Ovo voće i povrće nikako ne biste trebali guliti – Jabuka.tv

Ovo voće i povrće nikako ne biste trebali guliti

Krajnje je vrijeme da prestanete odstranjivati jestivu koru s određenih vrsta voća i povrća. Naime, kod pojedinih vrsta namirnica najviše se vitamina, minerala i antioksidansa skriva upravo u kori.

Štoviše, ponekad se baš u kori skrivaju nutrijenti koje ne možete dobiti iz drugih dijelova voća ili povrća.

Koža ili ljuska voća i povrća uglavnom ima više antioksidanata, vlakana, vitamina i minerala u odnosu na meso, složila se nutricionistica Malina Malkani.

Kako je objasnila, neoguljeno voće i povrće može imati i do 33 posto više vlakana od onog koje gulite. Također, razina antioksidanata u kori voća mogla bi biti i do 328 puta veća od one koja se nalazi u mesu, navodi The Healthy.

Imajući to na umu, ako je vaš cilj povećati količinu hranjivih tvari u vašoj prehrani, stručnjaci ističu da je sljedeće voće i povrće najbolje jesti bez guljenja.

Bobičasto voće

Ne brinite se o guljenju bobica, trešanja ili grožđa. Osim što bi guljenje njihove kore bilo pravi izazov, većinu čak i nije moguće oguliti. No to je pozitivna stvar jer upravo njihova kora ili ljuska skriva puno antioksidanata i hranjivih sastojaka. Kada je u pitanju grožđe, kora je posebno korisna jer ovaj dio grožđa ima najviše antioksidansa u cijelom voću.

Breskve, kruške i šljive

Njihova kora sadrži mnogo vlakana, hranjivih sastojaka i antioksidanata. Studija iz 2013. objavljena u časopisu Nutrition Research čak je otkrila da uklanjanje kože s breskve rezultira unosom 13 do 48 posto manje antioksidansa u organizam.

Jabuke

Kora jabuke sadrži netopiva vlakna, vitamin C, vitamin A i flavonoid kercetin, kaže ova stručnjakinja.

No iako je njihova kora jako zdrava, jabuke na sebi često imaju i mnogo pesticida. Zato ih dobro operite prije konzumacije ili razmislite o kupovini organskih jabuka.

Kivi i krastavci

Mnoge bi mogla iznenaditi činjenica da je i kora kivija jestiva. Ona sadrži puno vitamina C, a njezinim konzumiranjem unosite duplu količina vlakana, kaže nutricionistica Hillary Cecere.

Što se tiče krastavaca, njihovu koru želite zadržati zbog vitamina K, vlakana i kalija.

Patlidžan i tikvice

Ne uklanjajte koru patlidžana ako želite svojoj prehrani dodatna vlakna, flavonoide i magnezij, navodi Cecere. Drugi razlog je činjenica da je kora patlidžana i tikvica bogata vodom, kora tikvica sadrži čak 95 posto vode, a patlidžan 92 posto vode. Također, u kori ovog povrća nalazi se većina hranjivih sastojaka, prenosi Index.

Krumpir

Kora krumpira sadrži vlakna, željezo, vitamin C, kalij i folat, kaže Cecere. Umjesto da je uklanjajte, upotrijebite četkicu za povrće kako biste pažljivo očistili krumpir prije termičke obrade.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.