Pandža: “Aluminiju prijeti gašenje, moramo hitno pomoć vlade!”

Direktor Aluminija Dražen Pandža upozorio je kako bi ova tvrtka kompanija pritisnuta velikim gubitcima i dugovanjima od petka mogla potpuno prestati s radom ako hitno ne dobiju potporu Vlade Federacije BiH, koja je najveći pojedinačni suvlasnik, za podmirenje obveza prema dobavljačima sirovina.

Oni (dobavljači) nas podržavaju već 10-tak dana u našem radu i dali su rok petak 23. studenog. Nakon toga morat ćemo plaćati sve sirovine, što je uz ove cijene struje apsolutno nemoguće, rekao je Pandža na izvanrednoj konferenciji za novinare u mostarskom Aluminiju.

Dugovanja i gubici mostarske tvrtke iznose 360 milijuna maraka (oko 180 milijuna eura), što je rezultat niske cijene metala i visoke cijene električne energije, te višegodišnjih loših ugovora koje je imala ta kompanija. Prije mjesec dana prijetilo joj je isključenje električne energije zbog obveza prema elektroprivrednim kompanijama u iznosu od 90 milijuna eura, te regulatorima na elektroenergetskom tržištu. U međuvremenu je Vlada Federacije BiH obećala izdvojiti potporu Aluminiju te omogućiti isporuku električne energije.

Po riječima direktora Pandže, stanje se nije promijenilo zbog čega doslovno kupuju električnu energiju iz dana u dan.

Mi nismo riješili nabavku električne energije i još uvijek plaćamo struju dan za dan. To je ekstremna situacija jer dan unaprijed moramo plaćati struju. Ne znamo hoćemo živjeti 24 ili 48 sati, rekao je direktor Aluminija.

Mostarski Aluminij, koji je jedan od najvećih izvoznika u BiH te najveća kompanija u Hercegovini, u većinskom je vlasništvu Federacije BiH koja ima udio od 44 posto koliko imaju i mali dioničari radnici, dok je Vlada RH suvlasnik i ima 12 posto dionica te tvrtke.

(Hina) 


13 komentara

 • Tako je vratite ukradeno i sve ce bit ok.Ajde guzonje da vas vidimo.Bit ce svasta ako se ugasi zato ajde samo vratite to sto ste pokrali i tocka.Odmahhhhh.

 • Radnici moji na burzu hitro a Aluminij u stecaj.Brajkovic,Galic su svu imovinu nepokretnu prodali i skininili sa sebe tko im sta moze,Covic je uz njih prvi milion zaradio privatizacijom soko prostora pa sta mu se desilo ,nisss .Hrvati su stoka najveca za teglegene i samo je trenutak kad ce se iselit.Covic ce potpisat s Dodigom iVucicem sporazum o uvozu radne snage i dovest ce srbe u Mostar.To je stara udbaska,Beogradska skola.

 • Pa ovo je tragikomedija. Dajte molim vas objasnite i meni kako da otvorim firmu koju ce mi spasavati drzava (odnosno NAROD) kad god zasteka, a da ja pritom nemam nikakve odgovornosti, da mi direktori i clanovi uprave imaju po 20 000 KM, i da je posve normalno opet prositi pare da se ne zatvori??? Divim se tom Uljaniku i Aluminiju, sve nesto kontam ja sutra da otvorim firmu u Širokom ili Mostaru da bi mi nakon tjedan dana inspekcija prva dosla, a nakon mjesec dana zatvorila jer mi se ne slaze blagajna u 50 maraka!

  14
  1
 • Samo jedna dopuna Nebitnome.Ne mozete nije to samo otvoriti firmu.Potrebno je da imate eksperte kakvi rade u aluminijskome.To su kapaciteti kakve svijet vidio jos nije.Fakultete za 20 dana zavrsavaju.Imaju poseban softver u glavi koji ih ubjeduje da je to njihovo i mogu raditi i uzimati koliko hoce.Strategiju firme vode po seoskim zabavama,u cilju sto vise unisti i jami,a sami se isti diveci sta smo sve uradili,uzeli a aluminijski jos radi.Čudo,ovi sto su dole,davno bi ga ugasili,nego je sreca kasno su otkrili gdje se aluminijski nalazi.Kada su ga otkrili,povik je bio juuriiiš.

 • Alaj ste puo izdrzali i niste pisali o Aluminiju uuuuuh vaskoika 4 dana!Guzonje nikad nece vratiti ukradeno to nam je jasno i o tomu uopce ne treba raspravljati!Sta vi mislite da se oni ugledaju na Japance i kad izadje u novine ime prezime i koliko je tko ukrao i ubiju se😖😖😖😖gluho bilo tko bi ih nosio na dusi?Zato treba zabraniti pisati Da je itko ista ukrao,a Aluminij sto prije- PROCITAJTE -JEDNOM ZAUVJEK -UGASITEEE!Manja steta da ne radi vec da radi ili da se na daj Bogo netko od njih rokne?Evo i ovsj moj kom ne morate objaviti,jer amo ga netko od njih procita i to im udari u obraz i ucini si nesto ja ga necu moci nositi na savjesti😖😧😩GASI I ZATVORI!

 • Nebitno👍Evo ja se javljam za financijskog dir.Imam diplomu magistar ekonomije sve u roku placno u Travniku!😀😀😀Br tel ime prezime i adresa poznata redakciji portala jabuka.ako to uspujes

 • Ovi iz Aluminija kadrovi iz banaka,fakultete su uglavnom završili u Kiseljaku i na Biscu i dosli su sa jednim ciljom pokrast što je ostalo i isključit kombinat sa aparata i ne dozvoliti podizanje krivičnih prijava protiv ranijih uprava…..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.