Ovo su najopasnija mjesta za besplatni Wi-Fi

Prema izvješću iPass Mobile Security Report 2017, kafići su najopasnije mjesto za javni pristup internetu, a mobilna sigurnost općenito je na klimavim nogama – smatraju voditelji IT službi iz 500 tvrtki koje su sudjelovale u stvaranju izvješća.

Dok je pristup bežičnim mrežama kafića obično zaštićen lozinkom, ona se može dobiti već nakon jedne posjete tom kafiću. Na taj način Wi-Fi pristup u kafićima je praktički javna stvar. Cyberkriminalci to mogu iskoristiti za napad na sve koji se spajaju na tu mrežu – pa i pristupiti podacima bez znanja korisnika, piše Tportal.

Ovo je poseban problem za poslovnjake, koji koriste službene mobilne uređaje i prijenosna računala pri posjetama kafićima.

‘Gdje god se nalazi neosigurana Wi-Fi mreža postoji rizik od napada. No, kafići su najopasnije odredište za takvo što’, stoji u iPass izvješću, s napomenom kako je to slučaj vjerojatno zbog popularnosti i dostupnosti.

Za potrebe stvaranja izvješća (pdf format) ispitano je 500 tvrtki odnosno njihovih čelnika IT službi i drugih IT stručnjaka.

Odmah iza kafića po riziku su pristupi javnim mrežama na aerodromima i hotelima. Nije riječ o posebno novoj metodi napada koja se može izvesti na uređaje spojene na takve mreže. Tzv. man-in-the-middle napad je zapravo napad u kojem kriminalci tajno presreću komunikaciju računala s internetom.

Kao i obično – osnovni savjet je godinama neizmijenjen. Na javnim mrežama, ako se već mora spajati na njih, korisnik mora biti svjestan rizika. Na takvim vezama se nipošto ne smiju odrađivati kupovine, tipkati lozinke, ili švrljati poslovnim dokumentima za koje je potreban poseban pristup. Moderni kriminalci jedva čekaju takve ulove.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.