Ovo su najzdravije vrste ribe

Riba je zdrava hrana koja sadrži visok udio proteina i omega-3 masnih kiselina.

Američko udruženje za srce preporučuje jesti ribu najmanje dva puta tjedno, osobito masnu, poput lososa, pastrve, srdele i tune.

Naime, upravo ove vrste ribe obiluju omega-3 masnim kiselinama, koje su bitne za zdravlje mozga i srca. Brojna istraživanja pokazala su da one smanjuju upale i rizik od srčanih bolesti, a važne su i za prenatalni razvoj beba.

Vrste ribe koje navodimo u nastavku smatraju se superzvijezdama među ribom, kako zbog odličnog udjela hranjivih sastojaka i sigurnosti tako i zbog toga što su ekološki prihvatljive, odnosno odgovorno ulovljene ili uzgojene.

Losos

Postoji debata je li bolji divlji ili uzgojeni losos. Uzgojeni je znatno jeftiniji, ali sadrži manje omega-3 masnih kiselina i minerala.

Bakalar

Ova bijela riba odličan je izvor fosfora, niacina i vitamina B12.

Haringa

Haringa je masna riba slična srdeli. Posebno je dobrog okusa dimljena, ali sadrži puno natrija, pa je konzumirajte umjereno.

Skuša

Skuša je masna riba, bogata zdravim mastima.

Grgeč

Ukusna i zdrava slatkovodna riječna riba.

Srdela

Također masna riba koja obiluje vitaminima. Može se naći i u konzervi, ali hranjivija je kad se konzumira svježa i cijela – s kožom i kostima, prenosi Index.

Tuna

Bilo da je svježa ili konzervirana, tuna je mnogima omiljena riba. Kad je kupujete svježu, birajte komade koji mirišu na more. Lako se priprema, ali njen unos treba ograničiti zbog visokog sadržaja žive.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.