Papa Franjo imenovao šest žena da nadziru financije Vatikana

Papa Franjo je imenovao šest žena koje će nadgledati financije Vatikana, a to je u neku ruku povijesni potez jer do sada u Katoličkoj crkvi ženama nisu dodjeljivane najvažnije uloge.

Imenovanja su važan korak u ispunjenju obećanja koje je papa dao, a to je da će žene postavljati na vrhovne pozicije.

Svih šest žena su Europljanke i imaju dobru pozadinu u financijskim poslovima. Leslie Ferrar iz Velike Britanije je čak bila blagajnica princa Charlesa. Iz Velike Britanije je još jedna žena, a ostale su Charlotte Kreuter-Kirchhof i Marija Kolak iz Njemačke, Maria Concepción Osácar Garaicoechea i Eva Castillo Sanz iz Španije.

Muškarci su do sada činili svih 14 članova Ekonomskog vijeća. Prema Statutu u Vijeće moraju biti uključeni 8 biskupa koji su uvijek muškarci i sedam osoba/laika koji mogu biti bilo kojeg spola. Papa se ipak odlučio za pet financijski sposobnih žena i jednog laika – bivšeg generalnog direktora Generali talijanske osiguravajuće kuće Alberta Minalija.

Šest žena je prilično velika kvota. Ali ono što je bitno je da su upravo one dio grupe koja nadgleda financijske aktivnosti Vatikana. Očigledno je da je to jedna odlična grupa, rekao je službenik Nacionalnog katoličkog vijesnika u Vatikanu za The Guardian.

Zanimljivo je i da imenovanja dolaze u razdoblju kada se Vatikan bori s financijskim problemima koji su dodatno pogoršani posljedicama pandemije koronavirusa i naglim padom posjeta vatikanskim muzejima, prenosi Klix.ba.

Za vrijeme Franjinog papinstva još dvije žene su uspjele ući u Katoličku crkvu, a to su Barbara Jatta koja predvodi muzeje i Francesca Di Giovanni podtajnica državnog tajništva.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.