Ovo je top 20 kompanija u HNŽ u protekloj godini

Ukupan ostvareni prihod kompanija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je 4,6 milijardi KM, pokazuje analiza poslovanja kompanija po ostvarenom prihodu, dobiti i broju radnika u 2020. godini.

Za razliku od prihoda gdje je ostvaren pad, kompanije bilježe porast sveobuhvatne dobiti i za 2020. godinu iznosi 418,1 milijun KM, piše Akta.ba.

Blagi pad je zabilježen i u broju radnika koji je prošle godine iznosio 34.512​, dok je ukupan broj tvrtki 2.639.

Na listi TOP 20 kompanija po ostvarenom mjestu, tvrtka Ataco d.o.o. Mostar smijenila je s prvog mjesta Elektroprivredu HZHB koja je u 2020. godini zabilježila snažan pad prihoda i dobiti.

Poslovni priohodi ove kompanije pali su na 326 milijuna KM, nakon što su godinu ranije iznosili 489 milijun KM.

Očekujuće na listi nema više nekadašnjeg mostarskog giganta Aluminija koji je u prošloj godini bio na prekretnici poslovanja. Prihodi ove kompanije su sa 279 milijuna KM pali na tek 4 milijuna KM.

Inače, Hercegovačko-neretvanska županija je treća županija u Federaciji BiH po ekonomskoj razvijenosti.

Hercegovačko-neretvanska županija zauzima 2. mjesto od deset županija unutar Federacije BiH, odmah nakon Županije Sarajevo koji je administrativno i gospodarsko sjedište ovog entiteta. HNŽ zauzima drugo mjesto od 2018. godine, do kada je bio treća najrazvijenija županij odmah nakon Županije Sarajevo i Županije Zapadnohercegovačke, navodi se u nacrtu Strategije razvoja HNŽ 2021-2027.

Grafikon: Akta.ba

Ukoliko se promatra sektorska struktura poduzeća, u pogledu broja poduzeća i pokazatelja njihove uspješnosti najpropulzivnije djelatnosti na području Hercegovačko-neretvanske županije su Trgovina, Prerađivačka industrija i Proizvodnja i opskrbljivanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija.

Grafikon: Akta.ba

Identično kao i 2019. godine, prvo, drugo i treće mjesto zauzimaju kompanije Autoceste FBiH, Premier kladionice i Ataco, navodi se u analizi portala Akta.ba.

Grafikon: Akta.ba

Najviše zaposlenih i dalje ima Sveučilišta klinička bolnica Mostar koja ima 2.297 zaposlenih što je za oko 100 radnika više nego 2019. godine.

Grafikon: Akta.ba

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Premier world sport 64 milijuna prihoda i 35 dobiti. Koja marža!
    To je samo jedna kladionica, zamislite se malo… Žive samo od potrošnje kladioničara

  • Premer kladionica zivi od binga, nigdje u svijetu nema binga u ovom obliku kao u BiH, a ovu kldionicu stiti ZNA SE tko i zato bingo ostaje i dalje.

    • Je li bas zato??Za sve odgovorna politika? Nema to nigdje? Ti bio svugdje pa znaš? Naši to izmislili hahah. Naravno, naš mentalitet uvijek nekoga krivi, natjerani su jadni ljudi u kladionice

    • Prikazana čista dobit kod 99 % ovih tvrtki je zakukuljena i prikrivena. Prikazano je puno manje, gotovo kod svih. Rasptajte se zašto gazde kriju prave podatke. Raspitajte se i dajte podatke o bruto i neto plaćama uposlenih. Tu se laže uzduš i porijeko, a radnici imaju mizerna primanja. Još ih puno radi prekovremeno uz nikakve naknade (ne svi), a puno ih je u pravom ropskom odnosu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.