Papa Franjo imenovao prvu ženu na više sinodsko mjesto – Jabuka.tv

Papa Franjo imenovao prvu ženu na više sinodsko mjesto

Papa Franjo imenovao je Francuskinju Nathalie Becquart podtajnicom biskupske sinode, a ona postaje prva žena koja obnaša dužnost i ima glasačka prava unutar Crkve.

Pedesetdvogodišnjakinja je jedna od dvoje novih podtajnika imenovanih u sinodu, tijelo biskupa koje proučava glavna pitanja, a u kojem je savjetnica od 2019. godine.

Subotnje imenovanje signalizira želju za većim sudjelovanjem žena u procesu odlučivanja i donošenja odluka u crkvi. Tijekom prethodnih sinoda, povećao se broj žena koje su sudjelovale kao eksperti i slušatelji, rekao je kardinal Mario Grech, glavni tajnik sinode.

Nominacijom sestre Nathalie Becquart i njenom mogućnošću dasudjeluje u glasovanju prekinuta je dotadašnja tradicija.

Sinodu vode biskupi i kardinali koji imaju glasačka prava, a čine ga i stručnjaci koji ne mogu glasati. Španjolac Luis Marin de San Martin imenovan je za drugog podtajnika.

Papa Franjo dao je do znanja da želi reformirati sinodu te dati ženama veću ulogu u crkvi, prenosi Klix.ba.

Nathalie Becquart, članica francuskih sestara Xaviere, magistrirala je menadžment u prestižnoj poslovnoj školi u Parizu, a studirala je i u Bostonu prije nego što se pridružila crkvi.

(www.jabuka.tv)


31 komentar

  • I ja sam trebala biti u RIMU a ne u suzanjstvu tri puta aaaaaa.Sad JE BOG učinio svoje popravka za život VJEČNI nema AEROLAje SAD MOJA.

 • Korak po korak, to će bit kraj jedinstva katoličke crkve koja je ionako u krizi. Islam, hinduizam, budizam jačaju a kršćanstvo propada. Između ostalog nikoga nije brige kad se radi o progonima kršćana.

 • Točno si rekao. Bila su predviđanja prije 20 godina da ce doći papa izabran od liberala koji ce sve promijeniti i rasturitu katolicku crkvu. Nedavna pobuna pola biskupa nagovjestava sve ovo. Pušta po malo probne balone i necemo biti ni svjesni sto ce nam se dogoditi. Cak je izabrao biskupe sve ljevicare tako da na kon njega izbor istog svjetonazora bude sigura. Prethodni papa je pod pritiskom napustio kao ni jedan do sada. Trebamo vise moliti i za izbor paoe, biskupa, svecenika. Veliko zlo se kotrlja. Uopce se ne bori protiv onih koji ubijaju kršćane ili skroz mlaka osuda ali zato je za migrante koji ce nas doci glave. Molite, narode, samo molite.

  • Jos od pada feudalizma, sotona je na vlasti. Bar su tako predvidjali tadasnji proroci. Ako cemo se vratiti u dobra stara vremena, mozemo li znat koje stoljece nam je uzor?

  • Ti ne snuj jesli razumio crkva katolička ili istočna nikad je sotona neće nadvladati a ti se moli svome veći a ne MOM BOGU AMEN U VJEKE VJEKOVA.

 • Zenomrsci i nasilnici na aparatima. Zamisli nekoga kome smeta sto se ispravlja visestoljena nepravda pozicije zene u Crkvi i da zene imaju vise prava u Crkvi, dobro vi djevojke pogledajte s kime ste okruzeni kad se krenete udavati, takvi ce svasta htjeti vjerom prikriti, a u biti sa vjerom nemaju ama bas nista, samo im odgovara taj status quo gdje su “Bog i batina” u ovoj vukojebini, a zena tu da suti i radja. Jer tako pratar reko.

   • Ja sam zensko i moje je bilo da budem na mjestu pape.Samo što mi djavlu nisu dali da idem u samostan ni u jedan pa čak ni u drugi ali je sad cijeli svijet na mojoj KICMI.Imam veće ovlasti i od BISKUPA i OD PAPE.

  • Anonimna kravo ništa ti ne razumiješ…..ti si samo tupava feministica i tu za tebe sve počinje i završava. I ako ti vukojebina ne odgovara široko ti polje glupačo.

 • Oduvijek su ulicom lutali likovi u dronjcima, povlačili ljude za rukav pričali kako će sutra biti smak svijeta. Izgleda da je i danas isto samo što sada pišu komentare po portalima

 • Zašto žene ne bi bile zastupljene više,kome to smeta pa crkve bi bile prazne da nije žena,koliko znamo žene se više i mole ,poste i žrtvuju ,uvijek ima nekih iznimki i trba pravoj ženi dat mjesto i u crkvi.

  • Zato što to crkveno zapravo nije osmišljeno kao „tko će koliko i tko će više“, ili trgovački kao „dam ti ovoliko – daš mi onoliko“.
   „Prvi će biti posljednji“, „tko hoće život spasiti izgubiti će ga“ i ostale biblijske parabole i alegorije odreda ukazuju na besmislenost toga nekakva natjecanja i ljudske računice, što se odnosi jednako na žene i muškarce, odnosi se na ljude. Svakako, tradicionalno žene jesu bile zapostavljane, obezvrijeđivane, potlačivane, proganjane, optuživane i što sve već ne, i to se mijenja – između ostaloga i ovakvim potezima prepoznavanja uloge žena u nekim stvarima prije rezerviranima samo za muškarce, što je možćda uvjetovano i nekim „izvanjskim“ kretanjima kao što su i crkvena kretanja tradicionalno bila time vjerojatno uvjetovana – ali uzrok tomu u crkvenom smislu svakako nije u trgovačko-navijačkom mentalitetu odnosno takovom shvaćanju i poimanju crkve i svijeta, jer se na takvo nešto gleda kao na „ljudsko“ po naravi – dok si crkva pridržava nadnaravnu osnovu, smisao, a na narav ljudsku, podjednako žena i muškaraca, gleda kao iskvarenu, u osnovi grješnu. Crkva se kroz povjest reformira, što je jedna od njezinih osnovnih karakteristika, što je Ratzinger nastojao objasniti tzv. „hermeneutikom kontinuiteta“ odnosno „hermeneutičkim krugom“, pa se periodično posipa pepelom u svjetlu nekoga boljega uvida stvarnosti, kretanja odnosno cjeline, smisla itd..

 • Jakao muškarac kažem da bi žene trebale biti potpuno ravnopravne, da mogu biti svećenice. Mnoge bi bile bolje od muškaraca.

 • Treba ženama dati što prije sva prava u crkvi kakoi bi se crkva izliječila, inače ode crkva u propast. Na zapadu je propala.

 • Ovaj papa je sumnjiv. Dok se zalaze za pedere, uskoro za pedofile, ubojicama pere noge,sve ode k vragu a vraga nitko ne prepoznaje jer je zakukuljen, zamumuljen, premazan sa stotinu masti, neprepoznatljiv.

  • A ti si isto brak premalen u stotine boja em si sa ženskom em si sa muškom em si sa odraslima em si sa djecom itd sve dok jednog dana necrknes i odeš u pakao gdje ti je i mjesto.

 • A ti si isto brak premalen u stotine boja em si sa ženskom em si sa muškom em si sa odraslima em si sa djecom itd sve dok jednog dana necrknes i odeš u pakao gdje ti je i mjesto.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.