Četiri hercegovačke kompanije među najvećim uvoznicima u BiH

Objavljena je lista najvećih uvoznika u BiH u 2023., a među njima su četiri kompanije iz Hercegovine.

Među najuspješnijim uvoznicima su tako Aluminij Industries, Hercegovinalijek Mostar, TT Kabeli Široki Brijeg i prvi put ove godine Violeta Grude.

Violeta se našla na 10. mjestu na listi, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, a važno je istaknuti da godinu ranije nije bila na ovoj listi.

Ovo je 10 najvećih uvoznika u BiH u 2023. godini:

 1. GIKIL Lukavac
 2. Holdina Sarajevo
 3. Aluminij Industries / Aluminij Industrija Mostar
 4. Optima Grupa Banja Luka
 5. ArcelorMittal Zenica
 6. Hercegovinalijek Mostar
 7. TT Kabeli Široki Brijeg
 8. Antunović AGS Orašje
 9. Porsche BH Sarajevo
 10. Violeta Grude

Kada je riječ o Violeti, koja je veliki proizvođač, za pretpostaviti je da se veliki dio uvezene robe zapravo odnosi na sirovine i repromaterijal za proizvodnju u njenim tvornicama, zbog čega je rast uvoza zapravo dobra stvar, jer ukazuje na povećanje proizvodnje.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

 • Nije važno tko su najveći uvoznici nego IZVOZNICI iz BiH! Mi samo uvozimo i svoje pare dajemo stranim zemljama umjesto da mi proizvodimo i izvozimo! Vi se hvalite uvoznicima, majko mila!

 • Ovo je nebitna informacija, aje jednom stavite na portal kolike su plaće u širokom od 5-6 najveći firma, neće li se malo zacrvenit vlasnici

 • Izvoz je bitan, uvozom samo siromašni postajemo, dok izvozom stvaramo novu vrijednost. Ko ima imalo znanja o ekonomiji, razumiće o čemu se radi.

 • za 18:13
  Vjerovao ili ne ali puno su veće plaće u tih privatnika nego recimo u Poreznoj i sličnim službama gdje su plaće iste već 24 godine.
  E pa hoće li se zacrvenit Toni Kraljević, ministar ili neko drugi.Hoće k….
  Briga njih.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.