Pacijenti čekaju kraj svibnja: I u FBiH uskoro dostupni lijekovi za melanom

Pacijenti oboljeli od metastatskog melanoma u Federaciji Bosni i Hercegovini konačno će krajem ovog mjeseca moći na recept nabaviti efikasne lijekove za liječenje ove teške bolesti. Ovo je za Faktor kazao oboljeli i čan Udruženje oboljelih od metastatskog melanoma Fikret Operta.

Ovu informaciju mi je rekla direktorica Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Vlatka Martinović, objasnivši da je raspisan natječaj za nabavku ovih lijekova. Očekujem da će primjena lijekova krajem svibnja oboljelima proteći uredno i da će svi oboljeli bez ikakvih birokratskih prepreka dobiti terapiju, kazao je Operta.

I u Zavodu su potvrdili da je u tijeku postupak nabavke ovih lijekova, ali nisu mogli sa sigurnošću reći kada će točno lijekovi stići u ruke pacijenata.

Lijekovi za liječenje metastatskog melanom uvršteni u grupu lijekova Poseban program. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH trenutno provodi postupke nabavke ovih lijekova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Nakon provedbe postupka Povjerenstvo za uvođenje osiguranika u pravo korištenja lijekova za liječenje metastatskog melanoma će započeti sa izdavnjem suglasnosti za primjenu ovih lijekova, rekli su u Zavodu.

Pacijenti oboljeli od jednog od najtežih kancerogenih oboljenja u FBiH do sada su bili prinuđeni liječititi se zastarjelom i uglavnom neučinkovitom metodom – kemoterapijom, dok su oni “dobrostojeći” iz inozemstva nabavljali skupocjene inovativne lijekove, koji su u svijetu pokazali veliku učinkovitost kada je u pitanju liječenje melanoma. Ovi inovativni lijekovi već duže vrijeme su dostupni zdravstvenim osiguranicima u RS-u.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.