Papa Franjo: Molim oprost zbog zlostavljanja u povijesti – Jabuka.tv

Papa Franjo: Molim oprost zbog zlostavljanja u povijesti

Povijest nam govori da ima slučajeva kada su i kršćani, pa i katolici sudjelovali u progonu Roma, kazao je papa Franjo tijekom susreta s rumunjskim Romima u Blaju te ih je zamolio za oprost zbog proganjanja.

Molim oprost za to, molim oprost u ime Crkve, od Gospodina i od vas, za ono kada smo vas tijekom povijesti diskriminirali, zlostavljali ili vas pogrešno gledali, očima Kaina umjesto očima Abela, i nismo vas mogli priznati, cijeniti te braniti u vašoj posebnosti, kazao je papa Franjo dodajući kako u svojem srcu nosi teret diskriminacije, segregacije i zlostavljanja koje su podnijele romske zajednice, piše Večernji.hr.

Papa je objašnjavao kako ravnodušnost potiče predrasude i raspiruje zlobu. Koliko puta sudimo nepromišljeno, riječima koje ranjavaju, ponašanjem koje sije mržnju i udaljava!? Kad netko zaostane, ljudska obitelj ne hoda.

Nismo potpuno kršćani i još smo manje humani ako ne znamo vidjeti najprije osobu pa onda njezina djela, ako ne možemo vidjeti osobu prije naših osuda i predrasuda, kazao je Franjo i objasnio kako u povijesti čovječanstva uvijek postoje Abel i Kain. Postoji ispružena ruka i ruka koja udara; otvorenost susreta i zatvorenost sukoba; prihvat i odbacivanje.

Ima onih koji u drugom vide brata i onih koji u njemu vide prepreku na svojem putu. Postoji civilizacija ljubavi i civilizacija mržnje. Pred nama je često odlučujući izbor: ići putom pomirenja ili putom osvete. Izaberimo Isusov put. To je put koji traži napor, no vodi prema miru te prolazi kroz oprost. Ne dopustimo da nas osvoje mržnja i ljutnja koje se nalaze u nama jer nijedno zlo neće uništiti drugo zlo, nikakva osveta ne zadovoljava nepravdu, nijedno ogorčenje nije dobro za srce, nijedna zatvorenost ne približava, kazao je papa Franjo.

Dodao je, između ostalog, da romski narod ima ulogu protagonista, ali tu ulogu Romi trebaju preuzeti i ne smiju se plašiti dijeliti i nuditi svoje specifične karakteristike.

Vrijednost života i obitelji u širem smislu; solidarnost, gostoljubivost, pomoć, potpora i obrana najslabijih u vašoj zajednici; vrednovanje i poštovanje starijih osoba; vjerski smisao života, spontanost i radost življenja vaše su osobine. Nemojte lišiti tih darova društvo u kojem se nalazite i budite otvoreni primiti sve dobre stvari koje vam drugi mogu ponuditi i napraviti, kazao je Franjo.

Zajedno hodite tamo gdje se nalazite, u izgradnji humanijeg svijeta, nadilazeći strahove i sumnje, odbacujući prepreke koje nas razdvajaju od drugih, njegujući međusobno povjerenje u strpljivom i nikada ispraznom traženje bratstva. Da biste dostojanstveno zajedno hodili, zauzmite se za dostojanstvo obitelji, za dostojanstvo zarade svakodnevnog kruha. To i dostojanstvo molitve pomoći će vam da idete dalje, uvijek gledajući naprijed, rekao je Franjo i naglasio kako je Crkva mjesto susreta i moramo se toga sjetiti ne kao lijepog slogana, nego kao dijela osobne iskaznice nas kršćana.

Prema službenim podacima u Rumunjskoj ima 620 tisuća Roma, ali prema nekim procjenama ima ih dva milijuna.

Inače, u SAD-u Roma ima oko milijun, u Brazilu 800 tisuća, u Španjolskoj 650 tisuća, u Rumunjskoj 620 tisuća… U Europi od ukupnog broja Roma njih čak 60-70 posto živi u zemljama istočne Europe i Balkana.

(www.jabuka.tv) 


5 komentara

 • Još nisi zatražio od srba i komunista pokajanje zbog genocida kojeg su počinili nad narodom Hrvata tijekom dvadesetog stoljeća.Kad to učiniš, otvorit će se nebesa i kiša milosrđa past će na sve nas.
  Dotle, ugledaj se na velikog i svetog papu Benedikta XVI.ili barem na jednu, isto toliku papinsku veličinu i svetost, svetog Ivana Pavla drugog.
  Molit ću se blaženiku i mučeniku Katoličke Crkve u Hrvata A.Stepincu za tebe.

 • Znaci sve zlo sto se desavalo i desilo samo Krscani radili. I sad samo hoda Papa i izvinjava se i moli da primamo sto vise muslimanskih izbjeglica. Nesto mi cudno u svemu ovome.😏

  • Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!« I uzme dijete, postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: »Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego onoga koji mene posla.«
   Riječ Gospodnja.

   Problem je što ovo širokobriješki “vjernici” NIKADA neće razumjeti.
   Sve što oni razumiju je Thompson i Jelena Karleuša.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.