Pahor: Konačni raspad Jugoslavije nije moguće postići mirnim putem

Predsjednik Slovenije Borut Pahor u petak se obratio javnosti i iznio svoja stajališta o velikoj potrebi što bržeg uključivanja zemalja Zapadnog Balkana u EU te je poručio da je iskreni i dokazani prijatelj BiH i da nije znao ništa o “non paperima” tijekom posljednjeg posjeta Sarajevu.

Na početku je kazao da odlučno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i da je širenje EU na države Zapadnog Balkana geopolitički prioritet prve kategorije.

Zagovaram da bi bilo najbolje kada bi se EU odlučila da u razumnom kratkom roku uključi sve zemlje Zapadnog Balkana i da tome prilagodi svoju strategiju širenja. Pozivam sve čelnike Zapadnog Balkana da brže provedu reforme i naprave korak na putu ka EU, kazao je.

Smatra da je proširenje EU na Balkan zapravo i pitanje vremena i ne samo političke volje.

Ako se to ne dogodi, za posljedicu može imati rast nacionalizma u tim državama i angažiran utjecaj trećih država. Uključenje Zapadnog Balkana u EU bi značilo očuvanje cjelovitosti država, rješavanje njihovih problema i doprinijelo bi stabilnosti cijele regije i cijele Europe, rekao je Pahor i dodao da bi članstvo u EU umanjilo naivne ideje o mijenjaju granica koje se ne mogu dogoditi mirnim putem, prenosi Klix.

Odbijam sve opasne ideje o promjeni granica, naglasio je.

Zatim se osvrnuo na BiH i njegov posljednji službeni posjet Sarajevu.

Kazao je da je iskreni i dokazani prijatelj BiH i da je kao predsjednik Slovenije u BiH bio sedam puta. Podsjetio je da je bio i u Srebrenici i odao počast žrtvama genocida i poslao snažne poruke.

Na posljednjem sastanku s članovima Predsjedništva BiH nisam znao ništa o ‘non paperu’, ni prije ni kasnije. Zamislima o konačnom raspadu Jugoslavije se odlučno protivim, jer smatram da to nije moguće postići mirnim putem, naglasio je.

Slovenci objavili ”non paper”: Pogledajte plan za raspad BiH, Hrvatima dvije opcije

Kazao je da je o tome i javno govorio, a najviše je bilo odjeka u Sobranju u Sjevernoj Makedoniji.

Jedan sam od rijetkih čelnika koji tako jasno naglašavaju značenje pomirenja za budućnost. Zagovaratelj sam cjelovite BiH i njezine euroatlantske budućnosti, dodao je.

Kazao je ne želi komentirati izjave čelnika u BIH te dodao da o non paperu nije razgovarao ni sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Slovenski novinar: Afera non-paper o komadanju BiH nastala je u sarajevsko-ljubljanskoj kuhinji

Ljubić: BiH se ne može raspasti ni ratom niti mirno, ali se mora reformirati

(www.jabuka.tv | Foto: STA)


9 komentara

 • Znači situacija je ovakva: SVI to misle da je ispravno, osim jadnika koji krše prava Hrvata u BiH, a nitko ne smije prvi reći!!!!

 • Interesantno je koliko su dugo Slovenci (Sloveni = Slaveni) ucjenjivali Hrvate i ometali ulazak Hrvatske u EU. Tu su imali i veliku pomoć od Nizozemske i Francuske a sad im se odjednom žuri da prime Srbiju u EU iako Srbija ne ispunja ni najminimalnije uvjete za ulazak. Na drugoj strani ne pokušavaju da prime Crnu Goru iako je ona daleko odmakla od drugih zemalja Zapadnog Balkana.

   • To razlog? haha Ajde dijete drago broji ti koliko koga ima. Ima puno i Rusa u SAD, ima puno i Turaka u Njemačkoj… Misliš li i sada isto?

 • Prazna prica…BiH je u skladu sa svojom politickom situacijom samo opitni poligon za zemlje EU koje nisu rijesile svoje unutarnje granice a razisle se tzv mirnim putem.
  Podjela BiH bila bi uvod u prekrajanje mnogih granica unutar EU a sto znaci da je to nemoguce i nece se nikad desiti.
  EVropska unija ne treba nikome a nekim drzavama unutar iste novi sukob u drzavi kaosa poput BiH bio bi samo izgovor da izadje iz nje.

 • Ovdje u BiH treba otvoriti veliki zatvor kao sto je davno Australija bila za Engleze ,braca Mamic,BIH političari,HDZ ovci , nekoliko hrvatskih političara iz RH i ostalo ,a nas Hrvate protjerati u Hrvatsku ,Srbe u Srbiju ,a muslimane u Tursku i stvar rijesena…eto raspada ku ces boljee …u nas treba ostati samo pravosude i zdravstvo a ostalo izbrisati….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.