Papa Franjo dobio neuobičajen “papamobil”

Riječ je o automobilu s nultom emisijom štetnih plinova koji koristi vodikove gorivne ćelije za napajanje električnog sustava kao pogon.

Nakon što je na poklon dobio Renault 4 te potom i Lamborghini Huracan koji je blagoslovio i odmah ga poslao na aukciju za dobrotvorne svrhe, čini se da je nova “eko” mobilnost stigla i na vrata Vatikana.

Papa Franjo dobio je na poklon od Japanske katoličke biskupske konferencije (CBCJ) na dar Toyotu Mirai na vodik koja je posebno prilagođena njegovim potrebama mobilnosti.

Na svečanosti uručenja u blizini Papine rezidencije u Vatikanu bili su vlč. Otac Domenico Makoto Wada (predstavnik Japanske katoličke biskupske konferencije) i njegova ekselencija Seiji Okada (veleposlanik Japana pri Svetoj Stolici).

Toyotu je predstavljala delegacija od šest osoba koju su predvodili Miguel Fonseca (viši potpredsjednik Toyota Motor Europe) i Mauro Caruccio (izvršni direktor Toyota Motor Italia).

Automobil je jedno od dva vozila Toyota Mirai koje je posebno proizvela Toyota i donirala CBCJ za potrebe mobilnosti Svetog Oca tijekom papinog posjeta Japanu u studenom prošle godine, piše Jutarnji.hr.

Duljina Mirai “papamobila” iznosi 5,1 metara, a visina (uključujući krov) 2,7 metra, što omogućava Papi da stoji i bude vidljiv ljudima. Mirai (nazvan po riječi koja na japanskom znači “budućnost”) prvi je masovno proizveden automobil na vodik, lansiran 2014. godine.

(www.jabuka.tv | Foto: Toyota)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.