Papa Franjo: “Misa se ne plaća! Jeste li razumjeli?”

“Jeste li me razumjeli? Misa se ne plaća!”, kazao je u srijedu na općoj audijenciji papa Franjo.

Iako većina njegovih poruka zvuči bombastično, baš kao i ova posljednja, činjenica je da u većini slučajeva ne postoji diskrepancija između poglavara Katoličke crkve i prakse unutar župa.

Za mise na nakanu vjernici mogu dati svoj prilog, ali i ne trebaju. Da je praksa uistinu takva, potvrdila su za tportal dva zagrebačka župnika. Uostalom, sam ‘ustav Crkve’, Zakonik kanonskog prava, ne propisuje nužnost plaćanja misa na nakanu.

“Ako imam neku osobu, rođake, prijatelje koji su u potrebi ili su prešli iz ovoga svijeta u drugi, mogu spomenuti njihovo ime u tome trenutku, u sebi i tiho, ili dati da se zapiše i spomene određeno ime. ‘Oče, koliko moram platiti da se moje ime tamo spomene?’ – ‘Ništa.’ Jeste li razumjeli? Ništa! Misa se ne plaća. Misa je Kristova žrtva, koja je besplatna. Otkupljenje je besplatno. Ako želiš dati prilog, učini to, ali se ne plaća. To je važno shvatiti”, rekao je papa Franjo.

Riječ je o misama uglavnom za pokojne članove obitelji, no nakana vjernika može biti i ozdravljenje, mir u obitelji ili nečije obraćenje.

Iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije za tportal pojašnjavaju kako misa na nakanu nema cijenu, nego je riječ o prilogu za slavljenje svete mise. ‘Radi se o posebnom obliku podjele dobara kojim preko priloga za misne nakane vjernici sudjeluju u uzdržavanju crkvenih službenika i ostvarivanju apostolske aktivnosti crkveU tom kontekstu valja razumjeti riječi pape Franje: ‘Misa se ne plaća, jer je misa kao Kristova žrtva besplatna”, napominju.

Zakonik kanonskog prava jasno govori o tome da se mise na nakanu trebaju služiti i bez primanja priloga vjernika.

“Prema potvrđenom običaju Crkve, svećeniku koji slavi ili koncelebrira misu dopušteno je primiti prilog da bi misu namijenio na određenu nakanu. Usrdno se preporučuje svećenicima da i bez primanja ikakva priloga slave misu na nakanu vjernika, osobito onih siromašnih’, stoji u članku 945. Napominje se i da ‘vjernici koji daju prilog da bi se na njihovu nakanu namijenila misa pridonose dobru Crkve i time sudjeluju u njezinoj brizi za uzdržavanje službenika i djela'”

Kako ne bi došlo do zloporabe tog novca, u Zakoniku se jasno kaže da se mora ukloniti ‘čak i privid špekulantskog poslovanja ili trgovine’.

Vlč. Božidar Tenšek, župnik Župe sv. Nikole Tavelića na zagrebačkoj Kustošiji, objašnjava kako svaka biskupija i nadbiskupija imaju tzv. taksovnik. Riječ je o svojevrsnom cjeniku određenih usluga poput vjenčanja, sprovoda i misa na nakanu. No riječ je, naglašava, o svotama koje služe kao orijentir te svećenik ne bi smio uzimati više nego što je to navedeno, nego toliko, manje ili ne uzeti ništa. Ista je stvar i kod ostalih stavki, poput sprovoda. Tenšek kaže kako barem u slučaju deset posto sprovoda u njegovoj župi ne uzimaju naknadu ako je riječ o siromašnim župljanima.

(www.jabuka.tv)

94 komentara

 • Oooo sveti oce sta ce reci nasi fratri na brigu. Sta ne placa. Ito moras cekat na prvog u redu za tri miseca ko da je veleprodaja. Sad ce te proglasit herezom. Ne diraj im pare. Jedino mi placamo i 33 mise posle sprovoda. Pito u mostaru i nasmijali mi se. Kaze pop sta 33?

  • Svaka čast na komentaru. Iz osobnog iskustva mogu rec da sam htio platit 33 mise, pop kaze kakve 33 mise, još mi rece da župnik nesmije uzet misa samo za dva mjeseca unaprijed.

   • Može li mi netko reći zašto svake godine blagoslov kuća stanova ako se jednom blagoslovilo zar to nije dovoljno. Zar to Može da iziđe rok

  • Upravo takve stvari u meni izazivaju sablazan. Sada se radi “blagoslov kuća” da bi svećenik pokupio svoju “redovinu”. Tako se to zove. I pitam susjedu koja mi kaže da je 100 KM redovina plus misa 30 KM i plus grijanje za crkvu koje je prošlu godinu bilo 40 KM a sada je duplo više. Hallooooo. Gdje to ima. Ja poštujem neku tradiciju moju predaka pa sam im dala 70 KM na što su drugi rekli da je to jaaaako malo. Ne koristim nikakve crkvene usluge, jer za mene je crkva institucija koja nema veze s mojoj religioznošću i poradi toga im nikada ne bih dala jednog centa. Radim to zbog tradicije. I jedino se još ovdje plaćaju gregorijanke a da te nitko ne pita. To je izopačenost. Sama crkva i njezine sluge su izopačeni pa što reći onda za one koji nisu toliko “blizu” Bogu. To je bezbožje koje donosi sablazan među ljude.

 • Da.dopusteno je primiti prilog.a ne imati cjenik.nije to taksovnik..u nas nesmi sirotinja umrit.koce za nju platit 33 mise puta 20 maraka i u nedilju posle sprovoda na sav glas sa oltara koliko je dala obitelj pokojnika .strasno

  • ja sam jednom, baš u ovom kontekstu, zatražio od fratra fiskalni račun za misu, a on mi je odgovorio – nije ti ovo kafana.
   nažalost oni Crkvu čine biznisom, kafanom – koliko para toliko muzike. (oprosti im Gospodine, ne znaju što čine)
   Papa razmišlja o Bogu, a ovi naši o funkcioniranju klera

  • Ma oni su postali niko i ništa pa ti tako ta njihova kletva i proklinjanje ne pije vode..time priznau da su samo vračevi ko u Africi

 • Covjece.besplatno si primio besplatno trebas davat..a nebi crkvi nicega falilo od naroda da se nije sve izmaterijaliziralo.i onda narod revoltiralo !

 • Hmm..da.i kod nas na Kočerinu 33 mise i sada kad netko umre.Tuga..Nekko se čovik osjeća nelagodno i poniženo kad to mora dati.A oni..pratri.majke mi oni bi 66 uzeli da mogu
  .Zato oni furaju medije,kolumne..zato duhovni seminari ..bla bla,ali-lova u guzni džep..Bravo sveti Oče.

 • Kaže gospodja sa jednog dalmatinskog otoka, kod njih svećenik svaki dan očita mise za sve one koji su na taj dan umrli, poimenice. I ne treba čekati četiri mjeseca ranije u ranu zoru u redu, da bi te kakva baba za.jebala, popunivši sve termine za taj dan nabrojavši svu svoju rodbinu.Nije mi žao platiti, samo je žalosno ćurati četiri mjeseca ranije da bi platio misu godišnjicu za nekog svog bliskog.

  • Čemu služe one mise po grobljima u proljeće. U redu su za dan mrtvih odnosno dusni dan. A ove u proljeće može se odrediti jedna nedjelja u crkvi da se rekne misa za sva groblja, a ne da se surlja po groblju. Ili bi možda zakinuti cvjećarnice mesnice itd.

 • STAT CE SE TOME UKRAJ NEGO OVE GUZOLJE I LOPOVI TJ RATNI PROFITERI DAJU ONDA MORA SE PRATAR PLACAT I CASNA SESTRA DA NEBI SLUCAJNO REKO PROFITERIN OTLKEN STE TO STEKLI A PRIJA RATA NA KELJCU BRASNI I MEKILJE GONIJO A SAD IMA STANOVA I KUCA I AUTA KO CILO SELO

   • Isto tako blagoslov kuća se ne plaća. A oni čas prije blagoslovu kuće, samo da pokupe pare. Zašto hodaju svake godine blagosloviti kuće, ta nemoćne blagoslov izvitriti. Nego radi love, žalosno . Narod je kriv, zaključaj jedne godine !

 • Šta će Luka na Rudniku fračovik svaki dan rekne misu za 50 pokojnika,propade mu biznis,moraće rudarima ili Aluminijumu vratiti kavanu neće mu se isplatiti džaba raditi,e moj Papa bolje da si šutio…..

 • Papa Franjo svaka čast..Ovo što rade nema veze ni s vjerom ni s Bogom.Pretvorili su se u obične poslovne ljude ito poprilično loše..Ali vjere nigdje..zapravo o tome i ne brinu kako treba a to se i vidi..Rade loše i na posljetku će izgubiti i oni i narod i crkva.

 • Ovi naši na Brijegu stalno pričaju, ne brinite kako gavranovi… A KORPE UVIJEK KRUŽE, SVE MISE PLAĆENE OSIM PUČKE A NA SVAKOJ KUPE, FRATRI NE BI TREBALO TAKO

 • Ljudi moji trebamo se mi ujedniti i stati na kraj ovome. Svatko od nas moze otici na misu na tu i tu i nakanu, odrediti je sebi u glavi ako je za pokojnog. Odes na godisnjicu na misu, bez ikakvog placanja i zavrsna prica. Zasto mi mora procitati s oltara ime i prezime. Prestanimo svi placati i cekati u redu ko da smo ovce.

 • Osobno mi je jedan svećenik rekao da se mise,blagoslovi, i te 33 mise ne plaćaju. Da to nema nigdje navedeno u crkvenim zakonima. I ima mjesta gdje se te 33 mise ne plate. Nego aje ih ne plati pri zvat će te s oltara. Oslobodi Bože.

 • Ja ne plaćam mise za svoje pokojne , zar bogu trebaju pare , to su fratri izmislili , a mi ko jadni narod mislimo da tako treba , ja odem na misu i slušam misu za moje nakane , misa je ŽRTVA koja se ne plaća , ne čekajte u redovima za plaćanje , nema potusta nema gratis , uđi u božji hram i bogu kaži svoje nakane , uslišat će ih bez novca

 • Blagoslov kuća nije, blagoslov kuća nego Kupljenje para, ako ja svoju kuću škropim cijelu godinu nogu i na početku ne trebaju mi je oni škropit

  • A Sta mislis ti od cega zove svecenci ako ne od priloga,nie zapovjedno da moras placati ako nemozes.??? A imas za pivu i za kladionicu,za acu Lukasa,a za blagoslov ti je puno dati??ili misni prilog data ,.zapitaj se od cega su zivjels Isus i Isusovi ucenici ,pa od Milorada od priloga……od cega zivi crkva biskupije,misionari,kolko u zemljama trećeg svijeta treba,za crkve ,citaj malo preispitaju se prije nego komentirate nesto povezano…. . . …… Misa je cjena neprocjenjiva….i ona se nemoze platiti…samo Možeš dati prilog,ako želis??

 • biznis treba im davati al koliko ko može a u njih cjenik ili onaj oprao opljačkao svoj narod a on ga ispovjedio pričesti i oslobodio ga grijeha i sa njim sjedi a na oltaru dipli treba babe treba sirotinju pomagat e dobro im pomažete kad su otišli nekoj sirotinji ili nemoćnom pa rekli da se tim treba pomoć ko može

 • Hoće li sutra itko spomenuti i na jednoj misi, šta je Papa rekao, vjerojatno neće, nije im u interesu, oni nebi tako, crkvu pretvoriše u Trgovinu, žalosno a istinito

 • ZAKON KANONSKOGA PRAVA, knjiga IV, poglavlje III. u 13 kanona govori o
  PRILOGU ZA MISNO SLAVLJE

  Kan. 945 – § 1. Prema potvrđenom običaju Crkve, svećeniku koji slavi ili koncelebrira misu dopušteno je primiti prilog da bi misu namijenio na određenu nakanu.
  § 2. Usrdno se preporučuje svećenicima da i bez primanja ikakva priloga slave misu na nakanu vjernika, osobito onih siromašnih.

  Kan. 946 – Vjernici koji daju prilog da bi se na njihovu nakanu namijenila misa pridonose dobru Crkve i time sudjeluju u njezinoj brizi za uzdržavanje službenika i djela.

  Kan. 947 – Neka se od misnog priloga posve ukloni čak i privid špekulantskog poslovanja ili trgovine.

  Kan. 948 – Treba namijeniti toliko misa koliko ima pojedinačnih nakana za koje je dan i primljen, pa makar neznatan, prilog.

  Kan. 949 – Onaj koji je obvezan slaviti i namijeniti misu na nakanu onih koji su dali prilog vezan je tom obvezom i onda kad su primljeni prilozi propali bez njegove krivnje.

  Kan. 950 – Ako se dade svota novca da se namijene mise bez naznake broja misa koje treba da se slave, taj će se broj izračunati prema prilogu koji je propisan u mjestu u kojemu boravi darovatelj, osim ako se zakonito mora pretpostaviti da mu je nakana bila drukčija.

  Kan. 951 – § 1. Svećenik koji istoga dana slavi više misa može svaku namijeniti na nakanu za koju je dan prilog, obdržavajući ipak zakon da za sebe uzme, osim na dan rođenja Gospodinova, prilog samo za jednu misu, a da ostale preda u svrhe koje je propisao ordinarij, dopustivši doduše neku naknadu s izvanjskog naslova.
  § 2. Svećenik koji istoga dana koncelebrira drugu misu ne može ni s kojeg razloga primiti za nju prilog.

  Kan. 952 – § 1. Dužnost je pokrajinskog sabora ili pokrajinske biskupske skupštine da odlukom utvrdi za svu pokrajinu koliki prilog treba dati za slavljenje i namjenu mise, te svećeniku nije dopušteno tražiti veći iznos; dopušteno mu je ipak primiti dobrovoljno ponuđeni veći, a i manji prilog od onog određenog za namjenu mise.
  § 2. Gdje nema takve odluke, neka se obdržava običaj koji je na snazi u biskupiji.
  § 3. Članovi bilo koje redovničke ustanove moraju se također ponašati prema istoj odluci ili mjesnom običaju, o kojima se govori u §§ 1 i 2.

  Kan. 953 – Nitko ne smije primiti toliko priloga za mise koje treba da osobno namijeni ako ih ne može namijeniti u godinu dana.

  Kan. 954 – Ako se u nekim crkvama ili kapelama traži slavljenje većeg broja misa nego što se tu može slaviti, dopušteno je slaviti ih drugdje, osim ako su darovatelji izričito izrazili protivnu volju.

  Kan. 955 – § 1. Tko namjerava drugima povjeriti slavljenje misa koje treba da se namijene, neka slavljenje tih misa što prije povjeri svećenicima po svom izboru, samo ako je siguran da su besprijekorni; mora predati sav primljeni prilog, osim ako je sigurno utvrđeno da je višak koji prelazi u biskupiji dužni iznos dan s obzirom na osobu; obvezan je također voditi brigu za slavljenje misa dok ne dobije potvrdu i o preuzetoj obvezi i o primljenom prilogu.
  § 2. Vrijeme u kojemu treba da se slave mise počinje od dana kad je to primio svećenik koji će ih slaviti, osim ako je određeno nešto drugo.
  § 3. Oni koji drugima povjere mise koje treba slaviti neka bez odgode upišu u knjigu i primljene mise i one predane drugima i neka ubilježe i priloge za njih.
  § 4. Svaki svećenik mora točno upisivati mise primljene za slavljenje i one namijenjene.

  Kan. 956 – Svi i pojedini upravitelji nabožnih zaklada ili oni koji su na bilo koji način obvezni voditi brigu o slavljenju misa, bilo klerici bilo laici, neka svojim ordinarijima predaju misne obveze kojima nije udovoljeno u godinu dana, na način koji ordinarij treba da odrede.

  Kan. 957 – Dužnost i pravo nadzora nad ispunjavanjem misnih obveza pripada u crkvama svjetovnoga klera mjesnom ordinariju, a u crkvama redovničkih ustanova ili družba apostolskoga života njihovim poglavarima.

  Kan. 958 – § 1. Župnik i rektor crkve ili drugog mjesta pobožnosti u kojima se običavaju primati misni prilozi neka imaju posebnu knjigu u koju neka točno upisuju broj misa koje treba da se slave, nakanu, dani prilog i namijenjene mise.
  § 2. Ordinarij je obvezan svake godine pregledati te knjige osobno ili preko drugoga.

 • Na Humcu prije Bozica posalju koverte i onda ih kupe za blagoslov.To je jedini put kad nam fratar dodje u kucu.Kroz godinu nigdje ni jednog boze oslobodi da dodju da vide kako im puk nestaje i odlazi.Niti pitaju kako nam je.A za Bozic kad dodju zure koda su na normi.

 • TAJ JE SVUDE ,KAD, JE , KRSTELJE ILI KRIZMA PRICEST MISA NA GROBLJU PRATAR ODE U TAJKUNA NA RUCAK NE IDU U SIROTILJE MAJKE MI MOJE CAK DODE I U SVATOVE

 • Uzasni komentaru.tko ce ko svoj svome. Kako vas samo nije stid. Kada je tako svecenicima dobro zasto ne idete u scecenike

  • Radi se o crkvenoj vrhuški. Oni donose takve odredbe a ni svećenicima nije loše koliko vidim. Stalno su na kotačima, kao da auto ide na zrak. BOGOHULJENJE i lopovluk.

 • Pitali fratra “odakle novi pasat”? O on odgovori” kad smo s konje imali I konji su bili najbolji u župi!?#=+;;:)(##/?;)

 • Svi mi vidimo kad nam netko umre sad fratar ne dolazi ali u susjedstvu dolazi u tajkuna,i kažu ljudi da para pa dođu!?
  Nije to lijepo i grijeh je ne doć pokojnome koji je cijeli život bio pravi vjernik a i svi vide i to komentiraju da je to fratri tako ružno i tužno.

 • A zašto se mise plaćaju u Širokom 3 puta godišnje pa vidite li vi da ljudi od 5 sati ujutro čekaju u redu i mnogi ne uspiju platiti?
  Pa sad imate kompjuter pa ubacite sve umrle i i za njih taj dan održite misu evo kao na Hvaru kako u njih može.
  Rekoše da je tako i na Kočerinu svaki dan ima misa za sve pokojne koji su tog dana umrli.
  A nigdje u svijetu pa ni u Mostaru se ne plaćaju 33 mise i obred sprovoda samo kod nas se mora a može li se?
  Pa blagoslov,pa kršenja,pričest,krizma,priprema za vjenčanje,pa sprovod,pa 33 mise pa posle sprovoda najmanje 100 KM.

 • Ja nisan vidija da pratri ugone puskama celjad da placaju mise ko oce da plati nek plati ko nece i nemora a ako ce se ukidat 33 mise unda ukinuti i kupljenje po sprovodin taman koda ih neko placa iz svog dzepa to da narod i ode narodu.

  • Nego šta nego ukinut kupljenje misa. Neka bude kao i prije kupilo se siromašnim koji nisu mogli pokojnika opremiti a danas postao biznis za nove bogataše jer se svi odreda fale koliko je naroda bilo da nisu mogli ni svi dati sućut i onda u restoran.
   A u nekih nema ni za sanduk ni 33 mise da plati ali se mora platiti.

  • Ljudi moji sto ste plaćali 33mise to je završeno. Od sada nemojte više ni da pomislite to da uradite 33mise.Komu to ide i to nigdje nema samo u Širokom itd.

 • Širokobriježani su zatucani to.se vidi iz dva primjera,HDZ i fratri dvije organizacije koje pod krinkom nacije i vjere plaše neuki narod,ionako ograničen pa ga još uatupljuju.
  Hrvati su svi i imaju pravo na svoj stav.
  Isus je otkupitelj grijeha i ne treba.nikakva nadoknada da bi vjerovao i njega.
  Lljudska savjest bi trebala sama naložiti da je potrebno pomoći slabr i crkvu, ne da crkveni oci gule ionako oguljen.narod koji je kroz povjest gulio turčin srbin komunist,a sad najgori domaći izdajnik HDZ. Koji je usko povezan sa crkvom,samo
  svaka sila za vrimena…

 • Tako sam tuzna sto pisete ovake komentare nemorate platit misu za svoje pokojne ni 33 mise niti dat redovinu ni kucu blagosoviti ako ne osjecate potrebu fratar vas nece zvati sramotno je da tako ruzno pisete a u stvari ste licemjerni fratri ce zivjeti i bez vase milostinje sto dam dam od srcai zato sto ja tako zelim

  • Evo i ja sam razocaran sto se u tvom slucaju radi o evidentno neukoj i nepismenoj osobi za koje su fratri i dalje pojam svetosti i alfa i omega u svim pitanjima. ”Kako pratar s oltara, tako ja u zivotu”. Pa daj mu i zadnje pare, tko ti brani, budi razocaran (razocarana, kako god), ali dosta je vise terora i zaglupljivanja ovim stvarima.

 • Niko nikoga ne prisiljava da plaća misu niti da daje redovinu. Svakome je na volju. Kao što je gore netko napisao, dodjite taj neki dan na misu i prikažite je za dušu vašeg umrlog,i to je to. Ali, smatram da je naša dužnost dati prilog za crkvu, tu dolazimo na misu, tu se naša djeca krste,pričešćuju,krizmaju, pa treba se platiti i grijanje i održavanje .

  • Crkva se financira iz toliko razlicitih izvora da je to zalosno, a ne smijesno. Zasto bi bila duznost dati prilog za crkvu? Imaju sve beneficije svijeta, ne placaju poreze, i jos im treba pare dati?

 • Oprosti ti zadnja sto komentiras fratri su bezobrazni i oholi svaki svoj korak naplate svak zase moli i ide namisu al oni su interescije moze pricat ko stahoce BEZOBRAZLUK,…

 • Mi smo isli prije na vjeronauk prid sv. Sakramente nauči kolinca i gotovo a sada uce po 12 god. Sta ima dak uciti o bogu koje spoznaje koji obredi vjernika sada bogu triba vjerovat nije znanost.

 • Nije da ne moraš platiti misu ako je cijena 20km,odeš li u neku trgovinu a nemaš platit reći će ti, ajde dobro, FRATRI su postali čista trgovina

 • A nitko ne spominje gluposti poput punjenje restorana nakon sprovoda,na sto to lici? Nakon silnog jela i pica jos ce i propjevati nakon sahrane, a tek tisucu ljudi na sprovodima “sposobnih” tajkuna, licemjerje tog naroda koji sebe smatra bezgresnim,svi polete kad umre baka i djed tajkuna al ne ide ni rodbini ako su siromašni,znate napadati svi svecenike ali jel’ narod zaslužuje bolje svecenike !?

 • Zgrožen sam kmentarima punim neznanja i površnosti. Zato ne zamjeram. Ljudi sutra ću objaviti tekst o ovome. Strpite se ne trčite pred rudo. Dezinformacije su na snazi. fra Mario

 • Pa objavi moj Mario..objavi.Ali lova vam je prirasla srcu to je činjenica.Uvjek sam za podržati Crkvu pa i materijalno što i činim ali da volite bogataše više od običnog čovika to je fakat.

 • nije vam zao bacat pare u kladionici a sto dadnete za crkvu to prigovarate.NE MORATE DAVAT!!! Nezadovoljni ste sobom pa ste se okomili na fratre!!!Trazite krivca za svoje poraze?A sto naplacujete rucak svojim “prijateljima” na krizmi,pricesti,svatovima i sl.Ne vi to ne naplacujete oni sami daju jel tako.E to vam je nesto slicno ne moraju davat a daju ponekad zadnji dinar.A sta ako “prijatelj “zatrazi racun za janjetinu.Bez racuna se ne racuna

  • Bravo,sve te pričesti,krizme i ostalo,svelo se samo na davanje priloga.Djeca unprijed računaju koliko će zaraditi,pokloni se više skoro i ne kupuju, samo lova.

 • Ljudi moji okanite se fratara. Ok, nisu idealni i postoji masa problema u Crkvi, ali oni su naši pastiri koji su vodili ovaj narod stoljećima. Gospa nas stalno poziva da se molimo za naše pastire, jer je evidentno da sotona napada Crkvu sa svih strana. Dakle, opet ću reći, ima među njima i onih kojima je novac (ili razni drugi poroci) postao prioritet broj 1 u životu, ali njima će Bog suditi a ne mi ljudi.
  Smatram da su ti ljudi samim životnim pozivom napravili ogromnu žrtvu za Boga i za narod a mi svjetovni ljudi to teško možemo shvatiti. Svi mi griješimo ali opet ponavljam – trebamo se moliti za njih i pokazati malo tolerancije i kad malo “skrenu” u nekim situacijama. Pa svi smo samo ljudi i svi smo grešni. Evo čekam Vaše napade na ovaj komentar…

  • Slažem se, htjela sam isto napisati, što bismo mi bez njih.U svakom žitu ima kukolja, ne može stado bez pastira.Svi ćemo mi pred Boga i dobri i loši.

 • To su lopovi veci od vladajucih.
  Samo daj ti nama a vi gledajte kako ce te. Naravno ko hoce dat nkegova stvar, ali kad pocme prozivat s oltara i citat ko nije dao novac za nesto zasto se skuplja…npr.mrtvara
  Pa ja bi mu onda odmah metak u čelo

 • A tu ste vjernici, udarate po braći koja su Sotoni najdraža da ih okreće na svoj-krivi put, dok u isto vrijeme niste svjesni svojih grijeha, propusta, misli koji vam je dotični poturio da se tako ružno i jadno izražavate. Zašto to radite? Zašto prvo ne razmislite vlastitom glavom, provjerite, preispitate, pa onda krenete pisati optužbe i pritužbe ako ih uopće ima na račun druge osobe? Zašto ne čitate knjige, za početak Bibliju? Zašto ste morali čekati papu Franju da kaže ovo što je napisano u članku? Niste znali ranije ili jeste pa samo kukate kao i obično, ne poduzimajući ništa da se nešto pokrene-riješi? Mnogo je -zašto-, nažalost malo je -zato-!

 • Ne ugone pratri nikoga, ali bio bi red da upozore narod da se mise ne moraju plaćati. A ako netko i nakon upozorenja plati, nije zabranjeno. Tako bi bilo pravedno. Kupljenje po sprovodima je nešto drugo. Tim se novima plati sanduk, obiteljski vijenci, prijevoz, a nakon obreda slijede troškovi za spomenik. Pitaš li se kojim će novcima siromašni napraviti spomenik, ako ne onim koji se prikupe na sahrani.

 • A sta reci mi ne mozemo doc iz njemacke extra za platit misu kad je fratru volja i da si na vrime u redu tako da odemo u druge crkve di nas prime ili platimo u njemackoj i jeftinije su. 5 € misa u njemackoj, 20 maraka (duplo vise) u sirokom i medugorju. Ako je misa dzaba kad covik pita koliko kosta sto ne kazu koliko date do toliko i toliko ili nista neg ti svugdje odmah kazu taj maximum. 50 mi je godina eto to sad cula i naucila da se misa ne placa a kamoli da uzimaju odmah maximalnu cijenu ili vec kako. Ljudi uzimaju od usta da plate ili ne placaju ako nema od sta ne znas sta je gore. Ali najgore neznanje. Steta sto se na vjeronauku ne uci kanonski zakon i ostale bitne stvari u vjeri. Umremo a da ne poznamo svoju vjeru ni njen zakon. Boziji blagoslov svima nama i njima.

 • Zasto se u Sirokom placaju mise za umrle 33. a,u CitlukuSamo1. Misa koja je razlika u vjeri ilibilo sto drugo Papa je Rekao 8. Ozujka2018.god. Mise se n placaju! Jeste li razumjeli ako cinite prilog za crkvu ali to se ne placa Sirokobrijezanka ?????????????

 • Hvaljen Isus i Marija! Sve vas pozdravljam,posebno Crkvu i sve pastire Crkve. Redovno sam na misi i kad god mogu pomažem Crkvu u svim njenim pothvatima,obnovama i uvijek sam za to. Što se tiće 33 mise za pokojne osobno nemam ništa protiv toga,to je naša starina i ja je poštujem. Samo mi malo smeta da je misa po novom 30KM,a u Hrvatskoj 7 eura.Molio bi nekog da mi objasni,koji su troškovi veći kod naših fratara,popova od onih u Hrvatskoj. Znači u BiH je misa skuplja više od duplo. A znamo gdje je standard veći. Hvala i pozdrav svima 🖐️. Nemojte šta zamjeriti 😊

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.