Autoceste FBiH prvi put ugovorile izgradnju preko 20 km autoceste

Radove vrijedne 361 milijun eura na izgradnji 21,3 kilometra duge dionice autoceste na koridoru Vc u sjevernome dijelu BiH izvodit će turski Cengiz, objavilo je JP Autoceste Federacije BiH.

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je potpisivanje ugovora s turskim izvođačem za gradnju dionice na području općine Maglaj na dionici Medakovo – Ozimice.

Ovo je prvi put da Autoceste FBiH ugovaraju izgradnju preko 20 kilometara. Banka nam je dala suglasnost, tako da sada možemo potpisati ugovor s tehnički prihvatljivim i ekonomski najpovoljnijim izvođačem, rekao je ravnatelja Autocesta Federacije BiH Elmedin Voloder.

Ponuda turske kompanije Cengiz s 361,7 milijuna eura proglašena je najboljom na međunarodnom natječaju. Ova kompanija bi trebala u roku do 30 mjeseci izgraditi ovu dionicu autoceste.

Sjeverni dio Koridora Vc (Foto: JP Autoceste FBiH)

Projekt se financira iz zajma EIB-a te bespovratnih sredstava Europske unije.

Ravnatelj Voloder najavio je kako bi uskoro trebali početi radovi na još jednoj dionici autoceste u sjevernom dijelu zemlje. Izrazio je očekivanje kako bi do kraja 2025. trebala biti u cijelosti okončana izgradnja autoceste na koridoru Vc sjeverno od Sarajeva do Doboja, gdje se nalazi međuentitetska granica Federacije BiH i Republike Srpske. Vlasti srpskog entiteta, međutim, nisu uopće započele radove na 80-tak kilometara autoceste koja prolazi kroz taj entitet.

Do sada je izgrađeno tek 126,5 od oko 330 kilometara, koliko kroz BiH prolazi paneuropski koridor koji Budimpeštu preko Osijeka i Sarajeva povezuje s Pločama.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.