Papa Franjo spašava Hrvate u BiH?

Sveta Stolica mobilizirala je svoju diplomaciju kako bi potaknula rješavanje političkih i ekonomskih problema Hrvata katolika u BiH kojima, stiješnjenima između teško zavađenih politika separatizma Banja Luke i unitarizma Sarajeva, prijeti nestanak. Nasuprot tim nacionalnim strategijama koje zemlju gotovo guraju u novi konflikt s teško predvidivim posljedicama, Vatikan zagovara plan stabilizacije zemlje i mogućega suživota.

Tri su fronte na kojima djeluje Sveta Stolica. Prije svega, potiče zemlje Europske unije da se u BiH pokrenu odgovarajuće institucionalne reforme, osobito oko izmjene izbornoga zakona, kako bi Hrvati mogli birati svoje političke predstavnike u vlasti, što sada nije slučaj, piše Večernji list.

Nedavno je i aktualni saborski zastupnik Božo Ljubić dobio presudu u svoju korist pred Ustavnim sudom BiH na apelaciju koju je podnio kao predsjedavajući Zastupničkoga doma Parlamenta BiH zbog po Hrvate diskriminirajućih odredbi izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda koji ima ključnu ulogu pri uspostavi vlasti u ovoj zemlji. Iako stalno obećavaju da će izmijeniti prijeporne odredbe, bošnjačke stranke odbijaju dogovor da Hrvati autonomno biraju svoje predstavnike.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier ističe da je pozicija Svete Stolice i Hrvatske oko BiH gotovo identična.

”Zajednički je interes da BiH bude stabilna država gdje će Hrvati, Srbi i Bošnjaci biti doista ravnopravni. Mi kao prvi susjed najsnažnije smo zainteresirani za to. Pred BiH je reforma izbornoga zakona. To je ključni reformski potez koji je iznimno važan za položaj Hrvata u BiH, ali i za cijelu zemlju”, rekao je ministar Stier za Večernji list govoreći o susretima s ključnim ljudima Svete Stolice.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.