Ovo su namirnice koje su sigurne za konzumaciju i nakon isteka roka

Gotovo sve namirnice imaju rok trajanja koji je ispisan na samom pakiranju proizvoda.

Obično na pakiranju piše “najbolje upotrijebiti do” što bi značilo kako je moguće da ta namirnica ne gubi na kvaliteti i nakon isteka tog vremena.

Međutim, kao što se može pretpostaviti, vrijeme između isteka roka valjanosti i trenutka kada se hrana zapravo pokvari varira ovisno o samoj hrani i načinu na koji je pohranjena.

Jaja – tri do četiri tjedna nakon isteka roka trajanja

Kao većina namirnica životinjskog porijekla, jaja se mogu brzo pokvariti. Međutim, uz pravilno odlaganje možemo im produžiti rok trajanja za nekoliko tjedana. Potrebno ih je samo držati u hladnjaku na srednjoj temperaturi.

Tvrdi sir – nekoliko tjedana nakon isteka roka trajanja

Sireve poput parmezana moguće je koristiti i do nekoliko tjedana nakon isteka roka trajanja. Znak da su pokvareni jeste kada se na površini počne stvarati bijela ili zelena plijesan. Jednostavno ostružite te plijesni ili čak odrežite zahvaćene dijelove i vaš tvrdi sir ponovno je siguran za konzumaciju.

Kukuruz u konzervi – jedna do dvije godine

Hrana u konzervi se najmanje kvari, a kukuruz u konzervi često na etiketi ima rok trajanja od tri do pet godina. Ipak, nakon toga može stajati još jednu do dvije godine. Konzerviranje ubija mikroorganizme koji uzrokuju kvarenje hrane.

Tjestenina – dvije godine nakon isteka roka trajanja

Tjestenina je suh proizvod, zbog čega se ne kvari lako. Može se koristiti i do dvije godine nakon isteka roka, ali kvaliteta bi mogla biti lošija. Pravilo vrijedi i za nekuhanu rižu, kao i za zob i zobene pahuljice.

Žitarice i granola – jedan do tri tjedna nakon isteka roka trajanja

Ova suha prerađena hrana ne sadrži mnogo vlage, što pridonosi njihovoj stabilnosti. Isto pravilo vrijedi i za sušeno voće, krekere i čips.

Suhi sastojci – jedan do dva mjeseca nakon isteka roka trajanja

To podrazumijeva namirnice poput bijelog brašna, sode bikarbone, soli, praška za pecivo i šećera. Sol se gotovo nikad ne pokvari, jer nema sredstva za podržavanje rasta bakterija i često se koristi kao konzervans.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.