Pada cijena barela nafte, ali ne i goriva u BiH

Cijene barela nafte na svjetskom tržištu proteklih dana su u padu za više od dva posto.

Investitori analiziraju rizik od recesije i potražnju za gorivom zbog podizanja kamata u velikim ekonomijama, javlja CNN.

To se ipak ne osjeti u BiH.

Litra dizela gotovo da se ne može naći ispod 3,50 KM.

U Sarajevu cijena dizela se kreće od 3,56 do 3,81 KM, a benzina od 3,36 do 3,56. U Mostaru su slične cijene. Dizel varira od 3,56 KM do 3,71 KM, a u Zenici od 3,56 do 3,76 KM. Benzin je nešto jeftiniji.

U Tuzli litra dizela košta od 3,66 do 3,76 KM, a benzina od 3,31 do 3,56 KM.

Građani BiH na Facebooku najavili bojkot benzinskih crpki

Cijene nafte su 2008. godine iznosile maksimalnih 147 dolara po barelu. Tada je gorivo bilo 2,10 KM po litri na crpkama. Prije mjesec dana gorivo je koštalo 134 dolara po barelu, a na crpkama u BiH je tada već bilo 3,26 KM po litri, podsjećaju Nezavisne.

Dakle, gorivo je danas jeftinije 23 posto nego 2008. godine, ali je litra na crpkama skuplja preko 70 posto u odnosu na to razdoblje, navodi se u statusu koji kruži društvenim mrežama.

Jedan od načina da se ublaži novo povećanje jeste ograničenje marže na cijene goriva, ali ni to nije dovoljno, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

Benzinske crpke zarađuju kršenjem marži, kazne manje od zarade

Najveći udar trpi sektor transporta roba i putnika, ali on se lančano prenosi i na svaku granu proizvodnje, ali i cijene svih proizvoda i usluga za krajnjeg kupca.

Bila je ideja, i mislim da je to trebalo usvojiti, da se privremeno suspendiraju trošarine na gorivo. Prihodi države rastu te trošarine nisu neki prihod koji bi država značajno osjetila, a gospodarstvo i građani bi sigurno osjetili olakšanje kada bi im, za nekih 40 feninga, bila jeftinija litra nafte ili benzina, ističe Smailbegović.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

  • Aa joj kako je skupo u BiH aaa ma nema skupoce pogotovo u Hercegovini skoro svaka kuca po 2 auta voza se putuje ma ko je reko da je skupo

  • Zašto bi padala kad gamadi paše, pune se džepovi. Državi naravno paše. A stoka i dalje plaća. Tako je narode, samo šutite, svi vam oderase kožu, treba se pogledat i u ogledalo.
    Najbolje šutite i trpite, ni slučajno imat svoje mišljenje, HDZ vam bude već rekao šta treba mislit i stožeraši naravno.

  • Pune se računi onim istim sto su nam izmislili i gurnuli virus, rat u Ukrajini, inflaciju i tko zna sta nas jos ceka, glad umiranje sirotinje neduznih istih onih koji ginu u Ukrajini. Sirotinja gine i umire da bi ovi veliki mocnici, bolesnici, zlikovci bili sretni i zadovoljni. Cijena barela. kao i rat u Ukrajini nema ama bas nikakve veze sa ovako visokim cijenama goriva, hrane, ulja itd. To je izgovor i opravdanje za ovu osmišljenu pljacku stoljeca. Na ovu cijenu barela gorivo bi trebalo biti 2 km

  • Neki dan sjedim s ljudima koji mi pričaju da su bili u Saudijskoj Arabiji i dogovorili cijenu nafte koja bi ovdje kod nas na pumpama bila 2.00 KM….otišli u Sarajevo da prezentiraju u Vladu i ovi ih izbacili s noge na nogu,Novalić i ekipa i rekli im znate li vi koliko mi sada novca usisavamo.u budzet.Toliko o tome koliko ih narod zanima pa opet glasajte za SDA.

  • Nezapamćena pljačka naroda!!A cijene hrane koju su uvezli prije god.dana podigli lop.vi duplo,ko stoji iza naših lopo.a,ili upravo oni drže ovu politiku.Narode kupuj minimalno hranu i gorivo pa ćemo vidit hoće li smanjit milionske zarade na godinu.Fuj….

  • Palite auta političarima,palite pumpe,svi su oni uvezani u zajednički kartel za pljačku.Popljačkali su sve što se imalo,sada udarili direktno na obitelj i narod.Ne treba okrivljavati nikoga izvana,jednostavno,2008barel 147 $ a 1l.goriva 2.10KM. sada barel 106$ a litra skoro 4KM.

    • Gorivo je tada 2008 bilo oko 2.5 na tu cijenu barela ali valjda je nasoj vladi malo toliko trosarina ubire a auto puta nigdje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.