Papa Franjo u Poljskoj pozvao mlade da prihvate izbjeglice

Papa Franjo pozvao je u Krakowu mlade da prihvate migrante i izbjeglice, izravno se suprostavivši poljskoj vladi koja se tome protivi.

Papa je to kazao pred više od 600.000 mladih okupljenih na Svjetskom danu mladih, međunarodnom skupu koji traje šest dana i prozvan je “katoličkim Woodstockom”, prenosi Reuters.

“Milosrdno srce može biti utočište za one koji nemaju dom ili su ga izgubili; milosrdno srce može izgraditi dom i obitelj onima koji su bili prisiljeni emigrirati; ono zna što je nježnost i suosjećanje”, rekao je.

“Milosrdno srce otvara se da bi prihvatilo izbjeglice i migrante”, dodao je.

Poljska konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda ne slaže se s Papom u tom pogledu i protivi se obaveznim europskim kvotama za prihvat izbjeglica.

https://www.youtube.com/watch?v=DD3vt3Pp0ng

Neki konzervativni čelnici poljske Crkve također imaju dileme prema migrantima, posebno iz islamskih zemalja, strahujući da bi oni mogli ugroziti poljski kršćanski identitet.

Papa Franjo molio se ispred najvažnije poljske svete ikone, Crne Gospe od Jasne Gore, i rekao na misi na otvorenom pred desecima tisuća okupljenih vjernika da zahvaljuje Poljacima što su zadržali vjeru u teškim vremenima.

Franjo je zahvalio za, kako je rekao, “zaraznu snagu izvorne vjere, koja se prenosi s obitelji na obitelj” u Poljskoj, u kojoj je oko 98 posto katolika.

Papa je kazao da je njihova vjera ostala jaka u mnogim situacijama kroz povijest.

Poljska je poznata po tome što je sačuvala katolički plamen da gori tijekom desetljeća komunističke vladavine, piše Reuters.

Kad je 79-godišnji Papa blagoslivljao oltar na početku mise, spotaknuo se na stepenici, ali su priskočili pomoćnici te se izgleda nije ozlijedio.

(Fena)

3 komentara

  • Svaka čast Papi ali mislim da ipak treba dobro gledati tko sve dolazi, primiti žene, djecu i starce a onu mlađariju od 25 godina mršnit nazad i neka brane svoj dom. Uostalom, tko zna kolko je spavača među njima

  • E,moj papa!Milosrdno srce koje prima sve te puste migrante, kao da nezna da ti migranti dolaze tu da bi nam nametnuli svoje zaostale svjetonazore, svoju primitivan odnos prema ženama i djevojčicama, ukratko jedan zaostali i kršćanskoj Europi stran i neprihvatljiv stav.
    zar ne vidiš tko ti to dolazi u Europu. Uglavnom mladi muškarci u dobi od 16-36 godina. Vojni obveznici i 0ni koji su se naratovali i sada traže priliku da po Europi pokažu svoju umjetnost ubijanja.
    Neće se Europa nagledati mira ni spokoja s njima.

Komentiraj: