Papa Franjo ustoličio nove kardinale i stavio svoj pečat na budućnost Crkve

Papa Franjo ustoličio je u subotu 20 kardinala iz cijelog svijeta, birajući muškarce koji se većinom slažu s njegovom vizijom naprednije i inkluzivnije Crkve i utječući na izbor njegovog konačnog nasljednika.

Franjo, 85, predsjedao je ceremonijom poznatom kao konzistorij, poručivši novim kardinalima da pokažu brigu za obične ljude unatoč visokom položaju koji će ih dovesti u kontakt s moćnicima svijeta.

Ceremonija je obilježila osmi put da je Franjo stavio svoj pečat na budućnost Crkve novim ustoličenjem kardinala koji će služiti kao njegovi glavni savjetnici i upravitelji u Vatikanu i širom svijeta.

Oni mlađi od 80 godina – 16 među 20 pridošlica – mogu ući u konklavu kako bi između sebe izabrali novog papu nakon što on umre ili podnese ostavku.

Dolaze iz Britanije, Južne Koreje, Španjolske, Francuske, Nigerije, Brazila, Indije, Sjedinjenih Država, Istočnog Timora, Italije, Gane, Singapura, Paragvaja i Kolumbije.

Kardinal voli Crkvu, uvijek istom duhovnom vatrom, bilo da se bavi velikim pitanjima ili svakodnevnim problemima, s moćnicima ovoga svijeta ili onim običnim ljudima koji su veliki u Božjim očima, rekao je Franjo.

Sjedeći pred glavnim oltarom Bazilike svetog Petra, Franjo ih je zamolio da se sjete “siromašnih obitelji, migranata i beskućnika”.

Svoju je homiliju čitao snažnim glasom, često odstupajući od teksta, čak se šalio na račun rimskog svećenika koji je bio toliko blizak svojim župljanima da je znao ne samo sva njihova imena, već i imena njihovih pasa.

Franjo, izabran za papu 2013., sada je izabrao 83 od 132 kardinala izbornika, ili oko 63 posto.

Sa svakim konzistorijem, Franjo je nastavio ono što je jedan diplomat nazvao “okretanjem Aziji”, povećavajući vjerojatnost da bi sljedeći papa mogao biti iz regije koja je rastuća gospodarska i politička sila.

Nakon što je pročitao svoju propovijed, Franjo je svakome dao prsten i crvenu kapu, čija ih boja, zajedno s misnim odijelom, podsjeća da trebaju biti spremni proliti svoju krv za vjeru.

Otkako je izabran za prvog latinoameričkog papu, Franjo je često razbijao obrasce kojim su se koristili njegovi prethodnici u biranju kardinala.

Često je preferirao muškarce iz zemalja u razvoju i manjih gradova, umjesto iz velikih prijestolnica gdje se postavljanje za kardinala smatralo automatskim.

Nadbiskup Leonardo Steiner iz Manausa u Brazilu postaje prvi kardinal izbornik iz amazonske regije, naglašavajući Franjinu brigu za autohtono stanovništvo i okoliš.

Još jedan neočekivani novi kardinal je nadbiskup Giorgio Marengo, Talijan koji je upravitelj Katoličke crkve u Mongoliji. Sa svojih 48 godina najmlađi je od novih kardinala izbornika.

Mongolija ima manje od 1500 katolika, ali je strateški značajna jer graniči s Kinom, gdje Vatikan pokušava poboljšati situaciju za katolike.

Sveti Otac brine za Crkvu gdje god se nalazila u svijetu. Smatramo da je mala zajednica jednako važna kao i velika zajednica, rekao je za Reuters prije ceremonije.

Važno imenovanje iz bogatijih zemalja je ono biskupa Roberta McElroya iz San Diega u Kaliforniji, koji se smatra progresivnim. Dajući San Diegu prvog kardinala, Franjo je zaobišao konzervativne nadbiskupe u San Franciscu i Los Angelesu.

McElroy je bio otvoreni saveznik Franjinog pastoralnog pristupa društvenim pitanjima, kao što je zaštita okoliša i otvorenost prema homoseksualnim katolicima.

Također se usprotivio konzervativnim američkim svećenicima koji žele zabraniti katoličkim političarima, uključujući predsjednika Joea Bidena i predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi, da primaju pričest zbog njihove podrške pravima na pobačaj.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

 • Sacuvaj me Boze ‘naprednih’ kardinala,ako to znaci da presutno pristaju na pobacaj. Daj nam Duse Sveti konzervativnog novog Papu.

 • Kako li ce to nasi katolički puk probaviti? Jednog liberalnog papu koji zagovara cjepivo i unosi razdor govoreći cijepljenje je ljubav prema bližnjemu i papu koji je postavio kamen temeljac za “inkluzivnu” crkvu. Kako ce to podnijeti Ustaše i ZDS ekipa koja sluša četničke pevače u Dalekoj i kod Ante? Najviše cincilinci, a povremeno Knin Vukovar. Sami zaključite koliko ste principijelni/pametni. I da, da čujem ove što brane Papu po komentarima, vaš vas je izdao. Osobno sam za to da je svak odgovoran za sebe, bilo po pitanju cjepiva ili orijentacije, a pogotovo za više privatnosti, mene realno ne zanima ko s kime spava i ko je cijepljen ili ne.

 • Jel Bozanic ziv kome on sluzi igleda vladajucoj oligarsiji umjesto da digne glas za narog kog opljackase raselise politicari samo suti a sutnja je odobravanje jer je njemu dobro u hladovini.

 • e, svaka ti čast papa Francek, kad si ih našao spremne u Istočnom Timoru, Zanzibaru,, Senegalu, Brazili, Amazoniji, Farskim Otocima i ostalim zemljama trećeg,četvrtog i itd, svijeta.Nažalost, ovim izborom si pokazao da i ti tražiš poslušnike koji će dati glas onoj liniji i struji koja dolazi s tobom i nakon tebe.S te strane nisi nimalo drukčiji od svih ovih političkih moćnika svijeta koji se služe istim načinom kako bi prigrabili i zadržali vlast..
  Kritiziraš i stavljaš po strani američke kardinale koji se zalažu za zabranu pričesti rastavljenim osobama i osobama na visokim političkim i inim funkcijama a koji se apriori zalažu za pobačaj i donose zakone koji promoviraju pobačaj kao nešto što bi trebalo biti posve normalno?
  A, nije normalno, ni ti će ikada biti normalno ubijanje djeteta ma kako to politički močnici i mas medijski strvinari svijeta pravdali to gnjusno ubojstvo sasvim suvislim tvrdnjama na granici bedastoće.
  NIJE TAKO ČINIO TVOJ suvremenik, papa Benedikt XVI-On , koji je i sada papa u MIRU, NIJE DOPUŠTAO pričest osobama koje su u preljubu, rastavljene , bez obzira na moćan društveni i financijski status kojeg su imali.
  Nije se Berlusconi mogao MOGAO U katedralama Italije ili Njemačke pričešćivati dok je na čelu KATOLIČKE Crkve bio velikan Duha, katoličkog i socijalnog nauka prožetog i protkanog kršćanskom misli i etikom, Jozeph Ratzinger!
  Pravo je pitanje papa Frano ,kome se želiš dopasti i svidjeti -moćnicima svijeta ,mas medijima koji te dižu u zvijezde a sutra će te baciti u prašinu jer im više nisi po po volji.
  Kršćanstvo je uvijek bilo isto,propovijedalo istinu i otvoreno govorilo o moralnim zakonima i pravdi koja je uvijek iznad zemaljskih komoditeta i onih koji svijet nastoje napraviti onako kao njima odgovara a istina, kome ona više triba?Ništa se ne mjenja u učenju Majke Crkve , samo se ljudi mogu mjenjati, crkveni nauk je uvijek bio jedan, nedjeljiv, nepromjenjiv i Božjim rukopisom zapisan u srca ljudska kao konačna Riječ Gospodnja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.