Papa Franjo ljut zbog spaljivanja Kur’ana

Papa Franjo osudio je spaljivanje svete islamske knjige, Kur’ana, u Švedskoj.

Svaka knjiga koju njeni autori smatraju svetom mora se poštovati iz poštovanja prema njenim vjernicima, rekao je papa u intervjuu za novine Ujedinjenih Arapskih Emirata al-Ittihad, objavljenom u ponedjeljak, prenosi Hina.

Osjećam se ljutito i zgroženo zbog ovih postupaka. Sloboda govora nikada se ne bi trebala koristiti kao sredstvo za prijezir drugih, rekao je papa Franjo.

U srijedu je Salwan Momika, porijeklom iz Iraka, zapalio primjerak Kur’ana pod policijskom zaštitom ispred džamije u Stockholmu.

Ekstremistički provokativni čin bio je tempiran da se poklopi sa Kurban-bajramom, jednim od najvećih islamskih vjerskih praznika koji slave muslimani širom svijeta.

Zločin spaljivanja Kur’ana izazvao je široku osudu islamskog svijeta, uključujući Turkiye, Jordan, Saudijsku Arabiju, Palestinu, Maroko, Irak, Iran, Pakistan, Senegal, Maroko i Mauretaniju.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Vrano Vrano ok.je to
    Ali jesi li ljut radi lomača,spalivanja žena jer su ko fol vještice,inkvizicije.Daj bolan mani se vise šupljačenja i driblinga.Kao sto je povjest to gore tako je i ono što se dogodilo jučer,preključer vec povjest gledano iz kuta vječnosti.Dakle okani se spike ako se čuo podatak jučer da je samo u južnoj Njemačkoj prošle godine pola miliona ljudi ispisano iz katolicke crkve zbog poreza od 9 posto i ovih konstantnih p. afera nesto nije u redu s nama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.