Papa Franjo tradicionalno na Veliki četvrtak oprao noge zatvorenicima

Isus je izvršio gestu pranja nogu, gestu sluge, pa ću i ja to učiniti, oponašat ću Isusa, rekao je papa Franjo u propovijedi na misi.

Papa Franjo je na Veliki četvrtak, tradicionalno uoči Uskrsa, oprao noge dvanaestorici zatvorenika u zatvoru blizu Rima.

Ritualom na Veliki četvrtak ponavlja se gesta Isusa za kojega se vjeruje da je prao noge apostolima tijekom Posljednje večere kako bi im pokazao da je spreman učiniti ponizno djelo.

Neka nam moja gesta pomogne da budemo uslužniji jedni drugima, više prijateljski i bratski nastrojeni, dodao je, prenosi Hina.

Tada je 82-godišnji papa Franjo kleknuo ispred svakog od ukupno dvanaestorice zatvorenika, devetorice iz Italije, jednog iz Brazila, jednog iz Obale Bjelokosti i jednog iz Maroka.

Držeći srebrni vrč, zalio je vodom desno stopalo svakom zatvoreniku, obrisao ga bijelim ručnikom i poljubio prije rukovanja sa zatvorenikom. Neki zatvorenici odlučili su poljubiti Papi ruku.

Misa je završila razmjenom poklona i pljeskom okupljenih.

Papa Franjo je stigao u zatvor Velletri, 50 kilometara jugoistočno od Vatikana, oko 16:30 i otišao nakon sat i pol vremena.

Papi Franji postala je navika slaviti Veliki četvrtak izvan crkvenih institucija kako bi dopro do ljudi u teškim situacijama.

Ranijih godina Papa je posjetio i druge zatvore, uključujući jedan za okorjele kriminalce, kao i centar za osobe s invaliditetom te migrantski kamp.

Pranje nogu je jedan od nekoliko religijskih događaja uoči Uskrsa koji slavi uskrsnuće Isusa Krista i smatra se najvažnijim kršćanskim blagdanom.

Papa Franjo će na Veliki petak predvoditi križni put u Koloseju, dok će na Veliku subotu voditi Vazmeno bdjenje u bazilici svetog Petra.

(Hina)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.