Papa Franjo otkrio: Međugorje mi je u srcu, spasio sam ga!

Spasio sam Međugorje… Međugorje je u mome srcu, riječi su pape Franje koje su se munjevitom brzinom ovih dana prenijele internetom i društvenim mrežama nakon što ih je objavila Talijanka Chiara Amirante (52),

Utemeljiteljica i predsjednica zajednice Nuovi Orizzonti (Novi obzori) i savjetnica Papinskog vijeća za novu evangelizaciju Chiara Amirante istaknula je kako ne zna kojom ju je zaslugom papa Ivan Pavao II. tada imenovao savjetnicom Papinskog vijeća za pastoral selilaca i putnika, a sada i za Sinodu, no tako je dobila priliku razgovarati s papom Franjom.

Otišla sam razgovarati s njim jer sam znala da su vijesti o Međugorju koje dolaze u Vatikan neistinite i do pape su došle glasine da se broj ukazanja popeo i do 76.000, što je navelo papu da misli da naša Gospa svaki dan upućuje razne poruke vidiocima, kaže Chiara Amirante, a prenosi portal Međugorje-info.

Rezultati komisije

Rekla je papi da je istina da su do danas upućene 682 poruke te da shvaća da je zbunjujuće saznanje da Gospa svake minute upućuje razne poruke, što nije točno.

Papa mi je zatim rekao nekoliko pozitivnih činjenica o Međugorju te sljedeće: “Chiara, vidite, ja sam spasio Međugorje jer je Kongregacija za nauk vjere, na temelju tolikih lažnih vijesti, Međugorje već okarakterizirala kao problem. Ja sam spasio Međugorje, Međugorje je u mome srcu, poslao sam mons. Hosera jer vjerujem da su plodovi jasni i da ih ima mnogo, a to sam rekao i na konferenciji za novine. Može se reći da je Međugorje u mome srcu i nisam shvatio da je afirmacija koju sam izrekao u svoje ime, a koja je došla iz krivih izvora, primljena tako snažno. Stalo mi je do Međugorja i zato nastavljam dalje sa svojim izaslanikom da bih očuvao sve ono što je lijepo u Međugorju”, prenosi papine riječi Chiara Amirante dodajući da joj papa dao blagoslov da ih prenese javnosti.

Papa Franjo je zaustavio slamanje Međugorja, prema navodima Večernjeg lista, još 2015. godine. Otkrio je to sam papa, kako sada i potvrđuje, u razgovoru s novinarima u zrakoplovu kojim se vraćao iz Fatime u Rim, a iz kojega su izvučeni i “prepakirani” samo najpikantniji dijelovi, kako bi se upotrijebili kao argumenti da je papa Franjo isključivo i izričito protiv međugorskog fenomena.

Krajem 2013. i početkom 2014. primio sam rezultate komisije kardinala Ruinija. U komisiji su bili dobri teolozi, biskupi, kardinali… ali baš dobri. Vrlo dobri. Kao i komisija. Ruinijevo izvješće bilo je vrlo, vrlo dobro. Zatim su u Kongregaciji za nauk vjere bile dvojbe, a Kongregacija je osudila mogućnost da se pošalje sva dokumentacija svakom od članova Feria Quarta (jednomjesečni sastanak u Kongregaciji za nauk vjere koja raspravlja o aktualnim slučajevima – op.), čak i onu koja se činila suprotnom Ruinijevu izvješću. Primio sam obavijest, sjećam se da je bila subota navečer, kasno navečer… i nije se činilo ispravnim. Bilo je to kao da stavljam na dražbu, oprostite mi na toj riječi, Ruinijevo izvješće koje je bilo jako dobro. U nedjeljno jutro prefekt je primio pismo od mene da umjesto da ih šalju u Feria Quarta, oni meni osobno pošalju mišljenja, rekao je tada papa u zrakoplovu.

Oktrio je kako je, zapravo, spasio Međugorje od protivnika, među kojima su bili najistaknutiji bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Muller i biskup mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić.

Vatikan preuzeo upravljanje

Nedugo nakon toga poznati vatikanist Andrea Torinelli objavio je rezultate rada komisije kardinala Ruinija, koji su otkrili da bi prvih sedam dana međugorskih ukazanja moglo biti priznato, a ostala će se dalje nastaviti razmatrati.

Nakon toga papa Franjo šalje mons. Henryka Hosera kao svoga posebnog izaslanika da izvidi pastoralne potrebe, a kasnije i kao apostolskog vizitatora za župu Međugorje, čime je Vatikan izravno preuzeo upravljanje Međugorjem.

Inače, Chiara Amirante, kao utemeljiteljica i predsjednica zajednice Novi obzori, odavno je sve svoje zalaganje usmjerila na područje socijalne bijede te, kako piše u njezinoj biografiji, njezina utemeljiteljska karizma ima snažnu poruku nade koju treba davati cijelom svijetu: nositi radost Uskrsnuloga u pakao čovječanstva.

Za njezin rad 2003. rimski gradonačelnik Walter Veltroni dodijelio joj je nagradu “Premio Campidoglio”. Papa Ivan Pavao II. imenovao je Chiaru Amirante savjetnicom Papinskog vijeća za pastoral selilaca i putnika, a papa Benedikt XVI. imenovao ju je savjetnicom Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije.

Zalaganje Novih obzora prostire se na raznim područjima: u 174 centra za prihvat i odgoj, 152 tima za pomoć, pet “Utvrda Nebo u nastajanju”, više od 250.000 „vitezova svjetla“ zauzetih da u svijetu pronose “revoluciju ljubavi”.

Englez u Malaviju napravio “Međugorje”

Dva geografski i u svakom drugom pogledu identična i povezana mjesta na planetu prava su rijetkost. Takav je slučaj s hercegovačkim mjestom Međugorjem i s državom Malavi u južnoj Africi. Naime, u toj državi sagrađena je replika međugorske crkve svetog Jakova i brda Križevac.

Tony Smith, poduzetnik iz Engleske, učenik Međugorja, prije petnaestak godina osjetio je da Gospa od njega traži da podigne repliku međugorske crkve u Engleskoj za sve one ljude koji ne mogu ondje otići.

Koliko se god trudio, nikako nije uspijevao pronaći odgovarajuće brdo za Križevac. A onda je jedne večeri u svom srcu čuo da to treba napraviti u Malaviju za sve one ljude koji ne mogu ondje otići. Tako je realizirana replika Križevca i međugorske crkve u toj afričkoj državi. Njira Ya Mtanda (Križni put) otvorena je u rujnu 2004. godine.

A crkva je bila posvećena 5. kolovoza 2006., na dan kada je Marija navela rođendan međugorski vidiocima. Inače, država Malavi graniči na sjeveru s Tanzanijom, na zapadu sa Zambijom te na jugozapadu i istoku s Mozambikom. Izdužena je oko 500 km u smjeru sjever – jug, a velik dio istočne granice čini jezero Malawi, dio velikog tektonskog jarka.

Do 1964. Malavi je bio britanska kolonija pod imenom Nyasaland. U prvih trideset godina neovisnosti zemljom je vladao prozapadni i autoritarni Hastings Banda, a 1994. održani su višestranački izbori za predsjednika i parlament na kojima je izgubio vlast.

Riječ je o siromašnoj državi sa samo 15 % katolika.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

  • Sta imaju reci? Lijepo je da Vatikan sluzbeno prizna Medjugorje jednom, mozda to konacno uvede malo reda u to mjestasce, a ne da lokalne gazde se smatraju iznad placanja poreza, dostojanstvenog placanja radnika i postivanja njihovih prava, postivanje urbanog plana i uredno dobivenih gradjevinskih dozvola.
   A druga stvar, nikakva obveza za nijednog Katolika nije da vjeruje u ukazanja nadnaravne prilike, cak ni u one koje je Crkva dosad sluzbeno priznala poput Lourdesa ili Fatime. Znaci, ti kao Katolik po sluzbenom stavu Crkve NISI duzan vjerovati u ukazanja, i nista to to ne cini manjim vjernikom od nekoga tko vjeruje u ukazanja. Ja vjerujem u Boga, u ukazanja nisam, a lopove, kriminalce, lovce u mutnom i demagoge cu uvijek prozivati, a vi ih slobodno kitite cvijecem.

   10
   3
   • Stvarno Vaš komentar veze nema sa ovom objavom. Nitko nije objavljivao o porezu i poreznoj inspekciji. Neka svatko radi po svojoj slobodnoj volji koju je Bog svakome dao. Tako isto ukazanja. Ako te milost Božija dotakla pa si spoznao o ukazanjima- VJEROVAT ĆEŠ. A isto tako ako ne vjeruješ nije grijeh. Zato ne budite zabrinuti tko plaća porez a tko ne- Bog sve vidi. Ne trebamo se brinuti za Međugorje nego svatko za sebe.

    3
    4
   • Za nebitno!
    Opet i ti kao i mnogi drugi prije tebe upadaš u napast identifikacije Međugorja sa lokalnim gazdama i moćnicima koji čine grijeh oholosti što se nikako ne može uspoređivati.Tko kaže kako si ti ili itko drugi dužan vjerovati u ukazanja Blažene Djevice Marije po službenom stavu crkve?Ti nisi dužan po službenom stavu crkve vjerovati u ukazanja u Međugorju ali isto tako nisi ovlašten uvjeravati niti mene a ni druge kako ja ili neko drugi nemam pravo vjerovati u Međugorje jer ja čvrsto vjerujem u sva ukazanja u Međugorju i u Međugorje kao Svetište.A sad me poslušaj jednom za zauvijek i ti i takvi kao ti:Jesi li ti igdje ikada pročitao kao službeni stav naše Svete Apostolske i Katoličke crkve kako se Gospa u Međugorju ne ukazuje?A jesi li pročitao kako je biskup Perić u više navrata javo davao izjave:”Stav biskupskog ordinarijata u Mostaru je kako se Gospa u Međugorju ne ukazuje”čime se stavio iznad službenog stava naše Svete Crkve.Nadalje zar Međugorje svojim božanstvenim plodovima koji se ogledaju u nadnaravnim duhovnim i tjelesnim ozdravljenjima već nije prevazišlo i Lourdes i Fatimu skupa.Ako u to ne vjeruješ postaraj se malo pa pročitaj vjerodostojne informacije.Zar nije točno kako je Sveti Papa Ivan Pavao II u više navrata javno objavljivao kako je Međugorje:Nada svijeta,najveća ispovjedaonica svijeta,mjesto posebne Božje nakonosti,mjesto u kojemu bi najradije bio da nije Papa itd.itd.Zar se nije Papa Benedkit XVI uvijek uzdržavao od bilo kakvih izjava koje bi mogle naškoditi Međugorju jer je veliki i pametan čovjek za razliku od biskupa Ratka Perića.Zar papa Franjo nije poslao u Međugorje papinog izaslanika umirovljenog poljskog biskupa Hosera kako bi pratio pastoralnu skrb milijuna hodočasnika u to malo mjesto koje će postati Svetište htio ti to ili ne htio moj nebitno.Zar nije formirana komisija za Međugorje koja sustavno od prvih ukazanja 25.06.1981 godine prati Međugorska ukazanja i koja je svoja zapažanja predala Kongreaciji za nauk vjere i gdje je već neslužbeno potvrđeno kako će se za početak priznati prvih 7/sedam ukazanja u Međugorju a o ostalim će se tek dati očitovanje.Sad ćeš ti reći što je sa ostalim ukazanjima na što ću ti dati odgovor:Biskup Perić je godišnje na razne adrese u zemlji i inozemstvu slao preko 1500 e-mailova kojima je blatio Međugorje i ukazanja pa se ti upitaj ima li težinu to njegovo djelovanje jer je on biskup jako širokog područja Mostarsko Duvanjsko Trebinjsko Mrkanjske biskupije i direktno razgovara s Papom čak i bez vrhovnog Kardinala BiH Vinka Puljića.Zar se njemu službeno više ne vjeruje nego vidiocima i svim onima poput moje malenkosti koji na svakom koraku pozivamo ljude u Međugorje da se obrate i koje je već prevazišlo ovaj trenutak vremena u kojemu se nalazimo i ja i ti moj nebitno.A sada ključni dokaz o vjerodostojnosti Međugorja i Međugorskih ukazanja na kraju moj nebitno:6/šestero male dječice u malom mjestu Međugorju svjedoče kako im se ukazala Gospa.Ondašnja milicija ih privodi i ispituje i u Mpstaru i Sarajevu sa svim vrstama stručnjaka,psihologa,psihijatara koji potvrđuju kako su ta mala dječica potpuno psiho-fizički zdrava i svi daju iste odgovore.A sam znaš premda se u tebi bori drugi čovjek koji ne želi prihvatiti istinu kako je ona milicija bila u stanju iz svakoga a poglavito iz male dječice izvući sve a poglavito od istine izvući laž i obrnuto.Jesi li se ikada upitao zašto su ta sva dječica odgovarala isto.”Nama se ukazala Gospa!
    Pozdav moj prijatelju i razmisli malo o svom životu koji te vodi u sunovrat!

    8
    5
 • Za anonimno-tuzan si ti i tvoji,jer po meni ti je ovaj kom dno dna!Tko si ti ili bilo tko drugi da o biskupu ovako pise?Rijesit ce te se vi biskupa Perica ali necete svojih jadnih misli i grijeha!Davli ti imas osobno cvrsti dokaz da je Peric udbas ili si to cuo ili procitao od jadnika kao ti?Tiiisucu puta sam cuo ili procitao da je ima Ratko dobio po ujaku cetniku Ratku!Informacija kriva 100%,nitko mu Srbin u povijesti obitelji nije bio!Pok.majka Anica r.Raguz,cista prava katolicka obitelj!To svi koji procitate prenesite i drugima dase smanji jedna glupa prica!Medjugorje,prica za sebe za crkvu,a ne za nas laike!GOSPA POSTOJI i nitko mi to ne moze reci da je NE POSTOJI!Moje osobno misljenje,mooooje-Od svih ti vidioca ni jedno ne ode u svecenicki red,ni jedno ne zivi u duhu siromastva,sto i sam papa Franjo zagovara!Svi zive u izobilju,imaju hotele itd itd gdje im radnici rade NE OSIGURANI od jutra do sutra svaki dan i svetac,Ni jedno od njih nije reklo evo cu nekoj starici ili obitelji koja ima puno djece i siromasna je pa cu joj pomoci,A NEEE NE!Svako od njih gleda gdje ce vise ukrasti i po meni to nijec krscanski!Da vise ne nabrajam,ali ja ih ne sudim ne daj Boze!U Medjugorju se dogodilo x obracenja ozdravljenja i to moramo zahvaliti Gospi!Ali isto tako onolike zgrade i radnje uz crkvu ne podrzavam!To je mini sramotno,a neka misli sto god tko hoce ja postujem!MISLIM DA JE RANO DA BUDE SVETISTE,JER SE NAROD JOS MORA OBRATITI I TRAZITI BOGA!Anonimno nisi u pravu,potrazi Boga,mislim da si u zabludi!

  8
  3
 • Jadni vi i vase takvo misljenje o biskupu!Ako imate tako zatrovanu i jadnu dusu vama i Medjugorska Gospa ne moze pomoci!Obratite se i vjerujte evandjelju a ne lajte tim otrovnim ustima i ne dovodite da Marija majka Isusova i nasa nebeska majka roni suze i da joj prezalosno srce bude jos vise zalosno!Osobno otidjite u Medjugorje i na sv ispovijexi recite sveceniku ovo sto ste pisali!Tuzni i jadni!BOZE OPROSTI IM JER NE ZNAJU STO CINE!

  4
  2
 • Koliko su Pericevi dvori i kod njega se samo vrti lova nikad nisam cuo od njega da je kritikovo politicare i odlazak mladih, nikad nisam cuo da se zalaze za lustracija, ja die tako dobrodusan što ne Stane uz narod?

  3
  5
 • Ono što je dobro, što je ljubav, što je s Neba ne bi trebalo razdvajati vjernike, stvarati raskol, polemike, navoditi ih na grijeh, tražiti svrstavanje na jednu ili drugu stranu…, nego naprotiv, samim tim jer u privatne objave vjernik ne mora vjerovati i ako ih Crkva prizna.

  • Za Ve-ku!
   Ono što crkva službeno prizna mi vjernici smo dužni prihvatiti jer naša Sveta Katolička i Apostolska crkva kada izriče svoj službeni stav ona je nepogrešiva jer je vođena darom Duha Svetoga.Ukoliko neki biskup(Perić)ili neki drugi biskup pa čak i papa u svoje osobno ime nešto kaže kao što je papa Franjo u zrakoplovu rekao između ostalog(premda je i to izvučeno iz konteksta njegove izjave) kako Gospa nije poštanski ured da se preko nje šalju objave to je njegov osobni stav ili stav biskupa Petića.Prema tome izjave Ratka Perića ili pape Franje su privatne objave a službeni stav naše crkve nije privatna objava.Onog dana kada naša Sveta Crkva kaže kako se:”Gospa u Međugorju ne ukazuje niti se ukazivala”i ja a i svi drugi ćemo biti dužni to prihvatiti ali upamtite kako se to nikada neće dogoditi već upravo obrnuto.Uskoro će biti objavljeno i objelodanjeno kako je Međugorje Svetište,kako su sva ukazanja od 25.06.1981 godine do dana priznanja i pergament sa Gospinim tajnama vjerodostojni i istiniti jer istina nije laž,a laž premda se trudila postati istinom nkada to neće postati.Ta lijepo je naoisano:”Ako je od Boga potrajati će a ako nije srušiti će se!”Ruši li se Međugorje ili raste konačno u očima stotina milijuna vjernika diljem svijeta pa čak i u očma svakog Svetog Oca Pape?”pitanje je za vas koji napadate Međugorje.

   2
   4
   • Unutar katoličke crkve, osim javne postoje i takozvane “privatne” objave. Njih možemo podijeliti u tri skupine; one koje je Crkva odbacila, one za koje je ustvrdila da se ne kose s pravovjernim naukom te one o kojima se (još) nije izjasnila. U ovom tekstu pozabavit ćemo se ovom drugom skupinom. U takve se ubrajaju primjerice ukazanja i poruke Gospe u Fatimi koja je zahtijevala u “privatnoj” objavi trima mladim vidiocima da se Rusija posveti njezinom bezgrešnom srcu, što je toliko ozbiljno shvaćeno da su dvojica pape učinila posvetu. Dakle, Crkva shvaća potvrđene “privatne” objave ozbiljno. Zašto je to tako, možemo pitati, kada nam je sve u punini objavljeno kroz javnu objavu i kada neke nove objave više biti neće? Koji je smisao “privatnih” objava?

    Pod brojem 67, Katekizam katoličke Crkve donosi:

    Tijekom stoljeća bilo je takozvanih “privatnih” objava. Neke od njih je priznao crkveni autoritet. One ipak ne pripadaju u polog vjere. Uloga im nije da “poboljšaju” ili “upotpune” konačnu Kristovu objavu, nego da pomognu da se od nje u određenom povijesnom razdoblju potpunije živi. Pod vodstvom crkvenog učiteljstva osjećaj vjernika znade razlučiti i prihvatiti ono što je u takvim objavama Crkvi istiniti poziv Krista ili njegovi svetaca. Kršćanska vjera ne može prihvatiti “objava” koje bi htjele nadići ili ispraviti objavu koja je u Kristu dovršena. Toga ima u nekih nekršćanskih religija, a i u nekih novijih sekta koje se na takvim “objavama” zasnivaju.

    1. One ipak ne pripadaju u polog vjere.

    Ovo je vrlo važno – možeš biti savršen i svet katolik a da uopće ne vjeruješ u “privatne” objave. Upravo stoga jer one ne donose ništa novo, jer već sve imamo u javnoj objavi, nismo dužni vjerovati niti u one “privatne” objave koje imaju imprimatur od strane Crkve.

 • Vi komentatori sta ste se zaobadali,zar vam naslov nije glup,meni je pise da je papi medjugorje u srcu i da ga je spasio,od koga od Gospe,nevrimena ili od necega drugog.

  2
  1
 • Medjugorje se moze tumaciti na tisucu nacina.i svatko ima pravo izreci svoj stav!Gospa postoji,a da li se ona ukazuje ili ne,ja zato necu Bogu odgovarati!Ni biskup Peric ni papeee vec ovi vidioci!Osobno mi ni jedno od njih NE ZIVI ZIVOT NI SLICAN LJUDIMA KOJIMA SE UKAZUJE GOSPA!Ovo je moje osobno misljenje,da odmah naglasim,ja vidim da su oni CISTI BIZNISMENI,i da samo love ovozemaljsko bogatstvo!Da se razumijemo nece sada ljudi zivjeti u nekoj supi i hodati goli i bosi,ali brate bas suprotno!Nitko od njih nije se iskazao kao blag ponizan covjek koji zivi po bozijim zakonima!Sve sto rade rade za vlastiti profit i bogacenje!I kad bi Crkva priznavala sva ta mjesta onda bi se u svakom selu “ukazivala”!Opet velim meni osobno NIJE I NECE BITI NIKAD JASNO da im se ukazuje te u Americi te na rodjendan te ovoga datuma te onoga iz god u god!?Ja cu zato Bogu odgovarati i toga se ne bojim!Dase nisu dogodila tolika ozdravljenja obracenja itd itd,ma hesu brate na milijune!Ne znam kako ce srusiti one vile i hotele ako ga proglade,jer se znade da moraju biti udaljeni od Crkve!Kako ce onda reagirati medjugorski mocnici!GOSPE MOLI ZA NAS!BLAGO MALENIMA NJIHOVO JE KRALJEVSTVO BOZIJE!

 • Pa ovaj ananimno daj se jednom predstavi kosi al mislim da imas sve u zivvotu pa se odmarao na portalu radi nestao nepametuj vise dosadni ste narodu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.