Pametni “ležeći policajci” kažnjavaju samo one koji voze prebrzo

Klasični “ležeći policajci“ bi mogli uskoro otići u povijest, bar kad su u pitanju bogate europske zemlje.

Klasični uspornici su jednaki za sve, i one koji voze brzo i one koji se vuku po cesti. Jedina razlika je u tome što proporcionalno brzini trpi konstrukcija podvozja. Međutim postoje i neka daleko rafiniranija rješenja.

Među njih spadaju i uspornici koji reagiraju samo na one koji voze prebrzo. Nakon što nadzorna kamera snimi prebrzog vozača aktivira se uspornik i spušta nekoliko centimetara kako bi formirao maleni rubnjak – dovoljno da ga vozač i putnici u vozilu itekako osjete.

Ako pak vozač vozi propisanom brzinom cesta ostaje ravna, komfor u vožnji nije narušen, a ni ovjes nije izložen udarcima.

Njemački grad Hanau instalirao je nove uspornike prometa, a otprije su već postavljeni u nekim švedskim gradovima (Karlstadt, Uppsala, Malmö…), na Islandu i u Norveškoj, izvještava HAK Revija.

Poznati su i rezultati. U Torslandi u Švedskoj sustav je aktiviran početkom lipnja 2020. U rujnu iste godine uspornik je aktiviralo 7.5 % vozača u smjeru juga, a samo 4.5% u smjeru sjevera. Već u prosincu udio vozila koja su aktivirala uspornik bio je tek 5% u jednom i 4% u drugom smjeru, čime je potvrđena opravdanost instalacije ovakvog sustava.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

  • Ko će našem prosječnom primitivcu objasniti da kroz naselje tipa Vagana, Puringaja, Njivica treba voziti 20 do 30 km/h. A tek u blizini škola? Strašno je na što se sve žmiri i što se sve baca u koš. U Hercegovini je moral odavno misaona imenica.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.