Pala vlada Federacije BiH

Nakon što se u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta zaključi procedura u petak će se Dom naroda također izjašnjavati o nepovjerenju Vladi FBiH. Poslije toga faktički nemamo Vladu koja ima legitimitet i legalitet od parlamenta, istaknuo je danas šef Kluba zastupnika SDP-a Jasenko Selimović.

Nažalost, navodi da su ustavne forme takve da do izbora nove vlade, ova vlada nastavlja raditi.

– Kada se donese odluka o razrješenju Vlade danas ćemo najvjerojatnije usvojiti i nekoliko zaključaka kojim ćemo usmjeriti kao parlament rad Vlade u tehničkom razdoblju, kaže Selimović.

Za rad Vlade, ističe, potrebna je suglasnost predsjednika Federacije Živka Budimira i oba potpredsjednika Svetozara Pudarića i Mirsada Kebe, te nakon što se to dobije Zastupnički dom će pristupiti verifikaciji nove Vlade.

Govoreći teorijski kaže da pat pozicija može trajati veoma dugo, ali nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi funkcioniranje izvršne vlasti i Federacije kao dijela BiH je u potpunosti u rukama jednog čovjeka – predsjednika FBiH Budimira.

– Iako ni Ustavom ni zakonom nije normirano,Vlada će u tehničkom mandatu obavljati nužne funkcije za funkcioniranje institucija Federacije BiH. Dakle, neće imati pravo stvarati nova financijska zaduženja, te neće biti u mogućnosti vršiti imenovanja iz svoje nadležnosti jer više nema legitimitet parlamenta, kaže Selimović.

Istaknuo je važnost da će zbog funkcioniranja BiH u cjelini Vladi biti dozvoljeno, što će biti primarna zadaća, da u ovom prijelaznom razdoblju ispunjava sve međunarodne obveze.

S druge strane Ismet Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA, istaknuo je da ukoliko se danas izglasa nepovjerenje Vladi da to u biti neće ništa promijeniti u radu Vlade.

– Klub zastupnika SDA u Klubu Bošnjaka će inicirati i tražiti da se ova odluka stavi u provjeru pod vitalni nacionalni interes. Smatramo da se na ovakav način ne može igrati s institucijama Federacije, pogotovo ne s Vladom FBiH, jer srušiti Vladu FBiH a nemati mogućnost i način imenovati novu je neodgovoran posao, koji može koštati i građane Federacije BiH, među njima i Bošnjake, rekao je Osmanović.

Kao cilj današnjeg izglasavanja nepovjerenja Vladi kaže da je „riječ o diktatu Dragana Čovića i njegovog HDZ-a kojeg njegovi partneri SDP i SBB bespogovorno izvršavaju.“

– Želi se napraviti kriza u Parlamentu i Vladi FBiH da bi se dokazala teza da u Vladu moraju ući predstavnici HDZ-a i SBB-a. Pri tome se uopće ne vodi računa o zakonskim propisima, niti se vodi računa što će se dogoditi s Federacijom BiH i u kakav ambis to gura Federaciju BiH i njezine građane, rekao je Osmanović. (Fena)

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.