Benzinske crpke zarađuju kršenjem marži, kazne manje od zarade

Ovih dana sve je više savjeta kako uštedjeti gorivo. Genijalna poruka stiže od stručnjaka iz Amerike koji kaže da ćete uštedjeti ako manje vozite. I morat ćete jer ovo je već prevršilo svaku mjeru.

Cijena goriva na pojedinim bh. crpkama iznosi 3,81 KM. Poskupit će i životne namirnice – opet. Od subote skuplji i taksi prijevoz. Iz mjeseca u mjesec život je skuplji. Samo od ožujka indeksi su veći za više od 4 %. Ako ostanemo pasivni, još će rasti. Cijena goriva lako bi mogla dosegnuti i 4 KM.

Činjenica da se rast nastavlja, da nema nikakvih ograničenja i s jedne strane to je moguće, a s druge strane, obzirom da građani do sada nisu ni na koji način izrazili javno svoje nezadovoljstvo, nadležne vlasti nemaju razloga da ga očekuju ni ako gorivo bude iznad 4 marke, kazao je za N1 Igor Gavran, ekonomski stručnjak.

Dok građani šute, punimo proračunu, čini se aktualna je bh. politika. Vijeće ministara BiH niti jednu očku dnevnog reda od početka godine nije posvetilo inflaciji.

Mi smo izglasali izmjene Zakona o PDV-u u Zastupničkom domu, da ide 5 % kad su u pitanju prehrambeni artikli, ali to nije prošlo u Domu naroda, a sada i da vidimo da je prošlu u Domu naroda treba doći do određenih usuglašavanja što dodatno gubimo nepotrebno vrijeme, kazao je Adil Osmanović, zastupnik u Parlamentu BiH (SDA).

Ja sam, pa rekao bih na neki svoj način, bijesan na državu, što taj inflacijski porez u ovom trenutku ne koristi kako bi se na neki način olakšalo određenim socijalnim skupinama da prođu kroz ovo razdoblje, i što ne intervenira na ove energente ili neke osnovne stvari koje izazivaju ova lančana poskupljenja kasnije, kazao je za N1 Predrag Kojović, zastupnik u Parlamentu BiH (Naša stranka).

No, privremene mjere mogu se primijeniti za 24 sata. Metoda ima, kažu stručnjaci. A opcija je i prepisati, ukoliko im je lekciju teško svladati. Od susjednih zemalja, npr. Srbije i Hrvatske gdje su vlade ograničile cijene naftnih derivata. Tako je u Srbiji cijena dizela 3,48 KM, a na istom smo rangu po cijenama s Hrvatskom. A, kod nas jedina poduzeta mjera su propisane marže. A tu dolazimo do završnog udarca bh. građanima.

A završni udarac građanima zadali su pojedini poslodavci, vlasnici crpki i trgovina koji podižu cijene i više nego što je proizvod već poskupio. Tako u Republici Srpskoj, od 166 izvršenih kontrola na benzinskim cprkama, utvrđeno je da su čak njih 104 prekršile propisane marže.

No, nisu zakazale tržišne inspekcije. One ne određuju kazne koje se dodjeljuju. A koje su minorne u odnosu na iznos koji vlasnici crpki zarade kršenjem marži. Pa će i dalje kršiti. A građani ostaju potpuno nezaštićeni.

Nismo nažalost samo u inflaciji koja je sada na globalnoj razini i dalje 8 % kao što je bila na početku godine. Imamo razne mehanizme, čak je i umjetna inteligencija uključenja u prognoziranje. Stagflacija podrazumijeva inflaciju, a ovamo stagnaciju. Nezaposlenost, problem s outputom što nije nikako dobro. Trenutno svjetske kuće, npr. Svjetska banka i druge institucije upozoravaju na mogućnost stagflacije, kazala je za N1 Maja Kalajdžić, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Crveni alarm za nadležne da naprave konkretne mjere upalio se odavno. Načina ima, no ne i volje.

Postoje dva načina za smanjenje cijena goriva, ukoliko to država želi

(www.jabuka.tv)

22 komentara

 • Narod treba poceti točiti i ne plaćati. Ovo je pljacka stoljeca. Barel kosta isto kad je gorivo bilo 2.05 km. Tko je ovdje lud. Maslac u Njemačkoj 2.10 eura a u nas isti takav 9 km

 • Joj lopova mati mila, pa stvarno da normalan čovjek nemože shvatiti, ovog lopovluka na svim stranama. Ma ovdje nema spasa bez crnca i kanđije, jadni narode.

 • Svako jutro od ponedjeljka na Gaspromu u Klancu (Š.Brijeg), nova viša cijena, i ne ponašaju se samo oni tako, a kada je bilo 120 dolara cijena nafte (barel) na postajama bila je najviše 2,5KM. U ponedjeljak je barel nafte bio 113 dolara, iz svega navedenog potpuno je jasno da se radi o prljavom lopovluku, trgovaca i svih država.
  Kolovođe i bjelosvjetske hulje su: amerika, engleska, francuska, njemačka i ostale imperijalističke hulje.

 • To se zna da na pumpama tako rade,samo kažu cijena povećana i na staru rezervu je nova cijena,oni znaju da se mora supat girivo

 • POZIVAM na građanski otpor i neposluh i zbaciti ovo sve jer ne znaju i ne haju za svoje građane. Zapravo boli ih k…. za sve nas bili mi Hrvati,Srbi ,Bošmjaci,ostali,ne ostali.Čuj kazne manje? Pa p,,,, Vam mater zatvarajte te pune ili ih treba spaliti.

 • Ovaj kwazi grad od Širokog je katastrofa.Jučer u 3 sata je bila prometna prije mosta 50 metara kod Lojke zna se na kakav način.Cura izlazila s kriminalnog parkinga na rikverc jer tako mora iako je to mimo svih prometnih pravila ovog svita pa je druga nabila.To je ondje di je onaj pješački koji se uopće ne vidi i di dica priliću ko muve bez glave ,istrče između auta, i ne vidiš ih dok te ne dodirnu..Katastrofa.ŠUPČINE treba li neko poginuti da ono zabranite.Jučer je bilo tisuće auta u koloni naq 40 stupnjeva,a i dalje tri auta parkirana ondje i koje je samo trebalo pomjeriti i napravio bi se prolaz.Ali glupoj muriji to nije palo na pamet.Zapravo ih boli k…. kao i gradonačelnika.Zamislite izjavu dotičnog da bi on išao u mirovinu ali ga nema ko zamjeniti.AAAAhaaaaaaa haaaaaaaa bgt.
  Pa ima li ko uopće normalan da panju rekne za ovaj parking kojeg usput naplaćuju neki klošari i koji taj novac nose kući, ili da mu je ulica od raskrižja za Mepas do mosta di je jučer bio taj udes ko u p…. materinoj.Kretenčine ujeb.ne.

  • E sve ti je u Širokom naopako. Grad, koji je po svemu selendra, vlast koju ne bih ni najvećem neprijatelju poželio. Jao nama!

 • tako vam i treba, samo vi šutite i kukajte, država je vidila da vozite jednako gorivo koštalo 2 ili 4 km, dok god ljudi ne izađu na ulice ništa od toga, treba srušit državu, narod se počeo masovno naoružavati, bit će svega vjerujte

 • Samo nek raste, vise se auta voze sada nego kad je cijena bila ispod 2 marke… Mora otici u prodavnicu 200 metara dalje, pali auto da ne bi slucajno pjeske malo prosetao…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.