Ovo su stvari koje vaše dijete neće nikada zaboraviti – Jabuka.tv

Ovo su stvari koje vaše dijete neće nikada zaboraviti

Djeca ne traže i ne trebaju velike stvari, velike planove i velika odricanja, ono što traže i što će pamtiti zauvijek je ovo.

Svakodnevno se trudimo djeci omogućiti punu košaricu uspomena koje će nositi u svojoj glavici cijeli svoj život,no tih je uspomena katkad jednostavno previše da bi ih zaista doživotno pamtili, piše Index.hr.

No kada bi netko pitao vas, odrasle osobe, po čemu točno pamtite svoje roditelje – koji su to trenuci koji su se urezali u vaše pamćenje – sigurni smo – bili bi to veliki detalji poput ovih:

1. Trenutak kada roditelj dozvoli djetetu da “odraste”

Govorimo o trenucima kada se djetetu da odgovornost. Prvi samostalni odlazak u trgovinu, prvo ostavljanje u kući s ključevima i strahovima. Prva samostalna vožnja automobilom. Da – to su ti trenutci kada djetetu priznajete da su narasli.

2. Ton vašeg glasa

Možda vam se čini da ne slušaju, da ne pamte što i kažete, ali ton vašeg glasa zauvijek će im ostati urezan u sjećanju. I onaj tihi, melodičan dok im pričate priče prije spavanja, ali i ona dreka koju možda proizvodite kada više ne znate kako s njima izaći na kraj. O vama zato ovisi kakav će ton pamtiti.


3. Trenutak kada ste priznali da ste pogriješili

Onog trenutka kada djetetu priznate da ste pogriješili i ispričate im se za vašu pogrešku – to je trenutak kojeg će pamtiti jer ćete im tim malim činom dati do znanja da – koliko se god trudili ostati im autoritet, niste savršeni. Jer, znate, vaša djeca već znaju da niste savršeni, sami su došli do tog zaključka, jer niste savršeni, a tim priznanjem dali ste im na znanje da ste realni. I da uvažavate njihovom mišljenje. Samo tako.

4. Kada ste im postavili jasne granice

Nitko ne voli granice i ograničavanje. Djeca pogotovo, ali, vjerujte, jasno će se sjećati onog dana kada im postavite jasne granice. Jer tada im niste postavili samo jasno pravilo – tada ste im zapravo dali hvale vrijedan osjećaj sigurnosti. Možda su gunđali što ste im skratili vrijeme koje smiju provesti pred malim ekranima, ali su istovremeno shvatili da ste to napravili za njihovo dobro.

5. Kada ste im dali neočekivano iznenađenje

Rutina je lijepa jer jer je predvidljiva, jer i djetetu i vama daje neki red i osjećaj sigurnosti u svakodnevici, no kada učinite mali iskorak iz te rutine i tako iznenadite svoje dijete – vjerujte, to će biti trenutak za pamćenje. A to ne mora biti ni poklon ni planirani izlet, dovoljno je samo skrenuti s utabanog puta i bez ikakvog im povoda priuštiti nešto u čemu ćete zajedno uživati.

6. Trenutak kada ste si dozvolili da budete 100 posto dijete

Roditelji se vole opustiti u igri sa svojom djecom, ali rijetko baš tako da se i sami pretvore u ono dijete koje čuči u njima. Zato će takvi rijetki trenuci, kada se s djetetom nasmijete do suza, ili izludirate tako da iznenadite sami sebe, ostati zauvijek u sjećanju vašeg djeteta. To su trenuci kojima oni toliko teže – da budete tako jako sretni u njihovom društvu.

7. Trenutak kada ste se pojavili i bili tu

Djeca traže našu pažnju i iako razumiju zašto ne možete uvijek biti s njima, trenutak kada se iznenada pojavite i ostanete s njima puno duže nego što su očekivali – pamtit će tu vašu namjeru da uživate u njima.

Djeca prebrzo rastu, i ako još niste shvatili koliko je dragocjeno to vrijeme provedeno s njima vjerojatno ste jedan od onih roditelja čija djeca još nisu odrasla.

Zato nije kasno da neke od ovih najobičnijih savjeta pretvorite u najobičnije trenutke koje će vaša djeca pamtiti puno duže od trenutaka koje ste pomno planirali i za koje ste vi mislili da će postati bezvremenski u njihovim glavicama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.