Ovo su najpoželjniji poslodavci u BiH: Ima li ijedna tvrtka iz Hercegovine?

Kompanija Kolektiv d.o.o./portal Posao.ba je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu deveti put zaredom na svečanoj ceremoniji dodijelila priznanja kompanijama koje su izabrane za Najpoželjnije poslodavce u Bosni i Hercegovini u 2015. godini.

Od ukupno 17500 glasova prikupljenih dvomjesečnim istraživanjem percepcije bh. građananominovano je 690 kompanija. Na ceremoniji kojoj je prisustvovalo 150 gostiju, uvaženih veleposlanika, predstavnika vodećih kompanija, međunarodnih organizacija, političke i poslovne zajednice BiH uručena su priznanja kompanijama za koje su ispitanici naveli da bi najviše voljeli raditi, priopćeno je.

Osim predstavnika kompanije Kolektiv d.o.o., ovo prestižno priznanje poslodavcima su uručili Britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson, veleposlanik i specijalni predstavnik Europske Unije Lars-Gunnar Wigemark, te menadžeri projekta MarketMakers.

Al Jazeera Balkans najpoželjniji poslodavac u 2015. godini

Najpoželjniji poslodavac 2015. godine u Bosni i Hercegovini je kompanija Al Jazeera Balkans.

Na listi 10 najpoželjnijih poslodavaca drugo mjesto je zauzela kompanija dm drogerie markt, zatim ASA Group, potom Violeta, SBERBANK BH, Microsoft BiH, Coca-Cola HBC B-H, Raiffeisen Bank, zatim kompanija Authority Partners i UniCredit Bank.

Poslodavci koji su se plasirali od 11. do 40. mjesta svrstani su u kategorije čiji je kriterij za formiranje bila djelatnost kompanije. U okviru pojedinačnih kategorija su prvoplasirane kompanije sa najvećim brojem glasova, te su i one nagrađene ovim prestižnim priznanjem.

Tako je za najpoželjnijeg poslodavca u financijskom sektoru proglašena Bosna Bank International, za Fashion & Retail sektor kompanija DEICHMANN obuća.

Najpoželjniji poslodavac u FMCG sektoru je Philip Morris BH.U sektoru distribucije najpoželjniji poslodavac je Orbico, a u sektoru maloprodaje Konzum. U sektoru nafta i plinHIFA GROUP, a u proizvodno-prehrambenom sektoru MEGGLE.

Za Najpoželjnijeg poslodavca u sektoru proizvodnje proglašen je Bekto Precisa, u ICT sektoru Lanaco. U sektoru javnih poduzeća i ove godine je Najpoželjniji poslodavac BH Telecom.

Među kompanijama koje su se istakle u svom sektoru poslovanja i ove godine su nominovane za Najpoželjnije poslodavce su kompanija Klas d.d. Sarajevo i Sarajevski kiseljak u sektoru proizvodno-prehrambenom sektoru, u ICT sektoru NSoft i Atlantbh, te u financijskom sektoru Sparkasse Bank. U sektoru nafte i plina se plasirala kompanija HOLDINA, a u sektoru distribucije kompanija Nelt. UFashion & Retailsektoru su se plasirale za titulu Najpoželjnijeg poslodavca kompanije ALMA-RAS i kompanija New Yorker.

Imidž u poslovnom svijetu najznačajniji razlog atraktivnosti kompanija

Rezultati istraživanja su pokazali da je najznačajniji faktor pri odabiru Najpoželjnijih poslodavaca imidž kompanije u poslovnom svijetu, zatim dobar tretman zaposlenika i pozitivno radno okruženje. Također, bitni razlozi zbog kojih su poslodavci birani su status kojim se dobiva radom kod poslodavca, sigurnost zadržavanja posla i balans poslovnog i privatnog života.

U istraživanju su sudjelovali ispitanici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te je prosječna dob sudjelovali u od 26 do 30 godina. Najveći broj sudionicima visoku stručnu spremu i trenutno su zaposleni.

Istraživanje je još jednom pokazalo da kompanije koje su odabrane za najpoželjnije jesu one koje kontinuirano ulažu u svoj brand, svoj odnos prema zaposlenicima i klijentima, te time zaslužuju priznanje najboljih od najboljih, priopćili su organizatori.

Popis Najpoželjnijih poslodavaca i druge informacija o projektu su dostupne na www.poslodavac.ba.

(www.jabuka.tv)

21 komentar

  • Ne znam za ove bosanske, ali u nas Violeta i Kinzum. Strasno!!! Pa to su robovlasnici a ne pozeljne firme. Oni jadni ne znaju da im je radnik najbolja reklama i dok ne bude radnik zadovoljan, a njihovih vecina nije, oni ce bit izrabljivaci. Fuj, sram ih bilo!!!!

  • Mi uopće nismo robovlasnici, mi samo izvlačimo maximum iz čovjeka u što kraćem vremenu. Ako radnik pri tom crkne, samo nabavimo novog.

  • Sami smo sebi krivi..da smo postli robovi u svom vlastitom domu u svojoj opcini u svojoj zupaniji u svojoj drzavi i u firmi u kojoj radimo koja je stvorena na kriminalu.Svemu tome prste su drzale lokalne partije u nasem okruženju HDZ on je tvorac svih zala
    Stvorili su utvrdu koju moze samo dragi Bog razoriti.Zaveli su ludi narod svojim nacionalistickim politikanstvom i oni rade sta zele.Zaposljavaju samo sebe i svoje,mirovione invalidnine sredjuju samo sebnbi i svojima,firme otvaraju na imena svojih podanika.Pa draga gospodo 99 %firmi kontrolira politika,na raznorazne načine.Lijanović se pokušao osamostaliti i vidjeli ste kako je zavrsio.Boga moli reda radi,HDZvoli i stuj jer bez njega si nula i dugo ćeš opstati.Do Bozijeg suda

  • Prije par dana sam bio u Posusju u Olija u trgovini i tako sam se zaprepastio kad sam dosao na kasu.Pocetnica cura poducava je neka i pred musterijama kaze njoj najprije kazi dobar dan,a kad musterija odlazi kazi mu dovidenja i HVALA,pa stekao sam dojam da ona nju smatra da nikad nije takvo nesto naucila.ZALOSNO!Prije bih rekao da ovu treba naucit da se to ne kaze pred musterijama ,vec iza negdje , smatram da ova cura je intelegentna i da to sama zna.Za mene je to IZIVLJAVANJE nad radnicima.

  • Nije to samo kod Olija svuda je tako to su pravi ZIDOVI koji se izivljavaju nad radnicima,a moze im biti u ovoj “DRZAVI”.Nece ni to vjecno spustit ce se i oni na zemlju.

  • Prijavljujem se za rad mjesečno uz plaću od 500 KM, može i na crno uz garanciju odrađivanja minimalno 200 sati mjesečno. Ima li itko ponudu?

  • Za ja.Kao prvo recenica pocima sa velikim slovom,a to se vidi kako mozes poducavati na kasi.Sto se bunis,ja sam samo pisao sto sam svojim ocima vidio i svojim usima cuo.Zato malo pristojnosti,jer i ti si nekad bila pocetnica!

Komentiraj: