan, pun Duha, skrusen i bez grijeha, pa ne mozes od nje ”takve” pratiti nista, treba se vama dodvoravati i oblaciti kako vama pase i ako je ikako moguce jos i sutiti i ponizno te gledat, u Crkvi ne dizat glavu nikako. Jado licemjerni, nek si ti Papu popljuvao, odmah si tradicionalno veci ercegovacko-krkanski ”vijernik”, cestitam.

 • Postoji valjda neki rad kako se ide u crkvu. Ko kaže da fratri ne mogu suzdržavat nagone, o čemu pričaš? Nego je jadno da te roditelj ne opomene kad izlaziš iz kuće kako izgledaš naročito ako ćeš čitat na oltaru. Jeba te, ako si normalan i odgojen danas si katoliban i zaostao. Inače, ja sam žensko pa smo iz poštovanja prema ćaći rođenom pristojni hodali po kući i izvan nje, a pogotovo u crkvi.

  • Kakav red molim te, to sto je dosla u tajicama ili farmericama nije red?! Pa u cemu treba doci onda, skafanderu, haljini sirokoj do poda, XL dzemperu, sta je prihvatljivo po tebi? To o fratrima si sama pocela, sta to njemu ima smetati. Nema nista normalno ni u tome da se neka zena u Crkvi vrednuje ili sikanira po tome kako se oblaci ili sminka, osim ako nije dosla sad kao da je u izlasku sa suknjom iznad koljena ili nekom prozirnom materijalu jasno, a ne znam bas sad da dolaze u minicama u Crkvu i slicno, bar ja nikad osobno to nisam vidio, i ne vidim u cemu je onda problem uopce osim sto se neke ponasaju kao opatice pa smatraju se relevantnim moralnim autoritetom svima drugima. To kako ti hodas je tvoja stvar, i pred cacom i u Crkvi, ali nije sigurno na tebi i drugima da drugim zenama uvjetuju svoje.

  • A ti jesi, je li? Ti si relevantna da to prosudis? Zbog cega to nije dorastao, evo objasni, znaci jedan doktor teologije po tebi tako skromnoj nije dorastao biskupskom poslanju?
   Dobro koji je kurac vama Hercegovcima vise, zbog cega imate taj nekakav kompleks da ste najpametniji, da ste puni duha svetoga, da ste nekakvi veliki vjernici, a evo NITKO ZIV IZ SVJETOVNIH VODJA CRKVE VAM NE VALJA. Pa najbolje da vi sami napravite svoju vjeru neku?

   • Koji kur*ac je tebi da pišeš među nama i o nama zadrtim Hercegovcima? Šta tebe boli ona stvar što mi pišemo o bilo kome. Tebe ćemo pitati što smijemo misliti? Biskup mora pokazati da je vrijedan poštovanja i mene su učili sa se poštovanje treba zadužiti. Na njemu je da svome stadu bude pastir a ne vuk.

    Što se mene tiče, Anonimni 16:40, odjebi u troskoku.

    Hercegovka

    • Biskup je pokazao da je vrijedan poštovanja samim time što je imenovan biskupom, i ne treba se “zaduživati kod stada”, što god to značilo, niti im se u tom smislu ima dokazivati.
     Tko je drugačije učen, nije podučavan u katoličkoj vjeri.

  • Hehe a jesi se nesto natakarila na novog biskupa. Nece ga smijeniti, iako malo tko moze dodati ruke Pericu. Nece ga smijeniti jer takvi vjetrovi pusu u Crkvi. Ljuljaju ladju a vrata paklena se nadvila. Isto kao sto nisu smjenjivali ni move pape, poslije dr.vat.koncila. nema ih tko smijeniti kad su isti. Samo Franc je docekao svoje vrijeme i koristi ga. A slijepe ovce, koje i kad vode na klanje ne kuze kud idu, pljescu i santosubitaju.

 • A vidi pametne cure!!! Ne možeš gola dolazit u crkvu. A da imaš imalo kulture to bi znala i sama. Trebalo bi tebe malo poslat na obuku u Teheran. 😆

 • Samo molim Boga da mi u kuću dođe normalna cura I momak. Izgleda da je ovo sve lijepi ponio. A sta ocekivati od mlađarije koja se naslikava po drustvenim mrezama napućenih usana I u vrlo cudnim pozama. A pola ih nema ni z od ikakvog znanja ni opce kulture. Čast izuzecima, ima ih Bogu fala

 • Za ova dva retardirana idiota koji pišu u 18:14 i drugi u 19:16 pod nekim jadnim nickom alfa mužjak ili slično sranje, vrijedni ste žaljenja ili još bolje gađenja!
  Pa gdje živite vas dva bjedna retardirana retarda u našoj Hercegovini pa vidite tlačenja, poniženja i osporavanja žena , bilo u obiteljima kao žena ili majki bilo kao kćeriju ili sestara.Možda imate takvih nekoliko primjera na području cjele općine ali što je sa ostalih 99,8 onih u kojima su žene ravnopravne muževima, očevima, braći ili sinovima.
  Ja znam iz osobnog . dugog, životnog iskustva upravo suprotno.
  Ona uzrečica da tri “ćoška” kuće počivaju na ženi , pokazala se istinitom u stotinu slučajeva koje znam , vidim i poznajem.
  Žene su te koje se itekako pitaju i slušaju i u tome nema ničeg lošeg nego samo dobrog.
  Nije Hercegovina ni zadrta ni klerikalno zadrta ni zaostala ni u kršćanskom svjetonazoru i kulturi zapadne civilizacije koju baštinimo i kojoj pripadamo.
  Jadne li ili sretne majke koja vas je tako zatucane retarde rodila!
  Vi ste primjer svega onog što čovjek i kršćanin nikako ne bi smio biti.
  Vidite oko sebe samo zlo i naopako jer ste zli, zatucani i opaki u svojoj nutrini koja ne može ponuditi ničeg dobrog i korisnog nego samo otrov, mržnju i diobe.
  To je jasan znak kome pripadate i kome služite -Bogu, sigurno niste.
  Što se tiče pape Franje, nijedan kršćanin neće biti protiv njega pa ma kako čudne odluke donosio.
  Može samo propitivati kao što sve drugo u životu treba propitivati i mjeriti dobrom koje donosi ili ne donosi neka odluka.
  Naš Gospodin Isus Krist, bio je prvi u ljudskoj povijesti koji je radio na ravnopravnosti žena.Nitko, nikada u povijesti za žene nije učinio više od našeg Gospodina.
  Treba li spominjati Evanđelja u kojima Isusa bezbrojnim prigodama na njegovom spasenjskom putu za čovjeka i cijeli ljudski rod-prate upravo ,ponajviše žene.

  • Što se tiče pape, nijedan katolik neće biti protiv, ne tzv „kršćanin“. Kršćanin je prilično različit termin koji u krajnjoj liniji u sebi podrazumijeva više od 30000 različitih značenja, a u tom „mnoštvu“ ima ih koji ga, već dugo, ne priznaju najblaže rečeno, a ima i puno gorih relacija.
   Povrh toga, katolik se ne može „čuditi“ crkvenim odlukama, ne može ih „propitivati“ niti ih mjeriti po svojoj pameti. To jednostavno rečeno nije katolički nauk. Jer, kaže se „kada Rim progovori, kauza je završena“, i to je staro pravilo gdje se crkvene odluke unutar katoličke crkve prihvataju bespogovorno, pa ako sam možda i ne vidiš, ne razumiješ i ne mjeriš kako misliš da je dobro i kako valja, to se onda prepusti Bogu na mjeru odnosno ravnanje.

  • Svaka čast, ironično govoreći. Od, evo, 80 i više komentara ovo je jedini ovakve vrste.

   Svaki je čovjek – u religijskim teriminima govoreći – u tom smislu napastovan. No ono što u osnovi razlikuje čovjeka od životinje jest razum i sposobnost moralnog postupanja, pa je tako čovjeku intuitivno jasan ‘nutarnji glas’, sposobnost dakle koja mu razumljivim čini govor o tome kako nije zapravo u redu zaskakati okolo redom, kao mlado, i da se toga u principu valja uzdržati, za razliku od, recimo, ćuke koji dakle nema takvu sposobnost, koji nije kao čovjek obdaren razumom i sposobnošću moralnog rezoniranja. Pas na to reagira, recimo, sa čuđenjem. Hipotetski, da se može dakle govoriti jezikom psa, tako da pas nekako razumije, i da mu se dadne do znanja kako ne treba zaskočiti svaku mladu kuju, on bi vjerojatno u čuđenju zastao u smislu – ‘šta priča ovaj!? pa svaki pas voli mladu ženku, kome je ženka mrska’.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.