Papa Franjo: Koronavirus bi trebao potaknuti novu ekološku svijest

Drastično smanjenje zagađenja zabilježeno tijekom karantena uvedenih zbog pandemije koronavirusa širom svijeta trebalo bi potaknuti veću brigu za okoliš nakon ukidanja restrikcija, poručio je danas papa Franjo.

Papa je, u svom nedjeljnom obraćanju na Trgu svetog Petra u Vatikanu, kazao da je pandemija navela mnoge ljude da razmisle o svom odnosu s prirodom.

Trg je prije mjesec dana otvoren za javnost, a zadnje restrikcije vezane uz putovanja Italija je ukinula 3. lipnja.

Karantena je dovela do smanjenja zagađenja i još jednom otkrila ljepotu mnogih mjesta slobodnih od prometa i buke. Sada, s obnovom aktivnosti, trebali bismo biti odgovorniji u brizi za naš zajednički dom, kazao je Papa koristeći pojam doma za cijeli planet Zemlju.

Razine zagađenja vode i zraka opale su na brojnim mjestima. U Veneciji, koja obično ima mutnu vodu u gradskim kanalima, nakon smanjenja prometa brodicama voda je postala toliko bistra da se po prvi put u niz posljednjih godina mogla vidjeti riba.

Delfini plivaju bliže lukama, rakuni su se pojavili u njujorškom Central parku, a planinske koze lutale su ulicama Walesa. U nekim gradovima poput Milana smanjenje zagađenja navelo je dužnosnike da planiraju veća područja u gradi namijenjena pješacima i otvaranje biciklističkih staza.

Rimokatolička Crkva obilježava petu obljetnicu enciklike pape Franje “Laudato Si”, o potrebi zaštite prirode.

Govoreći dan nakon obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica papa Franjo također je rekao kako je koronakriza također ukazala na potrebu osiguranja zaštite izbjeglica jer su postali izloženiji eksploataciji.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.