Ovo su uvjeti za Papine čuvare

Najmanja vojska na svijetu, u najmanjoj državi na svijetu, povećat će se i traži nekolicinu dobrih ljudi.

Elitna i živopisno odjevena Švicarska garda ima glavnu misiju zaštititi papu i Vatikan koji se prostire na 108 hektara, a trenutno obuhvaća 110 pripadnika.

Uoči Svete godine 2025., kada se očekuje da će milijuni hodočasnika posjetiti Vatikan, garda će se povećati za 25 pripadnika na ukupno 135, povećanje od gotovo 23 posto.

Kako bi pomogla u zapošljavanju, Švicarska garda otvorila je novi ured za medije i kontakt u Švicarskoj, navodi se u priopćenju koje je Garda objavila u četvrtak.

Javiti se mogu neoženjeni Švicarci u dobi između 19 i 31 godine, katolici dobrog zdravlja, s “besprijekornom reputacijom i visoki najmanje 1,74 metra te su završili osnovnu obuku u švicarskoj vojsci , navodi se na internetskoj stranici Garde.

Mogu se vjenčati nakon što su odslužili pet godina.

Postrojba, čija je glavna misija zaštita pape, bila je isključivo muška od osnutka 1506. No, to bi se moglo promijeniti.

Njihova nova vojarna u Vatikanu, koja se počinje graditi 2026., bit će namijenjena za smještaj pripadnica ako im papa Franjo ili njegovi nasljednici dopuste da im se pridruže, rekli su dužnosnici.

Papa Franjo (85) je imenovao žene na brojne visoke položaje i vodeća mjesta u vatikanskoj administraciji. U ožujku je predstavio novi propis koji će svakom krštenom katoliku laiku, uključujući žene, omogućiti da bude na čelu većine vatikanskih odjela.

Švicarska zaklada već je prikupila više od 37 milijuna švicarskih franaka od procijenjenih 45 milijuna švicarskih franaka koliko je potrebno za zamjenu sadašnje 150 godina stare vojarne.

(www.jabuka.tv | Foto: Vincenzo Pinto/AFP)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.