Papa Franjo imenovao nove kardinale, devetorica ulaze u konklavu – Jabuka.tv

Papa Franjo imenovao nove kardinale, devetorica ulaze u konklavu

Papa Franjo je u petak proglasio 13 novih rimokatoličkih kardinala, uključujući devetoricu mlađih od 80 godina, koji imaju pravo ući u konklavu – vijeće kardinala koje će odabrati Papinog nasljednika nakon njegove smrti ili odreknuća.

Oni će sljedeći mjesec u Vatikanu biti unaprijeđeni u kardinale na konzistoriju.

Devetorica odabranih dolaze iz raznih dijelova svijeta i njihovim odabirom Franjo se potrudio osigurati da će sljedeći papa biti osoba koja će nastaviti njegove politike.

Među devetoricom ispod 80 godina je i nadbiskup Wilton Gregory iz Washington D.C.-ja.

Četvorica koja su starija od 80 godina će biti ustoličena za kardinale u znak zahvalnosti njihovoj dugoj službi Crkvi.

Papa je neočekivano objavio tu vijest, dok se s prozora obraćao hodočasnicima na Trgu sv. Petra.

(www.jabuka.tv)


18 komentara

  • Ako taj komentar cilja na nekoga papu, onda je pouka da je papa kao papa u crkvi pozicioniran “iznad redova” – figurativno a i doslovno jer u crkvi postoje različiti crkveni redovi. Svi mu se, po prirodi stvari, redom obvezuju na apsolutnu pokornost i posluh, a moguće se i od crkve odijeliti ako se recimo ustraje u nekom neposluhu ili nepoštivanju u odnosu na papu. Ovaj papa, papa Franjo je za poželit’ i treba biti prilično zločest za ne uvidjeti njegovu snažnu ljubav prema crkvi, kao i svu njegovu “toplinu” i čovjekoljubje, što je zapravo krucijalni “dokaz” da ljubiš Boga.

   • Kao prvo naši franjevci su odbili poslušnost papi, kao drugo papa nevidi da svi ljudi nisu jednaki. Totalni promašaj. Zemlja nije raj iz bajke nego pakao.

 • Ovaj Papa je za pozeliti nekome tko nije katolik. U boljim je odnosima sa muslimanima, kineskim ateistima i homosexualcima raznih vjeroispovijesti nego sa vecinom katolika. Sve je samo ne produhovljen. Cisti materijalista zeljan ovozemaljskog bogatstva i moci. A o njegovom podrijetlu nekom drugom prilikom.

  • Katolicizam po sebi nije nekakav zatvoren kružok uniformnog mentaliteta – “što smo si mi dobri”. To je vrlo šturo poimanje i shvaćanje duhovnosti, ali i religije uopće. Katolika ima jako puno, blizu dvije milijarde, i nekako je baš preuzetno misliti kako većina nije “u dobrim odnosima sa papom”. Možda većina iz nekog uskog kruga ljudi, u kakvom naselju i sl..

  • Nigdje veze, bas i jesi neznalica. Ti eto znas s kim je papa u ”boljim odnosima”. Sta je za tebe papa, neki ultrakonzervativac i osoba puna mrznje i nerazumijevanja prema drugima, i kao takav treba voditi katolicku crkvu, proglasiti mozda krizarske ratove da parira ovim islamistima, to je za tebe pretpostavljam pozeljan papa? Ti i takvi samo pokazujete sta ste i kakvi ste, nikad u ovoj BiH nisu bili PRAVI katolici, nego samo oni koji su se busali u prsa da bolje znaju i od pape i da su ispravniji i od pape, a oduvijek su bili samo patareni i bogumili, koji imaju vise veze sa crkvom bosanskom, nego katolickom vjerom. Produhovljenoj osobi ne smeta nitko, produhovljena osoba se upravo vodi kriterijima pape Franje, po napucima samog Isusa Krista : idite ljubite jedni drugi, kao sto sam i ja vas ljubio. Ama bas nigdje ne pise ”osim ako su muslimani, kineski, ateisti, homoseksualci”, ili sta li vec tvoj jadni mali nedorasli intelekt i tu jadnu slabu vjeru koju posjedujes cini jos slabijom i nesigurnijom.

 • Lijepo proucite crkvu i njene Pape od nastanka do danas. Naci cete jako puno odudaranja u ponasanju Papa i onog sta crkva propovjeda. Ni ovaj danasnji nije iznimka. Ono sto crkvu spasava su neki svecenici na nizem nivou kojima narod vjeruje. Oni koji svojim primjerom pokazuju da zive ono sto propovjedaju. Ono sto ovakve Pape propovjedaju je nekakav novi sinkretizam gdje katolici vise nisu “sol svijeta “ nego dio nekog bljutavog svjetskog variva. Ali ce to bljutavljenje takvi svecenici dobro naplatiti. Kao sto je ovaj Papa to uradio sa izdajom katolika u Kini. A oni su to platili svojim zivotima. To ovog Papu bas i ne pogadja jer ne vjeruje u jednog Boga. Draza mu je ona prica gdje su dvojica i gdje onaj drugi omogucava vlast na Zemlji.

  • Crkva je u teološkom smislu već spašena, pa ju stoga ne trebaju dodatno spašavati „neki svećenici na nižem nivou kojima narod vjeruje“, niti mjerilo onoga što crkva propovijeda može u prvome redu biti netko tko je sklon takvim fundamentalnim krivim postavkama u promišljanju o duhovnim stvarima. Ne čudi što u eseju, kojim je počašćen svaki iskren čitatelj, ubrzo slijedi i narativ o trgovini – u svijetu koji je, tobože, do srži iskvaren. Moglo bi se argumentirati da su upravo takva promišljanja relikt nekog prošlog, svršenog crkvenog vremena, i određenim pogrješnih rigidnih i zatvorenih unutarcrkvenih nazora. Pape odnosno crkva uglavnom nakon 2. vatikanskog koncila je sklona uviđati i svoje pogrješke tako da se papa Ivan Pavao 2. primjerice često osobnim postupcima ispričavao za crkvene grješke i krive nazore, a trudio se i nastojao i u teološkom smislu također nekako oplemeniti te aberacije.
   Nisi navodio ni jednoga konkretnoga papu ili postupanja iz prošlosti u smislu dakle neusklađenosti sa crkvenim propovijedanjem, ali si demonstrirao neke svoje krive nazore, pa se ostaje nadati kako ipak nisi sklon crkvenom postupanju koje je recimo u disciplini išlo za tim da bi prijetilo uskratom pričesti onima u crkvi koji bi eventualno digli glas u nastojanju prema ukidanju ropstva.

   • Za ovog koji nezna

    Imaš li neke primjere i kako je to spojivo sa prepurokom “voli svoga bližnjega kao samoga sebe” ?

    Ajde ti ovu preporuku protumači u smislu zalaganja za robovlasništvo.

 • Ima sve zapisano, samo se treba malo osobno potruditi i pročitati, bar danas to nije problem. Povijest kršćanstva je, kao takva, da se odobravalo i podržavalo robovlasnički socijalno-ekonomski društveni poredak, pa sukladno tomu i sankcioniralo one koji bi se tomu eventualno nastojali usprotiviti. Krajem 18. stoljeća započinju jasniji abolicionistički procesi koji u tom smislu zahvaćaju i kršćansku kulturu. Što se tiče tumačenja tih nekih konkretnih biblijskih navoda, ne bi trebalo predstavljati znatan umni napor da bi se razumjelo kako neki sadist ili mazohist sasvim sigurno nema ispravnu predodžbu o “ljubavi prema sebi i drugima”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.