Građani BiH najviše cijene Volkswagen, Adidas, Nokiju

Kada je riječ o automobilima, građani Bosne i Hercegovine, korisnici interneta, smatraju da im Volkswagen nudi apsolutno najbolji omjer cijene i kvalitete. U kategoriji mobitela, tu su titulu dodijelili Nokiji, a u segmentu sportske obuće, ponuđačem najboljeg omjera cijene i kvalitete smatraju Adidas.

To su rezultati prvog Best Buy Award (www.bestbuyaward.org) istraživanja švicarske kuće ICERTIAS (www.icertias.com) u Bosni i Hercegovini, kojim se mjeri iskustvo i zadovoljstvo građana (korisnika interneta) omjerom cijene i kvalitete proizvoda i usluga na tržištu, a koje je provedeno u siječnju ove godine.

Istraživanje Best Buy Award – Bosna i Hercegovina 2013./2014., provedeno je sukladno  odredbama Međunarodnog kodeksa za provođenje tržišnih i društvenih istraživanja koje su donijele Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Europsko udruženje istraživačkih stručnjaka (ESOMAR).

Građani Bosne i Hercegovine, korisnici interneta, upitani što oni, za određenu kategoriju iz osobnog  iskustva, smatraju najboljim omjerom cijene i kvalitete na tržištu Bosne i Hercegovine, tj. najvećom vrijednosti za svoj novac.

Istraživanje Best Buy Award obuhvatilo je u Bosni i Hercegovini 56 privrednih kategorija iz različitih sektora: trgovina, prehrana, obuća, odjeća, kućanski aparati, telekomunikacije, financijski sektor i dr.

Pitanja u Best Buy Award istraživanju bila su otvorenog tipa. Ispitanicima nisu bili ponuđeni odgovori, već su slobodno mogli sami navoditi nazive proizvođača i pružatelje usluga koji, prema njihovom iskustvu, i/ili iskustvu i mišljenju njima bliskih osoba nude najbolji omjer cijene i kvalitete na bosanskohercegovačkom tržištu.

Primjerice, u kategoriji automobila, ispitanicima se sugeriralo: “Nemojte odgovarati na brzinu. Dobro promislite prije nego što odgovorite. Nemojte navoditi marku automobila koja vam prva padne na pamet, niti naziv automobila ili proizvođača automobila koji vi sami koristite – zato što vam je pri kupovini prvenstveno bila bitna marka ili vam je možda bila bitna cijena. Dobro razmislite i navedite naziv proizvođača automobila koji, prema vašem iskustvu, i/ili iskustvu i mišljenju vama bliskih osoba, nudi na tržištu Bosne i Hercegovine apsolutno najbolji omjer cijene i kvaliteta.”

U ovoj kategoriji, ispitanici su najčešće navodili “Volkswagen” odnosno “VW”.

U kategoriji sportske obuće, najviše glasova ispitanika, za najbolji omjer cijene i kvalitete, osvojio je  – “Adidas”.

Čvrsto prvo mjesto osvojila je i “Nokia” u kategoriji mobilnih telefona.

U ostalim istraživanim kategorijama čvrsta prva mjesta osvojili su: HP – Hewlett Packard (laptopi), Coca-Cola (gazirana pića), Meggle (mlijeko), Nescafe (instant kava), Palmolive ( šampon za kosu), Zirodent (pasta za zube), Ariel (deterdžent za veš), Becutan (krema za lice)…

Bitno je napomenuti da Best Buy Award istraživanja ne mjere snagu marke niti udio na tržištu, već isključivo iskustvo i zadovoljstvo potrošača omjerom cijene i kvalitete roba i usluga na temelju njihovog osobnog iskustva ili iskustva njima bliskih osoba.

Metodologija i uzorak

Istraživanje Best Buy Award – Bosna i Hercegovina – 2013./2014. provela je švicarska kuća ICERTIAS – International Certification Association, na uzorku od 1.200 ispitanika – građana Bosne i Hercegovine – isključivo korisnika interneta starijih od 15 godina. Anketiranje je provedeno putem web ankete od 14. do 27. siječnja 2013. godine metodom CAWI – DEEPMA (Computer Assisted Web Interviewing – Deep Mind Awareness).

O projektu Best Buy Award

Kupci danas više nego bilo kada prije traže veću vrijednost za svoj novac. Potrošači sada u većoj mjeri, pri konačnoj odluci o kupovini, važu cijenu i kvalitetu ponuđenog. Taj omjer između dobre cijene i što veće kvalitete (eng. Best Buy) danas je prosječnom potrošaču značajniji nego bilo kada prije.

Best Buy Award (www.bestbuyaward.org) je projekt švicarske kuće ICERTIAS – International Certification Association (www.icertias.com) sa sjedištem u Zürichu u Švicarskoj. Osnovna misija Best Buy Award istraživanja je stjecanje uvida u iskustvo i percepciju korisnika o proizvodima i uslugama za koje korisnici smatraju da daju najbolji omjer kvaliteta i cijene (eng. best buy / best value for money).

Cilj projekta i certifikata Best Buy Award je olakšati kupcima potragu za onim što je najbolje i cijenom najpovoljnije na lokalnom i međunarodnom tržištu roba i usluga.

Istraživanja Best Buy Award provode se u skladu s odredbama Međunarodnog kodeksa za provođenje tržišnih i društvenih istraživanja koje su donijele Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Europsko udruženje istraživačkih stručnjaka (ESOMAR).

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.