Ovo su pravila ulaska u Hrvatsku, hrvatski državljani iz BiH mogu ući na 12 sati bez testa

MUP Republike Hrvatske objavio je u petak  dataljne informacije o ulasku putnika iz drugih zemalja u Hrvatsku.

Prema navodima iz MUP-a Hrvatske, državljani država članica Europske unije (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članovi njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize, koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, moraju predočiti jedno od navedenog:

negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija.

Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku.

Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz.

potvrdu o primitku dvije doze cjepiva koja se koriste u EU, (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).

potvrdu o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana o primitka cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca.

potvrdu o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da cijepljenje mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz.

predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenu;

– ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza.

U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Iznimke od gore navedenih obveza su:

 • zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe;
 • pogranični radnici;
 • osoblje u prometnom sektoru;
 • diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koji dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;
 • putnici u tranzitu, uz obvezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati
 • osobe koje putuju radi školovanja;
 • osobe koje putuju zbog osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Osobe koje predstavljaju jednu od prethodno navedenih iznimaka dužne su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku predočiti vjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga izuzeća od obveze posjedovanja jednog od navedenih testova /određivanja mjere samoizolacije.

Iz ovog ministarstva savjetuju da svi strani putnici, neovisno o državljanstvu, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, prethodno ispune najave putem aplikacije Enter Croatia.

Sve detaljne informacije o ulasku u Hrvatsku pročitajte na ovom LINKU.

Diskriminacija hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH bit će tema i u Hrvatskom saboru

(www.jabuka.tv)17 komentara

 • Nije Jason objasnjeno , ako si drzavljanin Republike HRVATSKE S MJESTOM BORAVKA U Bih mozes li uci na kupanje I vratiti se u roku od 12 sati, bez testa

 • Za anonimnog u 16:27, nemoj mi ti pricati o pravopisu , ne kaze se izlazit nego izlaziti, ne sudi o drugima zabavi se sam sa samim sobom

 • Drzavljani hr sa mjestom prebivališta u bih mogu preko granice jos od proslog vikenda, bio sam i potvrdjujem 100% na 12 sati

 • Mogu politicari i nasi tajkuni ratni profiteri koji predoce da imaju par stanova ili kuca u RH i na moru. Mi koji nemamo nista, nismo pravi hrvati. Kravice ili neum

  • Koliko nas je malo u Hercegovini i Bosni mogla bi Hr dati svakoj obitelji neku nekretninu, koji se nisu snašli u ratu i poraću.

 • prilazin iz svoje drzave u drzavu. iz svojega teritorija u svoj teritorij. i trebam putnicu. tko koga ovdje kulturo jEebe

 • Ne ser… Mogu bas svi, ja nemam nista niti sam tajkun za koje ti tvrdis da samo mogu preci niti me tko pitao gdje idem osobna hr mjesto prebavista bih i izvoli 12 sati

 • 19.43 jedi govna i ne lazi. Do prije par dana mogli su samo oni koji imaju nekretninu u RH. Brani ih jer si tko i oni. A zasto to nebi mogli svi hrvati sa dvojnim drzavljanstvom do mora. Ili ovi sa nekretninama mogu ostati koliko hoce a ovi sto nemaju nista 12 h. Kakva su to mjerila. Govna izdajnicka sa ove strane granice a i sa druge. Mislim na prestavnike hrvatskog naroda… Predvode ih Plenkovic i Covic…. I one tri mumije koje smo birali u Hrv. Sabor… Cute i gledaju kako im narod koji prestavljaju maltretiraju . A kao zale se na Ssrajevo. U cemu je razlika..????

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.