Papa Franjo proširio važnu uredbu o zlostavljanju u Crkvi

Papa Franjo u subotu je ažurirao pravila o postupanju sa seksualnim zlostavljanjem u Rimokatoličkoj crkvi, proširujući njihov opseg na katoličke laičke čelnike, naglašvajući da i maloljetnici i odrasli mogu biti žrtve.

Papa je 2019. godine izdao značajan dekret kojim se obavezuju svi svećenici i pripadnici vjerskih redova da prijave svaku sumnju na zlostavljanje, a biskupi su direktno odgovorni za svako zlostavljanje koje sami počine ili prikrivaju.

Skandali narušili ugled Crkve

Odredbe su prvobitno uvedene na privremenoj osnovi, ali je Vatikan u subotu priopćio da će postati definitivne od 30. travnja i uključiti dodatne elemente usmjerene na jačanje borbe protiv zlostavljanja unutar Crkve.

Skandali o zlostavljanju narušili su ugled Vatikana u brojnim zemljama i predstavljaju veliki izazov za papu Franju, koji je donio niz mjera u proteklih deset godina s ciljem da crkvenu hijerarhiju pozove na odgovornost. Kritičari tvrde u da su rezultati neodređeni i optužuju Franju da ne želi odbaciti nasilne svećenike.

Nove norme sada obuhvaćaju vođe organizacija koje je odobrio Vatikan, a kojima upravljaju laici, a ne samo svećenici, nakon brojnih optužbi u posljednjih nekoliko godina protiv laičkih čelnika, koji su optuženi za zloupotrebu položaja radi seksualnog iskorištavanja onih koji su im podređeni.

Dok su prvobitna pravila pokrivala seksualne radnje usmjerene na “maloljetne i ranjive osobe”, nova verzija daje širu definiciju žrtava, pozivajući se na zločine počinjene “s maloljetnikom ili s osobom koja obično koristi nesavršen razum ili s ranjivom odraslom osobom”.

Vatikan je priopćio da članovi Crkve imaju obavezu da prijave slučajeve nasilja nad redovnicama od klerika, kao i slučajeve uznemiravanja odraslih sjemeništaraca ili tek zaređenih svećenika.

Ažurirane odredbe nakon prijave 25 ljudi

Ažurirane odredbe objavljene su mjesec dana nakon što je katolički vjerski red jezuita priopćio da su optužbe za seksualno, psihičko i duhovno zlostavljanje protiv jednog od njegovih najistaknutijih članova veoma vjerodostojne.

Oko 25 ljudi, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo je oca Marka Ivana Rupnika (69), poznatog vjerskog umjetnika, za razne oblike zlostavljanja, bilo da je prije 30-ak godina bio duhovnik zajednice časnih sestara u rodnoj Sloveniji, ili nakon što se preselio u Rim kako bi nastavio svoju karijeru umjetnika.

Rupnik nije javno govorio o optužbama koje su uzdrmale svjetski katolički poredak, čiji je papa član, prenosi Reuters.

(www.jabuka.tv | Foto: Filippo Monteforte/AFP)

12 komentara

 • Ludilo bgt..pa mole li ovi Boga ili samo gledaju koga ce zlostavljat..Ovo je sramotno i procitat a jadni oni koji su dozivjeli.Uzas.Pocima mi se gadit ovo..

  • A i ti poput tebe su kvazikršćani šta ima govoriti ovdje jedan lik koji sočno psuje Svevišnjega, očito ti to ništa ne predstavlja što tako olako krešeš B. tako da s tim izražavanjem samo pokazuješ svoju licemjernost po pitanju vjere

   • za 21.00
    Ti si poklopac svakom loncu izgleda a bolje bi ti bilo da čuvaš šu..k od ovih o kojima Papa govori.Jesi li to ti veći katolik od Pape..ili ti se možda oslačalo.

 • Ne vjerujem niti jednoj osobi koja se sjetila nakon deset, dvadeset, trideset ili četrdeset godina da su zlostavljani, to je udar na crkvu, izvana i iznutra, vjerovao bih jedino eventualno dokazivom zlostavljanju.

 • Hej, “a vidi psovaca” onaj “Anonimno” je za 90% garancije ili Abdul ili Uzeir, to je njihovo sarmantno standarno ruganje. Nist’ novo, vec 1400 g. poznato.

 • Sta je, nemaju ovi ”hodaci” i ”klecavci” komentara na biskupa Hranica ovih dana ili na ove sto stite pedofile u Crkvenim redovima?

  • Bitno da ti i takvi i dalje nemate komentar na zvjerstva i zataskavanje Crkvenih mocnika o silovanjima i pedofiliji, ali zato ti smeta ”ni musko ni zensko” koje te za razliku od ovih dokazanih pedofila ni po cemu ne ugrozava! Bravo ”vjernice”!

 • Ista stvar, ona cura iz Hr sto je neki dan punila portale nidje veze sto joj mater nije reagirala ako je stvarno bilo, ja bi sad mater kaznila

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.