Padaju cijene goriva u BiH

Cijene goriva na pojedinim benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini od ovog vikenda niže su i do 0,30 KM po litru nego prethodnih dana, a pad cijena goriva na svim crpkama u zemlji očekuje se tijekom narednih dana, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Pad cijena na bh. tržištu nafte usljedio je nakon pada cijene barela na svjetskom tržištu, koja je za oko 30 posto niža nego početkom godine i u studenom se kreće oko 75 dolara po barelu.

Iz „G – petrola“, koji upravlja Gazpromovim crpkama u BiH potvrdili su za Patriu da su cijene goriva na njihovim crpkama snižene. U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao što je Bijeljina, cijena dizela je čak ispod 2 KM, što je najniža cijena litra dizela zabilježena u BiH u posljednjih nekoliko godina.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika nafte i naftnih derivata također je potvrdio za NAP da su se u BiH stekli uslovi za smanjenje cijena nafte na benzinskim crpkama. Koliko će to smanjenje biti, kaže on, ovisi o samim naftnim kompanijama koje slobodno formiraju cijene.

Iz najveće bh. naftne kompanije „HIFA“ rekli su za Patriu kako je dobro što su se stekli uslovi za snižavanje cijena goriva u BiH, jer to se neće odraziti samo na standard građana koji se koriste automobilima, već će pad cijene goriva direktno rasteretiti domaću privredu i poboljšati uslove poslovanja u zemlji.

Bosna i Hercegovina je i do sada imala najniže cijene goriva u odnosu na regiju, piše NAP.

(NAP)4 komentara

  • Kad se krenulo sa dizanjem cijena barel je bio rpeko 80$ a do tada je cijena primjerice benzina bila 1.25km

   Danas kod nas u hercegovini pogotovo, pdv isti kao i prije, barel jeftiniji nego prije, a cijene skuplje nego prije.
   Tko je ovdje lud?
   Zašto nitko od novinara ne istraži ovako zanimljivu priču???
   Kada spuštaju cijene tjedan dana prije su ih digli na pet feninga ili obrnuto, zašt naša država ili inspekcije ne stanu na kraj glavnim krivcima održavanja krize na životu.
   Ako se sposti cijena goriva, sve ide dole, zašto se to ne radi onda???

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.