Papa Franjo osuđuje ‘strašan rat protiv okoliša’

Najavljujući novi dokument o zaštiti prirode, papa Franjo je u srijedu objasnio da to čini jer se trenutno vodi “strašan rat protiv okoliša”.

Nastavak njegove poznate enciklike “Laudato Si” (Hvaljen budi) izdane 2015. o brizi za zajednički dom, naš planet, biti će izdan 4. listopada u povodu proslave svetog Franje Asiškog, potvrdio je Papa na tjednoj općoj audijenciji, prenosi Hina.

Puni naslov je na talijanskom “Laudato si, sulla cura della casa comune = o skrbi za zajedničku kuću” i kako upućuju same početne riječi enciklike na svetog Franju Asiškoga, a pojam kuće na svetog Bonaventuru, jasno je kako je papa bio inspiriran franjevačkim duhom i karizmom u pisanju te enciklike.

Ta knjiga govori o nuždi da se zaštiti okoliš, da se suočimo s opasnostima i izazovima klimatskih promjena i smanjimo upotrebu fosilnih goriva.

Nazivajući prirodu “svetim darom Stvaratelja”, Papa poziva ljude da se zauzmu za “žrtve okolišne i klimatske nepravde”.

Pozvao je na okončanje “bezumnog rata protiv našeg zajedničkog doma“.

To je strašan rat, rekao je papa Franjo.

Novi tekst neće biti napisan kao enciklika, već u formi apostolske pobudnice.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Užas jedan.Katolik sam iz srca Hercegovine ali ovo postaje parodija naše vjere.Bas je potpuno skrenio s pameti.
    Boze ili ono drugo uzmi ga sto prije ili nam se ne piše dobro.Zivim s narodom i cujem svaki dan komentare..nije dobro a mladi su potpuno zbunjeni a posljedice ce se vidjeti sa 40..50 godina tek.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.